Voortaan zal Paul Claes elke maand op Knacks boekensite zijn literaire dagboeknotities in one- en twolinervorm uitstrooien. Een ruime selectie uit zijn ‘Glimpen’-blog van november.

1 nov.In het midden van zijn leven was Dante 33. Ik (66) leef nog.

3 nov. De meest cassante mediacriticus van vandaag? Marcel van Nieuwenborgh. Bij gebrek aan een ander orgaan schrijft hij in Kerk & Leven.

5 nov. Het e-book op de Antwerpse boekenbeurs doet me denken aan de toverlei uit mijn jeugd. Na een paar weken schrijven en wissen was het ding stuk.

7 nov. Een alibiali is een vreemdeling die gedoogd wordt om de schijn van racisme te vermijden. Iedere uitgeverij heeft nu zijn verschoonallochtoon.

11 nov. Museum M in Leuven: geen baan- maar beenbrekend bric-à-brac.

15 nov. De kerkjurist woont voorspelbaar in de Oude-Godstraat.

16 nov. De stadsbibliotheek voert boeken ouder dan vijf jaar af. Bij gebrek aan Teutonen worden de Leuvenaars zelf barbaren.

19 nov.

Herman van Rompuy

president van Europa:

middelmaat regeert.

22 nov. De Livre de Poche publiceert Le carré de la vengeance van Pieter Aspe, volgens de verduldige cover ‘le Simenon flamand’.

23 nov. Volgens Mart Smeets in Menzo sprak wielrenner Frank Vandenbroucke tegen Hollandse journalisten Nederlands en tegen Vlaamse gebroken Frans-Vlaams.

24 nov.Canvas wil geen klassieke muziek, geen boekenprogramma en geen filmoverzicht. Schakel dus over naar La Deux en geniet van Le meilleur du classique (maandag), Mille-feuilles (dinsdag) en Screen Agenda (woensdag en donderdag).

25 nov. De Nijmeegse professor Johan Oosterman geeft een lezing over Anthonis de Roovere voor Leuvense neerlandici. Tijdens het vragenkwartiertje spreekt iedereen hem aan met ‘je’.

26 nov.De vader van het Duitse naturisme heette Heinrich Pudor.

27 nov.Het beste middel tot integratie? Gemengde huwelijken. Dat wist Alexander de Grote al toen hij met de Bactrische Roxane trouwde.

28 nov.Logicomix, de strip over leven en werk van Bertrand Russell, verzwijgt zijn scharrel met de vrouw van T.S. Eliot: de sleutel tot The Waste Land.

29 nov. Het Musée Hergé in Louvain-la-Neuve is even clean als de meester van de klare lijn. Alles is weggeretoucheerd: de rechtse sympathieën, de huwelijksproblemen, de uitgebuite assistenten.

30 nov.‘Qui nous donnera la clef des Illuminations? Quel alchimiste rendra pour nous ce texte clair et compréhensible?’ J.M. Gautier, Romanische Untersuchungen, 74 (1962). Het antwoord in mijn La Clef des Illuminations (Amsterdam: Rodopi).

Paul Claes

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content