Michel en de jeugd

© BELGAIMAGE

Een kritische noot aan het adres van Michel Preud’homme – zou dat nog toegestaan zijn? Vorig jaar de grote held van de blauw-zwarte familie, maar in voetbal vergeet men snel. Het Europese fiasco werd door velen nog met de mantel der liefde bedekt, de mislukte bekercampagne was ook geen ramp, maar het mislopen van een titel gaat hem toch kwalijk worden genomen. Zeker omdat MPH de afgelopen jaren één belangrijk onderdeel volledig heeft opgegeven: de eigen jeugd.

De cijfers zijn duidelijk. Bij Club Brugge kwam één speler uit de eigen jeugd aan de aftrap op Genk: Björn Engels. Er zaten er nog twee op de bank, maar dat was uit pure armoede, door heel wat blessures. Terwijl een ploeg als Genk toch geregeld met Castagne, Walsh, Trossard, Schrijvers, Heynen en in mindere mate Jackers, Wouters, Vanzeir en Tshimanga speelt. Allemaal opgeleid bij Racing Genk. Club had nochtans een talentvolle lichting die onder Juan Carlos Garrido volledig doorbrak. Intussen voetballen Dierckx (Antwerp), Mechele (STVV), Bolingoli (STVV), Coopman (Zulte Waregem), Storm (OH Leuven), Van Acker (Roeselare) en Verstraete (Gent) allemaal elders. Sommigen worden slechts uitgeleend, maar Preud’homme heeft de meesten volgens mij al virtueel afgeschreven.

‘Ze komen gewoon tekort meneer’, klinkt het bij veel volgers. Akkoord, enkele spelers hebben hun kans niet bepaald gegrepen. Maar erg veel krediet is er ook niet geweest. Ze werden afgevoerd na een paar mindere prestaties. Terwijl Dierckx Antwerp intussen kampioen maakte, Coopman Zulte Waregem naar de bekerfinale schoot, Storm OHL lijkt te behoeden voor degradatie, Mechele dat reeds volbracht bij STVV en Verstraete een transfer naar Gent afdwong, klungelen ‘de betere alternatieven’ genre Engels, Refaelov, Pina en Rotariu er duchtig op los.

De waarheid is volgens mij duidelijk: Preud’homme wil het niet. Hij denkt nu vooral aan zichzelf, de titel en zijn prestige, niet aan de toekomst van de club. Eigen jeugd, dat is iets waarmee Philippe Clement zich volgend jaar maar moet bezighouden. Kortetermijndenken als je het mij vraagt.

Club is in Westkapelle een gigantisch jeugdcomplex aan het bouwen. Wat is het nut hiervan als je een manager hebt die met oogkleppen te werk gaat en blind is voor de eigen jeugd. ‘Ze bewijzen hun gelijk ook niet bij hun nieuwe club…’ Had hij gedacht dat Dierckx er 47 zou maken bij Antwerp of dat Coopman plots derde zou worden in de rangschikking voor de Gouden Schoen? Een eerlijke kans is wel het minste wat zij verdienen. Leandro Pereira speelde 26 wedstrijden voor Club Brugge, Wesley zit aan 30. Samen zijn ze goed voor drie doelpunten. Erg indrukwekkend is dat ook niet.

Hoe dit jaar verder zal verlopen, lijkt me duidelijk. Anderlecht is frisser, heeft meer kwaliteit, talent en klasse. Zij zijn de grote titelfavoriet. Club moet volgens mij zelfs achteruit kijken, want Gent is op komst.

Hopelijk mag Clement volgend jaar overnemen en bouwt hij opnieuw aan een ploeg met eigen jongens. Laat dat dan maar een overgangsjaar zijn. Ik zal hem niets verwijten als hij minstens een halfjaartje de kans geeft aan Mechele, Coopman, Brodic en co. En Michel bedank ik voor bewezen diensten. Hij zal voor altijd de kampioenenmaker zijn, maar onaantastbaar: neen. Zijn eergevoel lijkt me groter dan zijn termijnvisie.

BIRGER VANDAEL, HECHTEL-EKSEL

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content