De bal ligt in mijn kamp." Logan Bailly (26) weet dat er werk aan de winkel is. Hij heeft zichzelf begraven en het is nu aan hem om uit zijn graf op te staan. Zijn uitleenbeurt aan Genk is het eerste goede nieuws sinds lang. Want 2011 was voor Bailly een zwart jaar: bij Mönchengladbach, bij de Rode Duivels, bij Neuchâtel én privé. Hij krijgt nu vier maanden tijd om weer de super-Logan van weleer te worden. "Ik heb hier alles geleerd, Genk is altijd mijn club geweest. Ik ben blij dat ik deze kans krijg. Mijn carrière is nog niet gedaan. Ik ben nog maar 26, mijn beste jaren moeten nog komen." Het verhaal van een opmerkelijke comeback.

In vorm?

De eerste missie voor Logan Bailly was: Mario Been overtuigen. Toen de Luikenaar zich op de luchthaven van Düsseldorf aanmeldde om zich bij de groep te voegen richting stage in Turkije, kende de Nederlandse trainer hem niet. Been: "De naam Bailly zei me wel iets, maar veel wist ik niet over hem. Op internet heb ik ontdekt dat hij vroeger bij Genk mooie dingen heeft laten zien. Ik ga hem eens goed observeren tijdens de stage." Al na enkele dagen was Been zeker: "Hij is een echte versterking, geen opvulling van de kern." Probleem met Bailly is dat hij competitieritme mist, vandaar dat hij nog niet in de kern zat voor de wedstrijd op Zulte Waregem. Bij de reserveploeg zal Bailly eerst ritme moeten opdoen voor hij de concurrentie kan aangaan met László Köteles. Makkelijk zal dat niet zijn, want de Hongaar is een van de weinige mannen in vorm bij de landskampioen.

Bailly werd bij Mönchengladbach aan de kant geschoven in de lente van 2011. En bij het Zwitserse Neuchâtel, waar hij van juli tot december zat, heeft hij niet gespeeld. Hij is er ook nooit betaald geweest (hij had er een hoog loon, nagenoeg hetzelfde als bij Gladbach). Toen hij protesteerde en in conflict ging met het bestuur, werd hij in de tribune gezet. Volgens zijn makelaar Mogi Bayat is die extrasportieve discussie de reden voor zijn verwijdering uit de ploeg, niet zijn keeperskwaliteiten.

Voor iemand die het mentaal al moeilijk had, was Neuchâtel de slechtst mogelijke club om bij te belanden. Het wordt gerund door een Tsjetsjeense zakenman. Die heeft een schrikbewind geïnstalleerd, al meermaals de coach op straat gezet en verschillende spelers ontslagen. Op een dag is hij de kleedkamer binnengekomen en heeft hij gezegd: "De volgende keer dat jullie zo slecht spelen, schiet ik jullie overhoop." Een andere keer greep hij bijna de coach bij de keel, ware het niet dat zijn eigen lijfwachten hem in bedwang konden houden. De Zwitserse voetbalbond heeft Neuchâtel punten afgetrokken voor het niet-respecteren van financiële verplichtingen en een schuldeiser heeft - zonder succes - het failliet van de club geëist.

In zo'n omgeving is het moeilijk om uit te blinken. Vooral omdat zijn uitleenbeurt aan de Zwitsers veel weg had van een strafkamp. Waar hij destijds in de Bundesliga onthaald werd als de nieuwe superheld van de Bundesliga - Toni Schumacher zei: "Die jongen is gemaakt voor Bayern München." - was hij nu de paria van Gladbach geworden. Hij geeft toe dat hij zich wat heeft laten gaan bij Neuchâtel, dat hij niet als een prof geleefd heeft. Maar sinds begin december zet hij weer alles op alles. Soms stond hij om 6 uur 's morgens op om te gaan joggen. In een maand tijd verloor hij vijf kilo. Eind december heeft hij dan via de FIFA zijn contract bij Neuchâtel verbroken.

Vandaag is de grote mond van weleer discreet geworden. Bailly weigert interviews en zijn persconferentie duurde ook al niet erg lang. "Genk en mijn makelaar hebben me gevraagd om niet te veel te zeggen, en ik heb sowieso niet veel zin om te praten." Bayat wilde wel wat meer kwijt: "Bailly heeft alle mogelijke fouten gemaakt die een voetballer kan maken. Hij heeft ook niet bepaald de reputatie van gemakkelijke jongen. Ik ben zijn makelaar sinds drie maanden en vanaf het begin ben ik duidelijk geweest met hem: 'Stop met je onnozelheden, anders werk ik niet meer voor je.' Ik volg hem van zeer nabij op. Hij heeft begrepen dat hij een streep moet trekken onder zijn verleden als hij zijn carrière opnieuw wil lanceren. Hij heeft zeer diep gezeten, het kan alleen maar beter gaan. Fysiek zit hij al aan de top. Misschien is hij zelfs nooit zo sterk geweest."

