Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Frank Raes terug op de voorbije week.

Anderlecht én het Belgisch voetbal verliezen totaal onverwacht Jean Dockx.

Frank Raes : Ik heb hem nog gekend als voetballer. Hij was een allroundmiddenvelder. Een type Franky Van der Elst, maar dan mét scorend vermogen en dieper spelend. Ik herinner me nog dat hij eens vier keer in één match van buiten het strafschopgebied scoorde, met Racing White. Hij kon dienend spelen maar ook de lijnen uitzetten. Een fanatieke speler ook, hij ging er voor.

Bij Anderlecht had hij niet veel concrete macht. Frappant is dat hij het net op het einde naar buiten aanklaagde. Doorgaans regelde hij zijn zaken binnenskamers. Hij zag het wel, kon talent bij spelers wel onderkennen. Maar de doorstroming zélf had hij niet meer in de hand.

Hij was één van de zeldzame voetballers die geen trainer werd.

Op een korte periode bij Antwerp en RWDM na, voelde hij zich niet geroepen voor die job. De stress op de bank, de wind van voren krijgen, daar hield hij niet van. Hij was ook niet ijdel, kon die belangstelling missen. Trainer willen worden, toont ook een zekere ambitie, zoals bij ons op het scherm willen komen. Als dat je niet ligt, moet je dat niet doen, kan je even verdienstelijk werk doen achter de schermen. Toen hij het bij Anderlecht eens overnam, toonde hij dat hij het wél kon. Hij werd wel meer aanvaard dan Courant, bijvoorbeeld. Misschien omdat hij het huis beter kende. Tegen Courant rebelleerde men meer, Dockx vond zijn plaats wél. Zijn heengaan laat wel een leemte achter. Die moet Anderlecht opvullen, want Courtois is vooral een man voor de administratie.

Wie moet dat doen ? Is dat een job voor bijvoorbeeld Marc Degryse ?

Marc zou dat kunnen, maar wil hij zich aan één club binden ? En vooral : wil hij nu al meteen hard werken ? Want dat is geen hobby, een beetje adviseren wat je er bij doet, hoor. Spelers gaan bekijken en kopen, daar komt heel wat bij kijken. Marc moet het ook niet binnen vijf jaar doen, maar beter nu. Maar je moet dan wel elke dag bezig zijn, het is hard werken en een grote verantwoordelijkheid. Niet de stress van de wedstrijd op de bank, maar je wordt wél afgerekend op het eindresultaat.

Stopt Degryse op het juiste moment ?

Ja. Hij moet niet lager gaan voetballen om op zijn benen te laten trappen. Ook niet om zijn kindjes eten te kunnen geven. Een opvolger zie ik niet meteen. Daarom zeuren we ook zoveel over Degryse : hij is een beetje koning eenoog in het land der blinden. Hij speelt niet wedstrijd meer op hoog niveau, maar toont toch altijd een paar flitsen. Marc is een lichtpunt in het Belgisch voetbal, zoals ook Moreira en Verschuere dat zijn. Die twee namen heb ik al genoemd toen niemand ze kende, toen de competitie pas begon. Wil je dat toch nog eens benadrukken ?

Is al gebeurd. Wat vind je trouwens van de remonte van Anderlecht ? Anthuenis moet zijn woorden inslikken, dat zijn ploeg geen kans meer maakte op een eerste of tweede plaats.

Anderlecht moest wel terugkeren. Niet alleen omdat het ver onder zijn niveau speelde, ook omdat de concurrentie nu ook weer niet zo sterk is. Ik bedoel : AA Gent heeft thuis sinds 29 september niet meer gewonnen en had mits winst zaterdagavond alleen op kop kunnen staan. Dat wil zeggen dat verscheidene ploegen al veel punten lieten liggen. Het is meer het falen van de anderen dat we moeten benadrukken dan zeggen dat Anthuenis zijn woorden moet inslikken.

Verrast Standard je ?

Michel Preud’homme verrast me als trainer. Toen D’Onofrio hem aanstelde, dacht ik aan weer zo’n typische Standardiaanse stunt, een risico. Ook omdat Standard toch een topclub is, niet echt een logische start als trainer. Gerets begon toch ook maar bij Club Luik. Maar dat valt heel goed mee. Preud’homme heeft een temperament om spelers op te jagen. Het moet geen makkelijke zijn om mee te werken. Als keeper al had hij vaak last van stress, op het WK in 1990 leed hij onder die koorts. Het was toen en is nu een ongelooflijk gedreven jongen.

