In de persmap van AA Gent staan de prijzen afgedrukt van de tickets voor het komende seizoen. “Deze prijzen gelden voor houders van een Football Fancard”, staat er onderaan expliciet bij. “Personen die niet over zo’n kaart beschikken, kunnen enkel op de avond van de wedstrijd een ticket bekomen mits betaling van een supplement van 100 frank per ticket. Dit enkel aan de loketten met vermelding ‘identiteitskaart’.” Manager Michel Louwagie bevestigt dat bij Gent ook wie niet over een fancard beschikt het stadion binnen kan. “Maar dan enkel de avond van de wedstrijd zelf en mits extra betaling.” Die maatregel geldt niet enkel voor de inloopperiode. Louwagie : “Wij gaan dat het hele seizoen doorvoeren omdat wij vinden dat we moeten getuigen van een minimum aan respect voor ons publiek als we ze niet allemaal uit ons stadion willen jagen. De wet laat het ons ook toe. Wij moeten alles doen om het de mensen zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken, wij verkeren niet in de situatie van clubs die op abonnementen drijven. De occasionele supporters, mensen die maar één of een paar keer naar het voetbal gaan, vormen in Gent een voldoende aantal om er aandacht aan te besteden. Wij kunnen het ons niet permitteren die uit te sluiten, al moeten ze wel weten dat ze een beetje langer moeten wachten.”

Bij GBA wil Steven Van Beethoven op de eerste thuiswedstrijd één loket open houden voor fans die via een identiteitskaart een ticket willen, maar dat zal hooguit één of twee keer gebeuren. Van Beethoven : “Tegen eind augustus is dat opgelost. Omdat wij nu al 4000 fankaarten verkochten en 80 procent van onze aanhang tickets in voorverkoop koopt, tegenover 20 procent de dag van de wedstrijd zelf. Clubs kunnen niet leven van die paar occasionele toeschouwers. Wettelijk heeft de organisator de mogelijkheid alles open te houden, maar ik snap de clubs niet die dat op permanente basis gaan doen. Het is zo simpel en nu wil men het weer moeilijk maken. Die fankaart is een goeie zaak met het oog op wat de klant wil : comfort en veiligheid, met rust gelaten worden. Daartoe moet je de fans scheiden. Het hooliganisme aanpakken doe je eerst in en later buiten het stadion.”

Namens de Profliga erkent Robert Sterckx het recht van de clubs om tickets te verkopen op vertoon van de identiteitskaart : “Het KB is nog altijd niet gewijzigd, maar het wordt arbeidsintensief en supporters moeten beseffen dat ze lang in de file zullen staan. Men moet de paspoorten controleren, opschrijven, checken of die persoon eerder al geen ticket kocht of op de zwarte lijst staat, zodat de wedstrijd al lang bezig is als hij of zij binnenkomt.”

Sterckx heeft er een goed oog in dat het allemaal losloopt met de Fancard. In één week steeg de verkoop van 80.000 naar 130.000. Momenteel zijn ook de kaarten voor bedrijven op de markt. “Als de competitie begint, zullen 200.000 kaarten verkocht zijn, maar ons streefdoel ligt nog een pak hoger.”

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content