Luca Toni voelt zich goed bij Bayern München.

Franz Beckenbauer en Karl-Heinz Rummenigge wrijven zich in de handen. Het topduo van Bayern merkt dat hun investeringen stevig lonen. Er is niet alleen de toegevoegde waarde van Halil Altintop en de Franse regisseur Franck Ribéry, maar vooral de doelpuntenproductie van topschutter Miroslav Klose en steraankoop Luca Toni (30).

De Italiaanse international koos afgelopen zomer verrassend genoeg voor de Bundesliga, ondanks het feit dat hij aanbiedingen kreeg van Juventus en Inter. Luca Toni kent een prima competitiestart bij zijn nieuwe werkgever en is gelukkig in Beieren. “Ik voel me hier uitstekend,” liet de Italiaan optekenen in Die Welt. “München is een prachtige stad. Weet je, alles is gewoon anders. Als voetballer voel ik minder druk dan in de Serie A. Alles gebeurt in een meer open sfeer : de trainingen zijn bijvoorbeeld altijd openbaar. Ook de manier waarop het voetbal als sport wordt beleefd, bevalt me.”

Zijn overgang van Fiorentina naar Bayern München was opvallend, want Italiaanse voetballers vertrekken maar zelden naar het buitenland. “Die deals gaan vaak niet door om financiële redenen,” denkt Toni. “Toen Bayern zich meldde, kon ik ook elders tekenen, maar dit was gewoon de beste optie. Ik wilde graag meemaken hoe het in het buitenland is. In Italië beleefde ik al veel, zoals de titel van topscorer.”

Het klikte vanaf het begin met spitsbroeder Klose. “Miro en ik hechten weinig waarde aan spektakel,” legt hij uit. “Het gaat ons puur om het maken van goals. Bij Barcelona draait het wel om het showelement, omdat voor Ronaldinho en Lionel Messi ook persoonlijk prestige meetelt. Ik zou het leuk vinden om na Gerd Müller en Giovane Elber de derde grote topschutter van Bayern München te worden.”

Luca Toni verkoos daarom de minder aantrekkelijke UEFA Cup boven de Champions League. “Natuurlijk had ik die liever gespeeld,” zegt hij, “maar we zullen er alles aan doen om de UEFA Cup te winnen. Natuurlijk beseffen we maar al te goed dat we favoriet zijn voor de eindzege, net zoals voor de Duitse titel én de beker. Ons vertrouwen in een goede afloop is groot : de club investeerde niet voor niets en de basis was al goed. Waarom zouden we dan geen hoge doelen mogen stellen ?”

Toni Kroos (17) debuteerde voor Bayern München tegen Energie Cottbus. De middenvelder zorgde meteen voor twee assists aan Miroslav Klose. Het herstel van Philipp Lahm (Bayern München), die een ligament van zijn linkerknie verrekte, liep vertraging op. De verdediger zal pas ten vroegste half oktober weer inzetbaar zijn. Hij mist daardoor de EK-kwalificatieduels tegen Ierland en Tsjechië.

Rudi Bommer (50) kreeg van MSV Duisburgvoorzitter Walter Hellmich een nieuwe verbintenis tot 2009.

Halil Altintop (Schalke 04) liep een scheurtje op in het linkerdijbeen en is minstens een maand out.

Hertha BSC kan zes tot negen maanden geen beroep doen op Lucio, die afgelopen zomer voor 1,75 miljoen euro werd overgenomen van Palmeiras. De Braziliaanse middenvelder scheurde zijn patellapees en ligamenten van de rechterknie.

Hamburger SV vierde afgelopen zaterdag zijn 120ste verjaardag en speelde tegen VfL Wolfsburg zijn 1500ste Bundesligaduel.

Ondanks de minder geslaagde competitiestart heeft kampioen VfB Stuttgart het volste vertrouwen in trainer Armin Veh. Zijn overeenkomst werd opengebroken tot 2009.

Blessureleed blijft Werder Bremen achtervolgen. Aanvoerder en middenvelder Frank Baumann moet door een knieletsel minstens vijf weken aan de kant blijven.

Energie Cottbus zocht en vond een nieuwe coach, na het afhaken van oud-international Jürgen Kohler : de Sloveen Bojan Prasnikar (54) werd weggehaald bij NK Primorje Ajdovscina.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content