Je staat op de verkiezingslijst van de Parti Populaire, die beschouwd wordt als een racistische partij. Van het moment dat het bekend werd, bracht men je Hitlergroet in de wedstrijd FC Köln-Standard van 1981 in herinnering. Was je daardoor verrast?

Michel Renquin: “Helemaal niet. Dat is weer maar eens een bewijs dat sommige media in de greep zitten van bepaalde partijen. Buiten hun context zijn die videobeelden gewoon pure manipulatie. Bovendien schreef de persoon die de beelden gepost heeft ‘voor de jeugd’, wel wetende dat de iets oudere mensen goed begrijpen wat dat gebaar toen te betekenen had. Die persoon heeft dat er niet bij vermeld, hoewel ik het goed had uitgelegd en iedereen het begreep. Uiteindelijk heeft die persoon door dat kwaad opzet de Parti Populaire geweldige publiciteit bezorgd.

“Ik wilde destijds de draak steken met het oorlogsgebeuren, maar nu wil men insinueren dat er een neonazi tot de duivelse PP is toegetreden. Neen, geen neonazi maar een man met kwaliteiten en gebreken, die zich met hart en ziel verweert tegen elke vorm van racisme of extremisme die de PP zou binnendringen. Ik eis respect voor mijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog vijf jaar krijgsgevangene was in Duitsland. Na die match in Keulen kreeg ik brieven van oude strijdmakkers en van de traditionele partijen om me te feliciteren met mijn lef. Ik wilde gewoon zeggen: ‘Dit nooit meer.’

“Ik werd al door verschillende partijen benaderd, maar ik heb nooit ingestemd. Ik ben liberaal, maar niet MR, sociaal maar geen socialist, christelijk maar geen cdH, milieubewust maar niet Ecolo… Ik heb een andere keuze gemaakt, mijn eigen keuze. Maar zeggen dat de PP racistisch is, dat is opnieuw een poging om de mensen wat wijs te maken. Het is niet omdat we protectionistisch zijn dat we racistisch of extremistisch zijn. Immigratie intomen is iets heel anders dan racisme.”

De meeste oud-voetballers die in de politiek gegaan zijn, kunnen geen te best rapport voorleggen. Ken je er één die echt iets bijgedragen heeft?

“Neen, niet echt. Maar doen politici die uit andere sectoren komen het zo veel beter? Ik ga proberen om mee dingen te helpen veranderen. Als ik trouwens de balans bekijk van bepaalde personen die hogere politieke studies gedaan hebben, dan denk ik dat een oud-voetballer en nieuweling in de politiek voor een frisse wind kan zorgen. Iemand die ongebonden is zoals ik kan de juiste voorstellen ondersteunen, uit welke hoek ze ook komen. Je hoeft toch niet aan de universiteit gestudeerd te hebben om het systeem te willen veranderen of om de echte problemen aan te pakken? Dat een oude man, die veertig jaar zijn bijdragen betaald heeft, zo’n belachelijk laag pensioen trekt dat hij zich geen kunstgebit kan veroorloven of zijn kleinkinderen niet eens kan trakteren, vindt u dat normaal? Ondertussen onderhoudt men mensen die niks uitvoeren en niks bijdragen.”

Benoît Thans stapt ook in de politiek, maar hij heeft meer het profiel van een politicus: hij zalft meer dan te slaan. Zou jij dat ook kunnen?

“Ik weet niet of Benoît Thans echt zo in elkaar zit. Maar ik ben 58 en ik zal niet meer veranderen. Ik trek mijn mond open en ik zal dat blijven doen.”

En dan is er nog iemand uit het voetbal die op een lijst gaat staan: Jérôme Efong Nzolo. Een scheidsrechter moet nochtans neutraal zijn. Vrees je niet dat dat in sommige stadions een probleem kan zijn?

“Ik wens hem veel succes, hij lijkt me een goed mens. Misschien zullen ze wel wat roepen naar hem, dwaze dingen zoals ze die over mij vertellen…”

Roland Duchâtelet heeft het omgekeerde parcours afgelegd: van de politiek naar het voetbal. Heeft hij daar goed aan gedaan?

“Als ik zie wat hij momenteel met mijn club doet, dan zeg ik: hij heeft daar heel goed aan gedaan! De supporters die hem wilden verjagen, lachen nu opnieuw. Hij heeft die aanvallen geweldig doorstaan. In zulke situaties moet je stevig in je schoenen staan om te zeggen: ‘Als we niet in de top drie eindigen, vertrek ik.’ Hij is achter zijn keuzes blijven staan en vandaag strijdt zijn ploeg voor de titel.” ?

Michel Renquin is ex-Rode Duivel en werkte als scout en hulptrainer bij Standard.

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content