KV Mechelen begint aan het seizoen 2012/13 met een nieuwe trainer: Harm van Veldhoven. Geel-rood ziet in Van Veldhoven iemand die van de ploeg weer een strijdvaardig team kan maken dat de tegenstanders schrik aanjaagt. Dat Marc Brys, de voorganger van Van Veldhoven, na twee seizoenen bij KV in mei werd ontslagen, linkte de clubleiding onder meer aan een te verdedigende aanpak. Ook de dagelijkse omgang met Brys beviel niet iedereen in de club. KV schatte na vorig seizoen in dat de onder de oppervlakte woekerende fricties sterk vat zouden kunnen krijgen op de sportieve prestaties.

VERDEDIGING

Van Veldhoven beschikte bij het ter perse gaan van dit blad nog altijd over drie rijpe doelmannen die alle drie echt op een basisplaats hopen. Eerst leek doelman Olivier Renard (33) op weg naar Standard en ging Wouter Biebauw (28) ervan uit dat hij komend seizoen eindelijk voluit zijn kans zou krijgen, maar medio mei blies Renard, die in Mechelen nog een contract heeft tot 2014, zijn terugkeer naar Sclessin af terwijl KV intussen wel al een akkoord bereikt had met Tome Pachovski (30). Geen van de drie zal vrolijk worden van een plaats op de bank, laat staan van een in de tribune.

In het centrum van de verdediging is dé vraag wie naast Boris Pandza zal spelen. Tijdens de voorbereiding werd Seth De Witte, die vorig jaar vóór de verdediging speelde, verscheidene keren een rij naar achteren geschoven.

MIDDENVELD

Net vóór die verdediging beschikt KV over wat nieuwe opties dankzij de komst van Steven De Petter (26) en Joachim Van Damme (21). Op de rechterflank blijft Alessandro Cordaro een logische keuze, hij heeft een prima seizoen achter de rug. Op de linkerflank wordt het uitkijken naar Thomas Enevoldsen, voor wie FC Groningen in 2009 nog 1,25 miljoen euro op tafel legde.

AANVAL

Nicklas Pedersen, de tweede Deense aanwinst van KV, kostte datzelfde Groningen drie jaar geleden 2,2 miljoen euro. Het lijkt waarschijnlijk dat hij en Enevoldsen hun kans zullen krijgen, want beiden kwamen op aansturen van Van Veldhoven, die hen tijdens zijn periode bij Roda JC in Nederland goed leerde kennen, én KV moest voor de twee Denen centen op tafel leggen, zij het een pak minder dan Groningen in 2009. Pedersen en Enevoldsen sukkelden het afgelopen seizoen wel met blessureleed.

Dat KV geld kon uitgeven dankte de club aan de verkoop van kapitein Julien Gorius aan RC Genk. Die draaischijf zullen Enevoldsen en Pedersen moeten helpen vervangen. Gorius kroonde zich – als middenvelder – verscheidene keren tot topscorer van Mechelen, vorig seizoen met 15 goals in 34 competitiematchen. Het idee nu is dat het scoringsvermogen van het team beter gespreid zit, bij meerdere spelers, onder wie Enevoldsen en Pedersen. Ook de derde Deense aanwinst van KV, Mads Junker (31), die – transfervrij – in het zog van Van Veldhoven overkwam van Roda, kan op dat vlak helpen. En KV hoopt ook dat Jaime Ruiz na het voor hem voorziene overgangsjaar komend seizoen weer volledig openbloeit en al zijn blessureleed achter zich laat.

CONCLUSIE

KV pakte zijn aanvallend compartiment aan, dat er de voorbije seizoenen schamel en onevenwichtig uitzag. En omdat Malinwa de afgelopen jaren zijn beste spelers verkocht, leek het de club ook aangewezen om met De Petter en Junker weer wat ervaring in de as van de ploeg te pompen.

Nadat KV sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau eerst jaar na jaar beter deed (13e in 2008, 10e in 2009, 7e in 2010 en 7e in 2011 maar een hoger puntengemiddelde), volgde afgelopen seizoen (9e) de logische bots tegen het plafond, die niet wegneemt dat de club slaagde in haar opzet om weer een stabiele middenmoter te worden. In afwachting van de geplande aanpak van de infrastructuur, die in 2013 kan beginnen, is de verwachting dat de nog altijd bruisende en uit haar voegen barstende club op dezelfde lijn zal blijven als de afgelopen jaren en dus net wel of net niet play-off 1 zal halen.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content