Blijft Ahmed Hassan of blijft hij niet ? Eind deze maand, na de halve finales van de beker, wil Anderlecht het van hem horen. Wil hij om familiale redenen terug naar Egypte, zal Anderlecht zich begripvol opstellen bij het bewerken van een transfer. Wil Hassan naar een andere bestemming, zal zijn nieuwe club flink moeten afdokken, want zijn contract loopt nog één jaar. Eén ding is zeker, zegt zijn tolk en vriend Abdel Tantush : “Als hij blijft, blijft zijn familie in Egypte. De kinderen voor één jaar van school laten veranderen is geen optie. Mijn persoonlijke mening ? Ik denk dat Hassan nog een jaar blijft.”

Intussen, dat heeft Anderlecht uit de vorige jaren wel geleerd, oriënteert paars-wit zich volop op de buitenlandse markt. Als Hassan straks zegt dat hij toch vertrekt, wil het voorbereid zijn. Maar hoofdscout Werner Deraeve bekijkt ook andere spelers.

Begin vorige week werd de Venezolaan Roberto Rosales nog aangekondigd als toptransfer, vrijdag werd duidelijk dat hij niet komt.

Werner Deraeve : “Jullie, media, maken van al die namen toptransfers, wij niet. Spijtig genoeg is dat niet doorgegaan. Dit was een achttienjarige speler, echt een type voor Anderlecht : een mee voetballende rechtsback, met veel volume. Hij was net begonnen met het eerste elftal van Caracas in de eerste klasse, was ook net voor het eerst opgeroepen voor het A-elftal van Venezuela. Als je als achttienjarige uitblinkt op een toernooi van min-21-jarigen kan je wel iets.”

Hoe komt Anderlecht in Venezuela terecht ?

“Dat is toeval. Het had evengoed iemand uit Chili of Ecuador kunnen zijn. Ik heb in Paraguay alle tien de deelnemende Zuid-Amerikaanse landen op dat toernooi voor min-21-jarigen gevolgd. In Argentinië en Brazilië zitten we goed : daar hebben we een structuur en worden we getipt als er zich een talent aandient dat ons kan interesseren. In die andere landen heb je ook talent, maar het kost minder. Als je twee evenwaardige talenten hebt, één uit Brazilië of Argentinië en één uit een ander land in die regio, is de verhouding qua prijs vijf tegen één. Wij zijn nu ook begonnen met het opbouwen van relaties in Peru en Venezuela, waar we interessante spelers in kaart willen brengen. Soms moet je daar snel voor gaan, bij anderen moet je wat afwachten. Deze jongen wilde wel komen, maar het is niet rond geraakt. Althans : nu niet. Misschien lukt het later nog.”

Was dit een speler die voor Anderlecht meteen een versterking was geweest ?

“Volgens mij hebben zulke jongens zes maanden inlooptijd nodig om optimaal te kunnen functioneren.”

Was dat ook het geval met Felipe, de Braziliaan die in januari bij de kern zou worden gevoegd maar door Frank Vercauteren naar de beloften werd doorgewezen wegens nog niet rijp genoeg ?

Felipe was een opportuniteit die ik vorig jaar zag en erg sterk vond. Ik vind het nog steeds een jongen met veel mogelijkheden, maar plots haalde men ook MaxVon Schlebrügge voor die positie. Deze maand moet zijn evaluatie gemaakt worden. Het is aan de club om te beslissen. Ik vind het in elk geval iemand met veel potentieel.”

Wat zoekt Anderlecht nu ?

“Nu is de prioriteit de versterking van het A-elftal.”

Volgen jullie daarom twee spelers in Portugal, een linksachter en een Poolse middenvelder ?

“Dat zijn er maar twee uit een lijstje van een man of twintig, het zijn niet de jongens met wie we volgende week al aan tafel gaan zitten.”

Welk type speler zoek je precies ?

“Een middenvelder die van box to box kan gaan, voor het geval Karel Geraerts niet komt. Plus iemand die Hassan vervangt als hij vertrekt. Voor die positie komen vier spelers in aanmerking. Blijft Hassan, dan hoeft dat niet.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content