Terug naar Gladbach?

In januari 2009 stortte Borussia Mönchengladbach drie miljoen euro op de rekening van RC Genk voor de transfer van Logan Bailly. De keeper was door de Limburgse supporters verkozen tot speler van het jaar en duidelijk was dat hij barstte van het talent. De club en de pers knepen een oogje toe als het over zijn mindere kanten ging: zijn extravagante looks, zijn fotoshoots voor ondergoedmerken, zijn passie voor dure auto's (Bentley, Audi, Ferrari, Lamborghini, ...), ... Toen hij eind 2010 achter de meest gepasseerde verdediging van Europa stond te keepen, is alles op zijn hoofd terechtgekomen. In 2011 is hij nog even teruggekomen in de eerste ploeg van Gladbach, maar de veer was dan al gebroken. Na een monumentale blunder tegen Kaiserslautern trok de Duitse pers alle registers open. Een citaat: "Bailly verdient maar één plaats: die op de bank. Zijn schulden, zijn relatieproblemen, zijn proces voor slagen en verwondingen, zijn overgewicht en nu deze blunder. Dat volstaat. We beseffen nu dat coach Michael Frontzeck goede redenen had om Bailly naar de tribune te verwijzen." De keeperstrainer van Mönchengladbach verklaarde: "Ik heb ook privéproblemen gehad tijdens mijn carrière, maar daar was op het veld wel niets van te merken."

Toen Bailly uitgeleend werd aan Neuchâtel, zei sportdirecteur Max Eberl: "Hij is jong en er is geen discussie over zijn talent, maar hij heeft een extreem teleurstellend seizoen achter de rug. En vooral: hij is erg onpopulair geworden bij de supporters. Deze uitleenbeurt is de beste oplossing voor Bailly en de club."

Zijn contract bij Gladbach loopt nog tot de zomer van 2013 maar een terugkeer lijkt in ieder geval uitgesloten. Hij is er immers uitstekend vervangen door Marc-André ter Stegen, die nog maar negentien is en nu al aan de deur van de nationale ploeg klopt. Bovendien heeft Ter Stegen de reputatie van ideale schoonzoon, de tegenpool van Bailly dus. Toen die laatste Neuchâtel verliet, communiceerde Mönchengladbach dat het mee wou werken aan een transfer, maar de mogelijkheid om er deze winter terug te keren, werd niet uitgesloten.

Terug bij de Duivels?

Logan Bailly was titularis op het EK voor beloften in 2007 en daarna op de Olympische Spelen in 2008. In de A-ploeg kreeg hij zijn eerste selectie in 2007 tegen Portugal, maar stond hij twee jaar in de schaduw van Stijn Stijnen. Die twee konden trouwens niet door één deur. Bailly keepte zijn eerste wedstrijd in de nationale A-ploeg in 2009 tegen Turkije, en zijn laatste match dateert van oktober 2010 tegen Oostenrijk. Balans: 8 wedstrijden, 2 overwinningen, 5 nederlagen, 1 gelijkspel, 12 doelpunten geïncasseerd.

Vandaag is Bailly lichtjaren verwijderd van het niveau van Simon Mignolet of Thibaut Courtois. Maakt hij nog kans om zijn statuut te herwinnen? Georges Leekens: "Met Bailly krijgen we opnieuw het bewijs dat een carrière snel gemaakt maar ook snel gekraakt kan zijn. Alles ging hem voor de wind en in korte tijd is alles in elkaar gestort. Zijn geval doet me een beetje denken aan Axel Witsel. Hij krijgt de Gouden Schoen en iedereen is vol lof over hem. Dan is er het incident met Marcin Wasilewski en plots heeft iedereen het op hem gemunt. Als je dan slim bent, vecht je en kom je sterker terug. Dat heeft Witsel gedaan. Bailly moet een voorbeeld nemen aan hem. Nu, het zal uiteraard niet eenvoudig zijn om zich weer in de nationale ploeg te knokken. Toen hij zijn laatste matchen bij ons keepte, waren mijn andere keepers Silvio Proto en Jean-François Gillet. Nu krijgen Mignolet en Courtois de voorkeur. Een jongen die in Engeland uitblinkt en eentje die in Spanje de pannen van het dak keept. Stel je voor! Nu, niets is uitgesloten. Ik heb ondertussen genoeg bewezen dat ik me niets aantrek van de kritiek in de pers. Anders zouden Timmy Simons en Daniel Van Buyten allang geen Rode Duivel meer zijn. Bij Genk krijgt Bailly nu een gouden kans om weer op te staan. Het soort kans dat je geen tien keer in je carrière krijgt. Als hij blijft hangen in zijn frustraties, zal het ingewikkeld worden. Als hij opnieuw begint van nul af aan, kan het lukken."

