‘Mijn droom is: de perfecte omhaal uitvoeren’

© FOTO KOEN BAUTERS

Voetbal is passie. Dat geldt evenzeer voor vrouwen. Om de twee weken laten we een vrouw aan het woord die de sport met overgave beleeft. Deze week: Céline Dept (19), ex-speelster van Cercle Brugge en internetfenomeen met voetbalfilmpjes op You Tube en Instagram.

‘De voorbije drie jaar voetbalde ik in het tweede elftal van Cercle Ladies, in tweede nationale. Tot deze zomer. We degradeerden naar eerste provinciale en ik verkoos om bij Bredene, ook in eerste provinciale en dichter bij huis, te gaan spelen. Mijn vader komt elke match kijken, samen bedenken we dansjes om een doelpunt te vieren. Ik ben een spits: bal aannemen, gáán en scoren. ( lacht) Ik moet het voornamelijk van mijn snelheid hebben, al kan ik door mijn lengte ook wel met het hoofd gevaarlijk zijn. Bij Cercle maakte ik zo eens een winning goal na een corner, een zálig gevoel.

Een van mijn filmpjes haalde zeven miljoen views op YouTube.’ Céline Dept

‘Ik ben deze zomer met mijn papa naar Argentinië-Nigeria gaan kijken op het WK in Rusland, tickets die we gewonnen hadden via een sponsoractie. De sfeer was indrukwekkend, zeker toen Messi op het veld kwam en toegejuicht werd door de Argentijnse supporters. Live zie je ook pas hoe snel en technisch Messi is. Vroeger ging ik soms naar KV Oostende, maar dat interesseert me niet meer. Als je dat niveau vergelijkt met het WK of de Champions League merk je pas hoe traag het in onze competitie gaat.

‘Mijn hogere studies ben ik gestopt, ik zet nu alles op een carrière als influencer. Dat houdt in dat je door alles wat je op sociale media zet invloed kunt uitoefenen op een heel aantal mensen. Kijk naar Cristiano Ronaldo: als hij iets post over zijn Nikeschoenen zorgt dat ervoor dat veel van zijn volgers die schoenen ook willen. Ronaldo is mijn grote voorbeeld. In feite is dat gekomen door het bekijken van zijn documentaire, die toont hoe hij de top bereikte door héél hard te werken, niet louter door zijn talent. Wanneer anderen hem bekritiseren, verdedig ik hem. Zelfs al is dat niet altijd eenvoudig, zoals na die hele verkrachtingszaak. Ik heb het integrale dossier daarover gelezen in Sport/Voetbalmagazine en ik moet toegeven dat ik geneigd ben die vrouw te geloven.

‘Ik heb het wel voor dwarse karakters, zoals Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en Neymar. Persoonlijkheden die buiten de lijntjes durven te kleuren. De meeste voetballers zijn zó serieus. Geef mij maar een practical joke of een kleurrijk dansje. Dat is wat ik mis bij de Rode Duivels, die toch iets te saai zijn. Ik heb Thibaut Courtois wel eens ontmoet, via een kijkerswedstrijd die ik gewonnen had bij Eleven Sports, maar ik was een beetje ontgoocheld in zijn attitude: ik vroeg om voor een foto op mijn social media even zijn gesigneerde shirt vast te houden, maar dat wilde hij niet. Jammer.

‘Aanvankelijk zette ik op mijn Instagram enkel wat gewone foto’s van mezelf. Ik had 800 volgers. Mijn vriend – zelf professioneel bezig met YouTube (check MiAndMore, nvdr) – heeft me doen inzien dat je het verschil kan maken door je passie te delen. In mijn geval: voetbal! Zo begonnen we film pjes te maken waarin ik trucjes uithaal of dingen nadoe. In een paar maanden tijd ging mijn Instagramaccount naar bijna 100.000 volgers en haalde een filmpje zeven miljoen views op YouTube, tot in Indonesië en Portugal toe. Ook Juventus pikte het filmpje op. Verscheidene voetbalmerken hebben me al gecontacteerd om samen te werken, maar daar moet je toch mee oppassen, want als je je enkel daarop concentreert, hebben de mensen dat snel door.

‘Die social media slorpen al mijn tijd op. Vooral ideeën bedenken. Ik heb een aantal filmpjes waarbij ik nietsvermoedende mensen een panna zet. Niet getrukeerd, voor alle duidelijkheid. Soms moet je heel veel proberen en geduld hebben, soms staat een trucje of schot er van de eerste keer op. Zoals die penalty à la Messi met links: dat was bij de eerste poging meteen in de kruising… en ik ben niet eens linksvoetig. ( lachje)

‘Bijna elke dag oefen ik op trucjes, mijn lief Michiel is mijn personal coach. Eigenlijk heb ik op korte tijd veel bijgeleerd. Zeker inzake shot accuracy. Bij mijn voetbalploegen was ik nooit diegene die de vrije trappen nam, maar die Ronaldotrap, een knuckleball, heb ik nu toch onder de knie. Mijn droom is om ooit een perfecte omhaal te kunnen uitvoeren. Zoals Ronaldo, Zlatan of Gareth Bale. Maar dan moet ik me eerst over mijn angst voor het landen zetten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content