Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Newcastle gooide nogmaals zijn coach buiten.

24 wedstrijden lang mocht Sam Allardyce zich coach noemen van Newcastle United. Vorige week kreeg hij de bons, drie dagen nadat Newcastle bij tweedeklasser Stoke City niet verder kwam dan een 0-0 in de FA Cup. Coachen op topniveau – zij het in Italië, Spanje of Engeland – lijkt dezer dagen de impossible job. Newcastle moet nu op zoek naar de zevende (!) manager in tien jaar. De rammeling die het zaterdag op Old Trafford kreeg van Manchester United (6-0) maakt de uitdaging wel héél groot.

Allardyce werd vorige zomer aangesteld door Freddy Shepherd. Inmiddels zwaait Mike Ashley bij Newcastle echter de scepter. Deze miljardair tastte fors in de buidel (200 miljoen euro) om de slapende reus wakker te maken. Newcastle won immers al veertig jaar geen deftige prijs meer. Kevin Keegan was er even dichtbij, en later kende de ploeg nog een opleving onder Sir Bobby Robson, maar meestal viel er voor de ToonArmy weinig te lachen. Mooi stadion, grote namen en veel transfers, maar geen succes. Ruud Gullit, Kenny Dalglish of Graeme Souness beten allemaal hun tanden stuk op de Magpies.

Toen miljardair Ashley in een clubshirtje achter de goal ging zitten om de temperatuur te meten, merkte hij dat Sam Allardyce nooit populair was. “You don’t know what you’re doing” zongen de fans. Zijn aankopen – Alan Smith, José Enrique Sánchez, vechtersbaas JoeyBarton, Claudio Caçapa, David Rozehnal (ex-Club Brugge) – werden bekritiseerd vanwege te duur of onvoldoende. Zijn tactiek – als het middenveld niet draait, geef er dan maar een lange lel op – lag ook fel onder vuur. Engels international Michael Owen in je ploeg hebben en niet kunnen scoren, geen fan die het snapte. Spelers werden na een fout publiekelijk vernederd en naar de kant gehaald. De back room staff was zo uitgebreid (32 man!) dat men ermee lachte.

Het verhaal gaat dat een oudere speler, na het horen van een uitgebreide analyse van de tactiek van de tegenstander en de aanpassing daaraan van de eigen ploeg, reageerde op de vraag of er nog problemen waren: ‘En coach, wat moeten we doen als wij de bal hebben?’

Harry Redknapp (60) blijft bij Portsmouth, want hij legde het aanbod van Newcastle naast zich neer. De naam van Alan Shearer, tegenwoordig analist maar nog altijd populair bij de club waar hij zijn loopbaan afsloot, weerklinkt het hardst.

Chelsea vond een vervanger voor Didier Drogba en Salomon Kalou, straks beiden aan de slag op de Afrika Cup. Voor ruim 22 miljoen euro haalde het NicolasAnelka (28) weg bij Bolton. De Fransman had er vorige zomer voor vier jaar bijgetekend, maar stond al langer in de belangstelling van de topclub. Anelka speelde vroeger in Engeland nog voor Arsenal, Manchester City en Liverpool en scoorde dit seizoen al elf keer in 22 wedstrijden.

De finale van de Ligabeker kan nog alle kanten uit. In de heenwedstrijd van de halve finales speelde Tottenham 1-1 bij Arsenal, dat vooral jongeren opstelde. Chelsea won dankzij een owngoal in de slotseconden met 2-1 van Everton. De terugwedstrijden zijn voor 22 en 23 januari.

Martin Skrtel (23) verruilt Zenit Sint-Petersburg voor Liverpool. Skrtel is een centrale verdediger van Slovaakse origine die de Reds zien als opvolger voor Sami Hyypiä.

Een paar gewezen spelers van Antwerp veranderden deze winter van club: RonnieWallwork gaat van West Brom naar Sheffield Wednesday. Lee Martin wordt door Manchester United uitgeleend aan Sheffield United.

Robbie Savage (33) heeft ook een nieuwe ploeg. De Welshe middenvelder verliet Blackburn Rovers om Derby County uit de degradatiezone te helpen. Ook de Egyptische middenvelder Hossam Ghaly (Tottenham), de Franse linkerflankspeler Laurent Robert (na vier jaar Newcastle en een mislukt avontuur bij Levante) en de Argentijnse spits EmanuelVilla komen de oud-ploeg van Branko Strupar versterken.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content