U hebt gezegd: ‘Dankzij MP&Silva kunnen we het Belgische voetbal in het buitenland in de etalage zetten.’ Gelooft de voorzitter van de Profliga echt wat hij zegt? Hoe verkoop je immers een product dat elk jaar wat van zijn waarde verliest?

Michel Dupont: “Dat is uw mening… Ik hoef het daar niet mee eens te zijn. Ons kampioenschap kent elk jaar een aantal revelaties. In het buitenland beschouwen ze het als een mooie springplank naar competities van een hoger niveau, want je ziet hier heel wat jonge spelers doorbreken. Ook in ons eigen land is er nog nooit zo veel belangstelling geweest van de pers, het publiek en de tv-zenders. In de Premier League is men geïnteresseerd in de manier waarop de Belgische competitie uitzonderlijke spelers vormt. Het is dus niet zo’n gek idee dat onze eerste klasse wordt uitgezonden in verschillende landen, zeker degene die bij ons internationals hebben. Dat kunnen best exotische plaatsen zijn. MP&Silva is een van de grootste spelers op de internationale tv-markt, ze weten heel goed wat ze doen.”

Gaan we weer de weg op van verschillende decoders die de voetbalfans op kosten jagen als bijvoorbeeld Belgacom de rechten op de toppers verwerft? In de wandelgangen wordt zelfs beweerd dat de wedstrijden niet meer rechtstreeks op tv zullen komen, alleen op internet.

“Dat is niet te voorspellen. Al wat ik zeg, zou pure speculatie zijn, want zo ver is het nog lang niet. We gaan alleen met aanbestedingen werken. We zijn ons ervan bewust dat moeten veranderen van operator en een nieuwe decoder moeten kopen vervelend is en geld kost. We vinden het belangrijk dat de Belgische competitie voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk blijft, maar tegelijkertijd is er de economische realiteit van de clubs. We kunnen inderdaad niet garanderen dat er een akkoord komt met een verdeler. Dat de wedstrijden alleen via het internet worden uitgezonden is in theorie mogelijk, maar dat is alleszins niet onze bedoeling.”

De clubs zouden nog meer geld krijgen dan bij het huidige contract. Er is sprake van 70 miljoen per seizoen in plaats van de 55 miljoen per seizoen in de voorbije drie jaar. Is dat uiteindelijk het enige wat telt?

“We hebben nog niet over cijfers gepraat. Het enige bedrag dat ik kan noemen is de 5 miljoen die wij van de Italianen krijgen. Ik wijs nogmaals op de economische realiteit van ons voetbal. We moeten realistisch zijn. Maar zeggen dat de Profliga alleen aan geld denkt, dat is niet juist. We zijn ook bekommerd om de promotie van ons product, zowel in België als in het buitenland.”

Is er door het contract met de Italianen misschien ook een sprankeltje hoop dat dat de competitieformule weer wat logischer wordt?

“Ook daarover hebben we nog niet gepraat. Bovendien staat dat punt nog altijd niet op de agenda van de Profliga. Op korte termijn moeten er geen veranderingen aan de formule verwacht worden. Volgend jaar zal de competitie in elk geval volgens hetzelfde stramien worden georganiseerd als de voorbije jaren. En als de clubs ooit beslissen om de formule te wijzigen dan komt er automatisch een overgangsseizoen vooraleer de nieuwe formule in voege gaat.”

Standard is de enige club die tegen de deal met MP&Silva heeft gestemd. Bovendien is de zaakRuytinx-Carcela nog hangende. Is het denkbaar dat de club uit de Profliga gegooid wordt?

“Ik heb me als voorzitter van de Profliga niet uit te spreken over een onderwerp als uitsluiting. Ik kan alleen maar zeggen dat het dossier wordt opgevolgd. Er staan nieuwe gesprekken op de agenda. Maar daarvan lekt beter niks uit, alle partijen zijn overeengekomen om er niet over te communiceren. Wat betreft de tegenstem van Standard in de zaak van de tv-rechten: iedere club mag haar mening hebben. We zijn erin geslaagd om vijftien van de zestien clubs uit eerste klasse op één lijn te krijgen, dat is al heel mooi.”

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content