Volgens Leekens heeft Bailly het niet alleen in de wedstrijd tegen Oostenrijk verknald. "We beoordelen een speler uiteraard niet op één match. Onze scoutingcel ziet potentiële Rode Duivels meermaals en een van de conclusies destijds was dat Bailly zijn sterke punten had verloren, bijvoorbeeld hoe hij uitkwam bij hoge ballen. Dat was niet alleen frappant tegen Oostenrijk, maar ook in andere matchen. Hij had een vertrouwenscrisis en ik denk dat alle doelpunten die hij slikte bij Mönchengladbach, ook zijn prestaties bij de nationale ploeg beïnvloed hebben."

Van makelaar naar makelaar

Dat Bailly voortdurend van makelaar verandert, getuigt ook niet bepaald van een stabiel karakter. Yves Baré begeleidde hem toen hij prof is geworden, maar een paar jaar later liet Bailly hem vallen. Baré zei toen: "Dat heeft me pijn gedaan, maar dat is het leven. Sommige voetballers zijn zo." Daarna heeft Bailly gewerkt met Antoine Ettori en Michael Becker. Die laatste, een Duitser die ook Michael Ballack in zijn stal heeft, verbrak zelf zijn contract met de Belg omdat hij geen respect kon opbrengen voor zijn levensstijl. In januari 2011 heeft Eric Depireux zich over Bailly ontfermd. En vandaag is Mogi Bayat zijn begeleider. Die heeft met Momo Sarr en Christian Benteke nog geen grote successen geboekt bij RC Genk. Misschien lukt het wel met Bailly?

DOOR PIERRE DANVOYE

"Bailly heeft alle mogelijke fouten gemaakt die een voetballer kan maken." Mogi Bayat Van superheld is hij de paria van Gladbach geworden. "Bailly moet een voorbeeld nemen aan Witsel."

