Vorig seizoen was FC Barcelona nog goed voor de treble, dit seizoen zullen Messi & co het met minstens één prijs minder moeten doen.

Toen FC Barcelona begin april met 1-2 de topper tegen Real Madrid verloor, gingen bij de technische staf van de azulgrana de alarmbellen af. De fysieke paraatheid van Lionel Messi liet te wensen over, en dat kon eigenlijk gezegd worden van de hele ploeg tijdens de laatste twintig minuten van de wedstrijd. En dat terwijl Luis Enrique vorig seizoen nog geroemd werd om zijn hypermoderne conditietrainingen, waarmee hij de groep, die onder Tata Martino op dat vlak in slaap gedommeld was, weer scherp had gekregen.

Bij Messi waren er verzachtende omstandigheden. Hij had op 29 maart nog een WK-kwalificatiematch gespeeld met Argentinië tegen Bolivia. Hetzelfde gold overigens voor Neymar en Luis Suárez. Voor de Uruguayaan was het zijn eerste optreden met de nationale ploeg sinds zijn schorsing van bijna twee jaar geleden na het WK. Dat was voor hem een emotionele aangelegenheid. Na de wedstrijd tegen Real Madrid volgden nog enkele verontrustende optredens: verlies tegen Real Sociedad (uit) en tegen Valencia (thuis) en de uitschakeling door Atlético Madrid in de Champions League.

In de competitie slonk de voorsprong van acht punten op Atlético en van twaalf punten op Real Madrid weg als sneeuw voor de zon. De technische staf herbekeek vervolgens het trainingsschema. Want zoals Paco Seirul.lo, de goeroe van de Spaanse conditietrainers, zegt: ‘Het hoofd loopt meer dan de benen.’ De trainingen werden korter en na elke wedstrijd kregen de basisspelers twee dagen rust. Diegenen die niet in actie kwamen, kregen wel oefensessies, maar dan specifiek gericht op het ontwikkelen van snelheid. Ook hier werd een uitspraak van Seirul.lo als handleiding gebruikt: ‘Het gaat niet om méér lopen maar om béter lopen.’

Het vergde een aanpassing in de werkwijze van Rafael Pol, de conditietrainer van Luis Enrique en een leerling van Seirul.lo. Diens motto was altijd geweest: ‘Trainingen moeten zijn zoals wedstrijden, anders worden wedstrijden trainingspartijtjes.’ De intensiteit van zijn oefensessies werd in april wat teruggeschroefd, hoewel de bal daarin altijd centraal bleef staan. Want zoals Seirul.lo zegt: ‘Op iets trainen dat niet in een wedstrijd gebeurt, is belachelijk.’

Ondanks de uiteindelijk nog prangende eindsprint zijn de cijfers die FC Barcelona kan voorleggen weer excellent. De beste verdediging is – uiteraard – die van Atlético Madrid, maar Barça maakte het verschil in het aanvallende compartiment. De MSN-drietand nam maar liefst tachtig procent van de doelpuntenproductie van de azulgrana voor zijn rekening. Ter vergelijking: bij Real Madrid waren Karim Benzema, Cristiano Ronaldo en Gareth Bale ‘slechts’ verantwoordelijk voor zeventig procent van de goals.

Na het behalen van de 24e titel gaat Barça zaterdag in de bekerfinale tegen FC Sevilla ook nog op zoek naar zijn 28e Copa del Rey. Met een paar dagen meer rust dan de tegenstander, die vanavond de EL-finale speelt tegen Liverpool, zou dat geen probleem mogen zijn.

DOOR STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content