‘Mijn eerste idool was Eric Van Meir’

© BELGAIMAGE - CHRISTOPHE KETELS

Joris Ruytjens is informaticus bij de stad Antwerpen (Digipolis), maar ook een voetbaldier. Lierse, Manchester United en vooral FC Barcelona kunnen op zijn steun rekenen.

Vanaf welke leeftijd en hoe leerde je Sport/Voetbalmagazine kennen?

‘De aanleiding was de titel van K Lierse SK in het seizoen 1996/97. Ik was juist vijftien jaar toen ze onder Eric Gerets voor het eerst de titel haalden. Historisch! Het leek me fijn om de poster te hebben, maar ook om een artikel te lezen waarin alles stond over de weg naar het succes.

‘Het was schoolmakker Sven die me overtuigde om eens mee te gaan, want ze speelden mooi offensief voetbal. Mijn eerste idool was Eric Van Meir, een verdediger die vaak belangrijke doelpunten maakte. Je kon hem vergelijken met Carles Puyol: soms bikkelhard defensief, maar een echte leider met een ongelofelijke gedrevenheid. Net datgene wat Barça nu mist.’

Zijn er bepaalde rubrieken die je als eerste leest?

‘Cosmos, aangezien daar aandacht wordt besteed aan de grote buitenlandse competities. Die stukjes geven informatie mee die je nergens anders leest. En als er natuurlijk iets instaat over Barcelona of Lierse, dan blijf ik daar sneller bij hangen.

‘Ik heb ook een voorliefde voor Manchester United. Dat dateert van de periode toen Sir Alex Ferguson in de jaren negentig de jongeren David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Paul Scholes, maar ook Gary en Phil Neville speelkansen gaf. Sindsdien mis ik geen enkele aflevering van Match of the Day op de BBC. ‘

Welke pagina’s boeien je minder?

‘De column van Imke Courtois, omdat mijn focus vooral uitgaat naar het puur sportieve. Mijmeren over andere onderwerpen, dat hoeft voor mij niet in het blad te staan.’

Je bent één van de bezielers van een fanclub van Barcelona, de Penya Blaugrana de la Bomba, met een eigen lokaal in Berlaar. Hoe ontstond de band met de Catalaanse grootmacht?

‘In 2008 kreeg ik als verjaardagscadeau een uitstap met mijn vader naar Barcelona, inclusief een wedstrijd in het legendarische Camp Nou. Bovenin het stadion was het heel koud, na een penalty in de eerste minuten verloren ze met 0-1. Maar de sfeer die er hing, het samenspel dat werd uitgedokterd door Pep Guardiola en achteraf die unieke rondleiding in de catacomben, zorgden ervoor dat de liefde onvoorwaardelijk werd. Die passie werd alleen maar sterker toen Thomas Vermaelen er speelde in het seizoen 2015/16.

‘We besloten achteraf om een supportersclub op te richten in Antwerpen. Zo leerden we de broer van Thomas kennen, die ons een gesigneerd truitje bezorgde. Als beste speler ooit bij Barça kan ik maar moeilijk kiezen tussen Lionel Messi en Ronaldinho. Ik zag hen live en ze waren allebei weergaloos.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content