Real Madrid viert zijn dertigste titel.

Fabio Capello kon maandag zijn 61ste verjaardag in vreugde vieren : de avond voordien rijfde Real Madrid zijn dertigste titel binnen, de eerste sinds 2005. De Madrilenen kenden een ware remonte, want in het begin van het seizoen liep het voor geen meter.

Op een bepaald moment stond de Koninklijke zelfs op de twaalfde plaats geparkeerd. Ze leed enkele nederlagen, een topclub onwaardig : 0-3 tegen Huelva, 1-2 tegen Celta Vigo, 0-1 tegen Levante. Niets werkte nog. Ronaldo verliet de club in oktober en David Beckham maakte in januari zijn transfer naar Los Angeles Galaxy bekend. Hij vloog prompt de tribune in. Capello zat op een schietstoel, maar het mechanisme werd niet geactiveerd. Raúl verloor zijn plaats in de Spaanse nationale ploeg en ook Roberto Carlos zat elders met zijn gedachten. Op het einde van het seizoen resulteerde dat in een transfer naar het Turkse Fenerbahçe. Gouden Bal Fabio Cannavaro kon moeilijk zijn niveau bevestigen.

De ommekeer kwam er tijdens de verplaatsing naar Camp Nou. Real kwam driemaal op voorsprong alvorens een 3-3-gelijkspel te moeten toestaan. Maar in die spectaculaire match vormde zich een geheel. Enkele jongeren staken hun neus aan het venster, zoals Miguel Torres, een echt talent. Fernando Gago en Gonzalo Higuaín, binnengehaald tijdens de winterstop, vonden ook hun plaats in het team. Sergio Ramos, overgekomen in 2005 van FC Sevilla, profileerde zich als leider. Na de 4-3-overwinning tegen Espanyol op de 34ste speeldag, nam Real voor het eerst sinds 15 oktober 2005 (!) de leiding in handen.

Toen Beckham opnieuw begon te spelen zoals in zijn beste dagen, moest Capello zijn fout toegeven. Meer zelfs, hij drong aan op een verlengd verblijf van de Engelsman. “Te laat”, verklaarde Alexis Lalas, manager van LA Galaxy.

Ruud van Nistelrooy vond met verbazend gemak de weg naar doel : 25 doelpunten in totaal. Drie spelers speelden mee tijdens elke overwinning : Van Nistelrooy, Iker Casillas en Mahamadou Diarra.

Real Sociedad, na veertig jaar, en Celta Vigo degraderen naar de Segunda División.

Luis Fernandez kreeg van Betis de kans niet om het seizoen te beëindigen. De Franse oud-international betaalde het gelag voor de 0-5-nederlaag tegen Osasuna. Bij zijn komst begin december boekte Fernandez mooie resultaten. Maar gaandeweg het seizoen verviel zijn team in een periode van magere resultaten. Op 4 maart werd voor het laatst gewonnen. Paco Chaparro fungeerde als interim-coach.

Levante en trainer Abel Resino (47) bereikten dan wel weer een akkoord over een nieuwe eenjarige verbintenis. De oud-doelman van Atlético Madrid, die in januari overnam van de ontslagen Juan Ramón López Caro, zorgde voor het behoud.

Joaquín Caparrós zal uiteindelijk dan toch coach blijven bij Deportivo La Coruña. Dat was de uitkomst van een onderhoud met voorzitter Augusto César Lendoiro, die akkoord gaat met een verlenging, hoewel hij eerder op zoek leek naar een opvolger.

FC Sevilla onderhandelt met onze landgenoot Tom De Mul (21) van Ajax, ondanks een overeenkomst tot 2008. De rechtsbuiten kan voor drie tot vijf jaar tekenen. Er is sprake van een transfersom van vier miljoen euro.

Javier Portillo (25, ex-Club Brugge) verandert opnieuw van club. De spits, afgelopen seizoen aan de slag bij Gimnástic en daar goed voor elf doelpunten, wordt door zijn eigenaar Real Madrid voor vier seizoenen afgestaan aan Osasuna.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content