Mister clean sheet

© BELGAIMAGE

Sinan Bolat (30) staat voor beslissende weken én een moeilijke keuze: de Great Old aan een Europees ticket helpen en dan vertrekken of zijn lot langdurig aan de ploeg binden.

Toen Antwerp twee jaar geleden op het veld van Roeselare de terugkeer naar eerste klasse afdwong, na 12 + 1 jaar (Beerschot heeft stamnummer 13, vandaar) was het duidelijk dat er een nieuwe doelman moest komen. Kevin Debaty en Nicaise Kudimbana hadden elk ongeveer de helft van de wedstrijden gespeeld (ook Antonijo Jezina speelde er een paar) maar niemand wierp zich op als nummer een.

Dat Luciano D’Onofrio en László Bölöni in die zoektocht bij Sinan Bolat, toen 28, zouden uitkomen, was geen toeval. De Roemeense coach betekende bij Standard al veel voor de Genkse Turk. Toen Bolat in januari van 2009 van KRC Genk naar Standard werd getransfereerd, had hij nog maar enkele wedstrijden voor de Limburgers gespeeld, maar al na twee weken gaf de coach Bolat zijn kans en het vertrouwen. De band met Luciano D’Onofrio dateert ook uit die periode bij de Rouches. Het was D’Onofrio die hem naar Standard haalde én later een vijfjarig contract bij Porto bezorgde, toen Bolat in Luik een kruisbandletsel aan de knie had opgelopen en na zijn revalidatie van voorzitter Roland Duchâtelet niet meer mocht worden opgesteld omdat hij weigerde zijn contract te verlengen. Eiji Kawashima moest spelen. Pas toen diens niveau minder werd, zocht de eigenaar van Standard weer toenadering tot Bolat. Te laat.

‘Een apart man’, zou Bolat later in interviews over de Limburgse politicus zeggen. Apart was ook zijn transfer naar Portugal, na maanden niet te hebben gespeeld. Een zaak van economische rechten, percentages op doorverkoop en het dribbelen van de vaste zaakwaarnemer van Bolat, Kismet Eris. Die was aanwezig bij onderhandelingen en maakte kosten, maar zag nooit een cent. Op de achtergrond speelde D’Onofrio zijn rol. Ook Bolats pogingen om Guy Martens, de trainer die hem opleidde in Genk, naar Portugal mee te nemen, mislukten.

Dat Bolat in het voorjaar van 2017 naar België terug wilde, wist het wereldje al langer. Op 20 april 2017 signaleerde hij, op dat moment onder de lat bij Arouca, dat in Het Laatste Nieuws: ‘Na een paar jaar van huis weg te zijn geweest, wil ik wel terug naar mijn familie. Als er een interessant bod uit België komt, zal ik zeker twee keer nadenken. Ik wil hoe dan ook niet opnieuw worden uitgeleend.’

Het werd dus Antwerp. In juni 2017 stelde eigenaar Paul Gheysens eerst Luciano D’Onofrio aan als sportieve baas, en die vervolgens Bölöni als trainer. Bolat: ‘Toen ik hoorde dat hij trainer werd, hoefde ik geen seconde meer na te denken. Ik vond het zelfs niet nodig om hem eerst te spreken.’ Het eerste wat de Roemeen zei toen hij zijn oude nieuwe doelman in Doornwerth op stage begroette, was een grap: ‘Eigenlijk wilde ik liever Espinoza ( Bolats concurrent bij Standard, nvdr) terug.’ De band tussen beiden zou sterk blijven. En het respect evenzeer. De doelman noemt zijn coach nu ