Met de handtekening van Yannick

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Vanaf zijn eerste wedstrijd met Mechelen wilde Yannick Ferrera zijn eigen stempel drukken. Dat is min of meer gelukt.

‘Och, ik denk dat dat toeval is. Ik zou niet durven zeggen dat dat dankzij mij is.’ Toen men hem opmerkte dat de tweede match waarin Charleroi dit seizoen niet tot scoren kwam de tweede wedstrijd was tegen zijn ploeg, stelde Yannick Ferrera zich in zijn antwoord bescheiden op. Nochtans heeft de nieuwe trainer van Mechelen er alles aan gedaan opdat de ploeg zo snel mogelijk de zijne werd.

Terwijl zijn entourage hem had aangeraden om de automatismen van een verdediging met drie te behouden en zijn nieuwe spelers de kans te geven zich aan hun nieuwe trainer te tonen, koos Ferrera ervoor om zijn vertrouwde systeem te spelen: twee linies van vier met veel positiewissels, een minimum aan aanvallende automatismen maar een agressieve pressing op de tweede pass van de tegenstander. Een manier om snel de stempel Ferrera te zetten, terwijl Aleksandar Jankovic bij Standard nog wat wilde afwachten voor hij zijn favoriete systeem met drie verdedigers op Sclessin installeert.

Hoewel een speler als Aleksandar Bjelica worstelde met het nieuwe systeem en verloren leek te lopen tussen zijn oude en zijn nieuwe manier van functioneren, gaf het eindresultaat Ferrera gelijk, al werd hij enigszins geholpen door de gebrekkige afwerking van de thuisspelers.

Met de inbreng van Dimitris Kolovos en Dalibor Veselinovic in de slotfase bracht Ferrera een geslaagde uitvoering in een 4-4-2. Als hij daarop voortbouwt, zit hij met een nieuw dilemma. Met dat systeem komen de flankspelers Tim Matthys en Nils Schouterden beter tot hun recht, maar is er geen plaats voor Yohan Croizet, de vaste man achter de diepe spits en de duurste inkomende transfer ooit bij de Maneblussers. Waarschijnlijk geeft Ferrera daarom voorlopig de voorkeur aan Nicolas Verdier in punt, met de vraag om niet vanuit gelijk welke hoek en positie op doel te besluiten, zoals hij dat tot nog toe deed.

‘In de toekomst wil ik minder gele kaarten zien’, voegde Ferrera na de match toe, een verwijzing naar de domme overtredingen van Bjelica en Ahmed El Messaoudi,die al niet een van zijn favoriete spelers was op Sclessin. Met Seth De Witte en Edin Cocalic achterin heeft de nieuwe trainer spelers die perfect de aanzet kunnen geven voor het voetbal met hoge pressing en intensiteit dat hij voorstaat. Met 26 gele en drie rode kaarten voert KV Mechelen alvast twee nevenrangschikkingen in deze competitie aan.

GUILLAUME GAUTIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content