Hoe lichter de schoen, hoe soepeler hij zal zijn. En dat is exact waar de producenten voor gaan: vederlichte loopschoenen die de ervaring van het blootsvoets lopen zo veel mogelijk benaderen.

Nike, de derde generatie

Zeven jaar na de lancering van het eerste Nike Free-model komt Nike met de Nike Free Run+3 op de proppen. Die nieuwe schoen wil vooral de natuurlijke beweging van de voet stimuleren tijdens het lopen. De nieuwe zool en het innoverende bovendeel zorgen niet alleen voor extra flexibiliteit, ze geven je ook echt het gevoel dat je op blote voeten aan het lopen bent. De lichtste Nikeschoen mag dan wel niet zo licht en minimalistisch zijn als de lichtste exemplaren van andere merken, hij kan wel door iedereen gedragen worden en is ideaal voor zowel langeafstandstrainingen als duurtrainingen. Op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 compleet blootsvoets lopen is en 10 een standaardloopschoen voorstelt, zit de Nike Free Run+3 op 5 – omdat hij toch wel degelijk de nodige steun biedt.

De Dynamic Fit-technologie bestaat uit een soepele materie in het midden die de voet omhult en die zich aanpast aan de vorm van de voet tijdens het lopen. De inkerving over de hele lengte van de zool zorgt voor extra flexibiliteit en stabiliteit. Het bovendeel heeft geen enkele naad en voelt daardoor bijna aan als een kous die de natuurlijke beweging van de voet ten volle toelaat. Dankzij die meer natuurlijke manier van lopen worden alle 53 spieren van de voet, de benen en de onderrug geactiveerd.

Zoals bij Nike wel vaker het geval is, kun je ook nu weer je eigen Nike Free Run Hybrid iD creëren. Het bovendeel en de zool van de Nike Free Run+3 passen sowieso goed samen en de kleuren kun je zelf kiezen. Op de Facebookpagina van Nike Running Belgium kun je meteen aan de slag.

Verkrijgbaar in de winkel en op www.nikestore.com. Prijs: 110 euro

Puma, snelheid eerst

De meest katachtige onder de sportmerken speelt handig in op de aanwezigheid van uithangbord Usain Bolt, tot nader order de snelste man ter wereld. Amateurlopers die dromen van steeds snellere loopprestaties laten zich graag verleiden door de talloze troeven van de nieuwe Puma Evospeedrunner. Een van die troeven is de technologie waarmee Bolt straks wellicht richting goud zal lopen in Londen. De lichte, soepele en zeer goed ademende schoen is exact wat je nodig hebt voor topprestaties. De EvoFoam-zool is licht, vangt alle schokken op en zorgt voor een snelle, reactieve en vloeiende koers. Extra troef is de moderne en verfrissende look.

Prijs: 119,95 euro

Reebok, natuurlijke beweging

De Reebok Realflex is een uiterst lichte trainingsschoen die er zowel voor mannen als voor vrouwen is en die sinds 2011 op de markt is. In 2012 is er een nieuw exemplaar met nieuwe kleuren en enkele technische verbeteringen. De Realflex is speciaal gecreëerd om de natuurlijke beweging van de voet te bevorderen en biedt meer dan voldoende bescherming aan de loper. De meest minimalistische Reebok ligt vanaf september 2012 in de winkel.

Prijs: 90 euro

Saucony, 218 gram droog aan de haak

Bij het Amerikaanse Saucony denken ze er overigens net zo over: de loopschoen moet een zo natuurlijk mogelijke loopbeweging nabootsen. De loopschoen die daarvoor moet zorgen is de Saucony Kinvara 3, amper 218 gram ‘zwaar’. Om de loopbeweging zo natuurlijk mogelijk te maken, is het verschil tussen de voorvoet en de hiel minimaal: amper 4 mm. Dat zorgt voor een optimale bewegingsvrijheid, een natuurlijke afrolbeweging en een meer dan behoorlijke schokdemping. Wat de typische Sauconytechnologie betreft, is er de Flexfilm: een erg licht, stevig en super dun materiaal. De vernieuwde zool zou de Kinvara 3 net iets duurzamer moeten maken dan hij al was. De Kinvara 3 is er in acht verschillende kleuren.

Prijs: 125 euro (www.saucony.be)

DOOR MARIE DESCHRIJVER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content