Blijft Club ook na de thuisnederlaag tegen Lokeren je titelfavoriet nummer één ?

Nog éven. Club verliest als enige van het kransje bovenin wel al zijn topmatchen. Dat valt me wel tegen van een team dat er al zo lang staat. Club heeft iets stroefs : als het niet loopt zoals verwacht kan Brugge niet omschakelen. Bij zo’n geautomatiseerd team heb je iets te weinig zelfstandig denken. Al die andere ploegen kunnen zich herpakken. Gent bijvoorbeeld heeft geen superploeg, maar het maakt die fouten niet, kan rustig op de nul spelen. Club is ook de enige titelkandidaat die moet doorgaan : het moet de Champions League halen. Voor Genk en Gent moet niets. Anderlecht kreeg dit jaar al zo veel klappen dat al wat het nog haalt mooi meegenomen is en ook Standard komt uit een verloren positie terug. Alleen Club zit onder de stress. Dat zie je ook.

Verwachtte je Lierse als degradatiekandidaat ?

Nee, maar nog eens blijkt dat je niet zomaar ineens een ploeg koopt. Genk merkte dat vorig jaar ook, Club Brugge maakte het ook eens mee in 1981/82. Je kan niet drie kwart van je spelers verkopen en toch rustig meedraaien. Ook bij Lierse zie je wat stress kan aanrichten. Stress krijg je maar op één manier weg : met resultaten.

Lierse probeerde het wel met eigen jeugd. Ik vind het jammer dat dat niet helemaal gelukt is. We hebben de jonge talenten wat overroepen, maar het was toch een fijne poging. Ik vind buitenlanders oké, op voorwaarde dat ze een verrijking zijn. Je moet geen evenwaardige halen.

Die van Lokeren blijken toch een verrijking.

Lokeren heeft naast het veld in zijn structuur heel wat knowhow. Niet iedereen is het eens met de aanpak van Willy Verhoost, maar hij bewijst dat hij toch weet waar hij het over heeft. Op het veld staat ook een degelijk team, met een onvoorspelbare voorhoede : Zoudi is een soort vliegmachine op rechts, die Bangoura is een hele goeie.

Wie wint vanavond de Gouden Schoen ?

’t Is zoals met de titelstrijd : er zijn veel kandidaten. Enkel Boffin heeft een heel jaar op niveau gevoetbald, maar ik betwijfel of hij het haalt. Het probleem is dubbel : veel goeie Belgen spelen in het buitenland en de goeie buitenlanders vertrekken snel uit België. Wilmots en Nilis wonnen de Gouden Schoen nooit.

Niet rond de pot draaien, Frank. Op wie zou je geld inzetten ?

Wesley Sonck dan toch maar. Ook al moeten we al die trofeeën een beetje relativeren. De wedstrijd komt voor de prijs, en dat vergeten we in al ons journalistiek enthousiasme soms wel eens. Die nevendingen worden in het leven geroepen omdat wij dat tof vinden. Soms worden ze belangrijker voor ons, en soms zelfs voor de sporters die daarin meegaan. Dat Kim Clijsters in Melbourne wint, is belangrijker dan dat ze Sportvrouw van het jaar wordt.

Een week na het hervormingsplan van bondsvoorzitter Jan Peeters is het een beetje stil geworden. Sommigen vinden het plan niet ambitieus genoeg.

Ik heb ooit een heel ambitieus plan ingekeken. Dat van Michel D’Hooghe, toch niet de eerste de beste. Daar is nooit iets van gerealiseerd, het is papier gebleven. Dan liever minder ambitieus van start gaan en geleidelijk stappen zetten. Want de bond is toch een log orgaan, hoor. Welke veranderingen je ook suggereert, je krijgt ze er niet door omdat ieder aan zijn eigen touw trekt. Het eigenbelang speelt nog een te grote rol. De bond moet minder log worden. Ik zou het jammer vinden als dit plan niet doorgaat.

Geloof je in een nieuwe sportzender ?

Ik kijk nieuwsgierig toe, ik wil het niet van tevoren veroordelen. Twee jaar geleden kende niemand SMS, nu SMS’en we ons te pletter. Ik zie wel veel praktische problemen, men mag niet vergeten dat het maken van beelden heel veel geld gaat kosten. Ik zou het bedrag dat Canal+ wil geven, maar aannemen. Dat lijkt me een redelijke som voor wat het product ‘Belgische voetbalcompetitie’ waard is.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content