Georges Leekens

De bal ligt in mijn kamp." Logan Bailly (26) weet dat er werk aan de winkel is. Hij heeft zichzelf begraven en het is nu aan hem om uit zijn graf op te staan. Zijn uitleenbeurt aan Genk is het eerste goede nieuws sinds lang. Want 2011 was voor Bailly een zwart jaar: bij Mönchengladbach, bij de Rode Duivels, bij Neuchâtel én privé. Hij krijgt nu vier maanden tijd om weer de super-Logan van weleer te worden. "Ik heb hier alles geleerd, Genk is altijd mijn club geweest. Ik ben blij dat ik deze kans krijg. Mijn carrière is nog niet gedaan. Ik ben nog maar 26, mijn beste jaren moeten nog komen." Het verhaal van een opmerkelijke comeback. De eerste missie voor Logan Bailly was: Mario Been overtuigen. Toen de Luikenaar zich op de luchthaven van Düsseldorf aanmeldde om zich bij de groep te voegen richting stage in Turkije, kende de Nederlandse trainer hem niet. Been: "De naam Bailly zei me wel iets, maar veel wist ik niet over hem. Op internet heb ik ontdekt dat hij vroeger bij Genk mooie dingen heeft laten zien. Ik ga hem eens goed observeren tijdens de stage." Al na enkele dagen was Been zeker: "Hij is een echte versterking, geen opvulling van de kern." Probleem met Bailly is dat hij competitieritme mist, vandaar dat hij nog niet in de kern zat voor de wedstrijd op Zulte Waregem. Bij de reserveploeg zal Bailly eerst ritme moeten opdoen voor hij de concurrentie kan aangaan met László Köteles. Makkelijk zal dat niet zijn, want de Hongaar is een van de weinige mannen in vorm bij de landskampioen. Bailly werd bij Mönchengladbach aan de kant geschoven in de lente van 2011. En bij het Zwitserse Neuchâtel, waar hij van juli tot december zat, heeft hij niet gespeeld. Hij is er ook nooit betaald geweest (hij had er een hoog loon, nagenoeg hetzelfde als bij Gladbach). Toen hij protesteerde en in conflict ging met het bestuur, werd hij in de tribune gezet. Volgens zijn makelaar Mogi Bayat is die extrasportieve discussie de reden voor zijn verwijdering uit de ploeg, niet zijn keeperskwaliteiten. Voor iemand die het mentaal al moeilijk had, was Neuchâtel de slechtst mogelijke club om bij te belanden. Het wordt gerund door een Tsjetsjeense zakenman. Die heeft een schrikbewind geïnstalleerd, al meermaals de coach op straat gezet en verschillende spelers ontslagen. Op een dag is hij de kleedkamer binnengekomen en heeft hij gezegd: "De volgende keer dat jullie zo slecht spelen, schiet ik jullie overhoop." Een andere keer greep hij bijna de coach bij de keel, ware het niet dat zijn eigen lijfwachten hem in bedwang konden houden. De Zwitserse voetbalbond heeft Neuchâtel punten afgetrokken voor het niet-respecteren van financiële verplichtingen en een schuldeiser heeft - zonder succes - het failliet van de club geëist. In zo'n omgeving is het moeilijk om uit te blinken. Vooral omdat zijn uitleenbeurt aan de Zwitsers veel weg had van een strafkamp. Waar hij destijds in de Bundesliga onthaald werd als de nieuwe superheld van de Bundesliga - Toni Schumacher zei: "Die jongen is gemaakt voor Bayern München." - was hij nu de paria van Gladbach geworden. Hij geeft toe dat hij zich wat heeft laten gaan bij Neuchâtel, dat hij niet als een prof geleefd heeft. Maar sinds begin december zet hij weer alles op alles. Soms stond hij om 6 uur 's morgens op om te gaan joggen. In een maand tijd verloor hij vijf kilo. Eind december heeft hij dan via de FIFA zijn contract bij Neuchâtel verbroken. Vandaag is de grote mond van weleer discreet geworden. Bailly weigert interviews en zijn persconferentie duurde ook al niet erg lang. "Genk en mijn makelaar hebben me gevraagd om niet te veel te zeggen, en ik heb sowieso niet veel zin om te praten." Bayat wilde wel wat meer kwijt: "Bailly heeft alle mogelijke fouten gemaakt die een voetballer kan maken. Hij heeft ook niet bepaald de reputatie van gemakkelijke jongen. Ik ben zijn makelaar sinds drie maanden en vanaf het begin ben ik duidelijk geweest met hem: 'Stop met je onnozelheden, anders werk ik niet meer voor je.' Ik volg hem van zeer nabij op. Hij heeft begrepen dat hij een streep moet trekken onder zijn verleden als hij zijn carrière opnieuw wil lanceren. Hij heeft zeer diep gezeten, het kan alleen maar beter gaan. Fysiek zit hij al aan de top. Misschien is hij zelfs nooit zo sterk geweest." In januari 2009 stortte Borussia Mönchengladbach drie miljoen euro op de rekening van RC Genk voor de transfer van Logan Bailly. De keeper was door de Limburgse supporters verkozen tot speler van het jaar en duidelijk was dat hij barstte van het talent. De club en de pers knepen een oogje toe als het over zijn mindere kanten ging: zijn extravagante looks, zijn fotoshoots voor ondergoedmerken, zijn passie voor dure auto's (Bentley, Audi, Ferrari, Lamborghini, ...), ... Toen hij eind 2010 achter de meest gepasseerde verdediging van Europa stond te keepen, is alles op zijn hoofd terechtgekomen. In 2011 is hij nog even teruggekomen in de eerste ploeg van