Velen zien in Spanje een topfavoriet. Vind je dat terecht ?

Michel Salgado : “Nee, ik vind niet dat we die status verdienen. Op de vorige grote toernooien stelde Spanje telkens teleur.”

Wat zijn dan jouw topfavorieten ?

“Duitsland, Frankrijk en Italië. Portugal reken ik er niet bij, om precies dezelfde reden als Spanje. Ze hebben op de vorige grote toernooien niet veel bewezen. Ploegen als Duitsland en Italië daarentegen staan er op de grote afspraken altijd.”

Wat vind je van de groep waarin Spanje zit ?

“Griekenland kennen we, Rusland niet. Je weet het nooit met die Russen. Je kunt ze met 3-0, 4-0 verslaan, maar voor hetzelfde geld kloppen zij je met dezelfde score. De Russen zijn de anarchisten van het wereldvoetbal. De match tegen Portugal kondigt zich als bijzonder lastig aan. We kunnen maar beter onze eerste twee wedstrijden winnen, zodat het duel tegen Portugal er niet meer toe doet.”

Stel dat jullie naar de kwartfinale gaan : daar wacht jullie Frankrijk of Engeland.

“Het is godgeklaagd. Dat zijn ploegen waarop je normaal pas in de halve finale botst. Of in de finale zelfs. Waarom raakt Spanje zo dikwijls niet verder dan de kwartfinale van een topcompetitie ? Precies omdat we daar zo vaak op moeilijke tegenstanders vallen. Op Euro 2000 speelden we de kwartfinale tegen Frankrijk, de latere winnaar. In de verlengingen misten we toen een strafschop. Dat zijn zaken die de mensen te vlug vergeten. Maar kom, het heeft weinig zin om al over de kwartfinales te speculeren. Door de eerste ronde raken weegt als opdracht al zwaar genoeg.”

Hebben jullie het gevoel dat jullie een beetje thuis spelen ?

“Thuis is veel gezegd, maar alleszins dicht bij huis. Ik verwacht veel Spaanse supporters in Portugal. We hebben een gevoel van : het is nu of nooit. Maar dat gevoel hebben we eigenlijk altijd voor een belangrijk toernooi.”

En Spanje kende al zoveel problemen om zich voor de eindronde van het EK te kwalificeren.

“Er zijn weinig ploegen in Portugal die geen enkele nederlaag leden tijdens de kwalificatieronde. Wij verloren thuis tegen Griekenland. Dat was onze enige verliespartij. Ik vind dat dit als balans nog meevalt. Alleen hadden we de pech dat de Grieken na de overwinning tegen ons vleugels kregen en hun laatste wedstrijden allemaal wonnen, waardoor ze in de eindstand één punt meer hadden dan wij.”

Barragewedstrijden kunnen ook voordelen hebben.

“Dat is zo. We wonnen onze twee wedstrijden tegen Noorwegen. In Noorwegen zelfs met 0-3. Zulke matchen met een hoge inzet leren je om beter met de druk om te gaan.”

Jullie hebben de reputatie veel kansen te missen.

“Zowel tijdens die match tegen Griekenland als in Noord-Ierland, waar we vervolgens slechts gelijkspeelden, wrongen we effectief veel doelkansen de nek om. We missen een pure, koele afwerker. Het feit dat we voor die positie al verschillende mensen hebben uitgeprobeerd, bewijst dat.”

Vreemd dat je dat zegt. Fernando Morientes is toch een Spanjaard ?

“Daar moet de bondscoach over beslissen. Persoonlijk vind ik dat Fernando Morientes in de nationale ploeg moet.”

*In laatste instantie geblesseerd weggevallen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content