Om de twee weken peilt Sport/Voetbalmagazine naar de lifestylegewoontes van onze topsporters. Deze week over het twittergedrag van Tomas Van Den Spiegel, Tom Vangeneugden en Evi Van Acker.

TOMAS VAN DEN SPIEGEL: BASKETBALSPELER BIJ BC OOSTENDE

Hoe stuur je jouw tweets de wereld in?

“Met een BlackBerry, een laptop, een iPad, … alles wat voor- handen is. Ik was er vrij vroeg bij, maar de microbe heeft me pas sinds een maand of zes echt beet. Waarschijnlijk heb ik er meer voeling mee omdat ik lang in het buitenland heb gespeeld. In België leeft het nog steeds niet, ik vind dat we hier echt achter zitten op dat vlak.”

Wie moet iedereen volgen?

“De observaties van Chris Van Den Abeele (@abeelec) van ‘De Zevende Dag’ vind ik hilarisch. Daarnaast volg ik vooral ex-collega’s en ex-trainers. Velen onder hen zijn ondertussen vrienden geworden. Als basketballer zit je het ene jaar in Italië of Spanje en het volgende jaar in Rusland of Oekraïne. Dan is Twitter ideaal om elkaar toch wat te blijven volgen.”

Hou je naast Twitter nog andere sociaalnetwerksites bij?

“Vroeger hield ik me wel bezig met Facebook, maar dat is voor een groot stuk weggevallen nu ik Twitter ontdekt heb. Mijn Facebook gebruik ik ook op een andere manier: ik aanvaard alleen vriendschapsverzoeken van vrienden en familie. Er is een gezegde over het verschil tussen de twee: ‘Twitter makes you like people you’ve never met, Facebook makes you hate people you know.’ Dat vat het heel goed samen, vind ik.”

Wat maakt Twitter zo verslavend?

“Dat je er zo veel kanten mee uit kunt. Facebook is een leuk tijdverdrijf, maar na een tijdje is de lol er wel af. Dat heb je niet met Twitter. Onlangs was ik in Málaga en vroeg ik of iemand een lekker restaurant wist zijn. Niet veel later stroomden de antwoorden binnen. Ik gebruik het zelfs professioneel. Bij Europese tegenstanders vraag ik aan coaches of ex-ploegmaats naar de sterke en zwakke punten van die ploeg. Eén keer heeft het tegen me gewerkt. Net voor het EK had ik kritiek geuit op de officiële matchballen. De FIBA heeft me daar een waarschuwing voor gegeven. In plaats van die tweet weg te halen, heb ik er zelfs nog eentje bijgezet: ‘Eén geluk: iedereen moet met dezelfde bal spelen.’ Mijn mening pakken ze me niet af.” (lacht)

EVI VAN ACKER: ZEILSTER

Hoe stuur je jouw tweets de wereld in?

“Met mijn iPhone, vooral omdat dat het snelst gaat. Het handige aan die iPhone is ook dat ik ‘m overal kan meenemen. Al is het niet zo dat ik me in mijn zeilboot het hoofd zit te breken over wat ik die dag op Twitter ga zetten.” (lacht)

Wie moet iedereen volgen?

“Met hordeloopster Eline Berings (@ElineBerings) heb ik het meeste contact. Zij is ook in het echte leven een goede vriendin. Ik volg eigenlijk vooral Belgische sporters. Zo weet je naar welke competitie ze aan het toeleven zijn en ben je er altijd snel bij om iemand te feliciteren. Of om te troosten, als het eens tegenvalt.”

Hou je naast Twitter nog andere sociaalnetwerksites bij?

“Mijn website (www.evivanacker.be) had ik eerst, die is intussen vijf jaar oud. Ik schrijf er al van in het begin op mijn blog. Dat werd wel gelezen, maar ik kreeg soms te horen dat mensen zo’n blog te lang vonden om helemaal uit te lezen. Daarom ben ik met een Facebookpagina begonnen. En na verloop van tijd heb ik een Twitter aangemaakt en die eraan vastgekoppeld.”

Wat maakt Twitter zo verslavend?

“Eerlijk gezegd: ik denk niet dat ik zou twitteren als ik geen atlete was. Dan zou ik niet meteen weten wat ik met de wereld zou willen delen. Nu is het handig voor mensen die mij aanspreken of brieven schrijven met vragen. Kunnen ze het allemaal een beetje volgen op Twitter. En wie weet ziet een potentiële sponsor wel waar ik mee bezig ben en raakt hij gecharmeerd. Je moet ook altijd aan de business denken! (lacht) Daarnaast doe ik het omdat ik heel graag schrijf. Niet dat ik mezelf supergoed vind, maar zo kan ik mij toch uitleven.”

TOM VANGENEUGDEN: ZWEMMER

Hoe stuur je jouw tweets de wereld in?

“Ik doe bijna alles met mijn BlackBerry. Dat gaat zo simpel dat ik niet inzie waarom ik ooit zou veranderen. Zo simpel ook dat ik nog steeds niet goed snap hoe Yves Leterme erin geslaagd is om een nogal persoonlijk berichtje op zijn Twitter te zetten waar iedereen het kon lezen. Tot twee keer toe dan nog.” (lacht)

Wie moet iedereen volgen?

“Ik hou het in de eerste plaats bij mensen binnen de sportwereld. Als de broertjes Borlée een finale lopen, wil ik meer achtergrondinformatie. Ik hou er ook van als hardwerkende journalisten om zes uur ’s morgens al beginnen te twitteren. Dan ben ik toch niet de enige die al wakker is.” (lacht)

Hou je naast Twitter nog andere sociaalnetwerksites bij?

“Foursquare gebruik ik vaak, dat is een stukje software waarmee je anderen kunt laten weten waar je bent. In mijn geval nogal vaak in het zwembad. (lacht) Facebook heb ik ook, maar eigenlijk doe ik daar hetzelfde mee als met mijn Twitter. Ik kan andere Belgische zwemmers alleen maar aanraden om ook te beginnen te twitteren. Iemand als Evi Van Acker doet dat heel knap. En het werkt: je ziet steeds vaker dat een sporter iets lanceert op Twitter en dat Sporza het dan overneemt.”

Wat maakt Twitter zo verslavend?

“Ik vind het vooral interessant dat je veel te weten komt over mensen die in allerlei domeinen van de maatschappij werken. Dat maakt je blik ruimer. Ik volg nu mensen die rond lifestyle, technologie of media werken, van wie ik anders nooit had gehoord.”

DOOR JENS DHONDT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content