Gladbach, maar de veer was dan al gebroken. Na een monumentale blunder tegen Kaiserslautern trok de Duitse pers alle registers open. Een citaat: "Bailly verdient maar één plaats: die op de bank. Zijn schulden, zijn relatieproblemen, zijn proces voor slagen en verwondingen, zijn overgewicht en nu deze blunder. Dat volstaat. We beseffen nu dat coach Michael Frontzeck goede redenen had om Bailly naar de tribune te verwijzen." De keeperstrainer van Mönchengladbach verklaarde: "Ik heb ook privéproblemen gehad tijdens mijn carrière, maar daar was op het veld wel niets van te merken." Toen Bailly uitgeleend werd aan Neuchâtel, zei sportdirecteur Max Eberl: "Hij is jong en er is geen discussie over zijn talent, maar hij heeft een extreem teleurstellend seizoen achter de rug. En vooral: hij is erg onpopulair geworden bij de supporters. Deze uitleenbeurt is de beste oplossing voor Bailly en de club." Zijn contract bij Gladbach loopt nog tot de zomer van 2013 maar een terugkeer lijkt in ieder geval uitgesloten. Hij is er immers uitstekend vervangen door Marc-André ter Stegen, die nog maar negentien is en nu al aan de deur van de nationale ploeg klopt. Bovendien heeft Ter Stegen de reputatie van ideale schoonzoon, de tegenpool van Bailly dus. Toen die laatste Neuchâtel verliet, communiceerde Mönchengladbach dat het mee wou werken aan een transfer, maar de mogelijkheid om er deze winter terug te keren, werd niet uitgesloten. Logan Bailly was titularis op het EK voor beloften in 2007 en daarna op de Olympische Spelen in 2008. In de A-ploeg kreeg hij zijn eerste selectie in 2007 tegen Portugal, maar stond hij twee jaar in de schaduw van Stijn Stijnen. Die twee konden trouwens niet door één deur. Bailly keepte zijn eerste wedstrijd in de nationale A-ploeg in 2009 tegen Turkije, en zijn laatste match dateert van oktober 2010 tegen Oostenrijk. Balans: 8 wedstrijden, 2 overwinningen, 5 nederlagen, 1 gelijkspel, 12 doelpunten geïncasseerd. Vandaag is Bailly lichtjaren verwijderd van het niveau van Simon Mignolet of Thibaut Courtois. Maakt hij nog kans om zijn statuut te herwinnen? Georges Leekens: "Met Bailly krijgen we opnieuw het bewijs dat een carrière snel gemaakt maar ook snel gekraakt kan zijn. Alles ging hem voor de wind en in korte tijd is alles in elkaar gestort. Zijn geval doet me een beetje denken aan Axel Witsel. Hij krijgt de Gouden Schoen en iedereen is vol lof over hem. Dan is er het incident met Marcin Wasilewski en plots heeft iedereen het op hem gemunt. Als je dan slim bent, vecht je en kom je sterker terug. Dat heeft Witsel gedaan. Bailly moet een voorbeeld nemen aan hem. Nu, het zal uiteraard niet eenvoudig zijn om zich weer in de nationale ploeg te knokken. Toen hij zijn laatste matchen bij ons keepte, waren mijn andere keepers Silvio Proto en Jean-François Gillet. Nu krijgen Mignolet en Courtois de voorkeur. Een jongen die in Engeland uitblinkt en eentje die in Spanje de pannen van het dak keept. Stel je voor! Nu, niets is uitgesloten. Ik heb ondertussen genoeg bewezen dat ik me niets aantrek van de kritiek in de pers. Anders zouden Timmy Simons en Daniel Van Buyten allang geen Rode Duivel meer zijn. Bij Genk krijgt Bailly nu een gouden kans om weer op te staan. Het soort kans dat je geen tien keer in je carrière krijgt. Als hij blijft hangen in zijn frustraties, zal het ingewikkeld worden. Als hij opnieuw begint van nul af aan, kan het lukken." Volgens Leekens heeft Bailly het niet alleen in de wedstrijd tegen Oostenrijk verknald. "We beoordelen een speler uiteraard niet op één match. Onze scoutingcel ziet potentiële Rode Duivels meermaals en een van de conclusies destijds was dat Bailly zijn sterke punten had verloren, bijvoorbeeld hoe hij uitkwam bij hoge ballen. Dat was niet alleen frappant tegen Oostenrijk, maar ook in andere matchen. Hij had een vertrouwenscrisis en ik denk dat alle doelpunten die hij slikte bij Mönchengladbach, ook zijn prestaties bij de nationale ploeg beïnvloed hebben." Dat Bailly voortdurend van makelaar verandert, getuigt ook niet bepaald van een stabiel karakter. Yves Baré begeleidde hem toen hij prof is geworden, maar een paar jaar later liet Bailly hem vallen. Baré zei toen: "Dat heeft me pijn gedaan, maar dat is het leven. Sommige voetballers zijn zo." Daarna heeft Bailly gewerkt met Antoine Ettori en Michael Becker. Die laatste, een Duitser die ook Michael Ballack in zijn stal heeft, verbrak zelf zijn contract met de Belg omdat hij geen respect kon opbrengen voor zijn levensstijl. In januari 2011 heeft Eric Depireux zich over Bailly ontfermd. En vandaag is Mogi Bayat zijn begeleider. Die heeft met Momo Sarr en Christian Benteke nog geen grote successen geboekt bij RC Genk. Misschien lukt het wel met Bailly? DOOR PIERRE DANVOYE"Bailly heeft alle mogelijke fouten gemaakt die een voetballer kan maken." Mogi Bayat Van superheld is hij de paria van Gladbach geworden. "Bailly moet een voorbeeld nemen aan Witsel." Georges Leekens