Mede aan de basis van Stirr Associates staat Vic Alderweireld, vader van Rode Duivel Toby. Oud-Ajacied Søren Lerby was hun makelaar. Stijn Francis: “Die vader kreeg in de gaten dat de belangen van zijn zoon geen topprioriteit waren. Toby wilde naar Engeland, maar Lerby was bezig met Moskou. Dat bleef maar aanslepen, tot er een Rus contact zocht met de vader en afkwam met een mail. Daaruit bleek dat Lerby een exuberant hoge commissie vroeg. Atlético Madrid bevestigde ons dat: zij wilden Toby absoluut, maar alles zat vast wegens die commissie. Toby’s vader heeft vervolgens samen met ons een structuur uitgedacht. We maakten een lijstje met clubs waar Toby naartoe wilde en zochten voor elk van die clubs de juiste makelaar. Voor het extrasportieve creëerden we een kader met specialisten: verzekeringsmaatschappijen, banken, financiële planners, fiscalisten, advocaten. Die structuur werkte zo goed dat we ze nadien hebben overgenomen voor al onze spelers.”

De handelwijze van Lerby was een aanfluiting van wat een zaakwaarnemer hoort te doen: de belangen van zijn speler dienen. Francis: “Je mag de carrière van een speler nóóit blokkeren door wat je er zelf aan wilt verdienen. Wij werken uitsluitend op percentage, nooit op basis van een fixed fee. Didier Frenay komt naar verluidt voor minder dan een miljoen euro niet buiten: dan moet zijn speler al héél veel verdienen voor er iets voor hem wordt gedaan.”

Laurens Mélotte: “Uit FIFA-onderzoek blijkt dat 30 procent van het geld in het voetbal naar tussenpersonen gaat. Vraag aan honderd spelers hoeveel hun makelaar verdient en er is er misschien één die het weet. Het gebrek aan transparantie is schrijnend, van hoog tot laag. Stel: een speler wil 70 euro verdienen, zijn makelaar vindt een club die 100 euro wil geven. Dan denkt die makelaar: ‘Ik zorg ervoor dat mijn speler tevreden is met 70 euro en die andere 30 zijn voor mij.’ Erger nog: hij zal zijn speler zeggen dat de club slechts 60 euro wil geven, maar dat hij er 70 uit de brand zal slepen. ‘Fantastisch!’, denkt die speler, want de meeste voetballers zijn al te naïef. Sommige clubs werken hier zelfs aan mee, zolang hun beschikbare budget voor die transfer maar ongewijzigd blijft. Wij pakken het anders aan. Wij pushen het loon zo hoog mogelijk en wanneer het contract is getekend, rekenen we een percentage aan. De speler tekent alles mee, ook onze commissieovereenkomst en de afgesproken doorverkooppercentages. Alles is transparant. Hij weet perfect wat wij verdienen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content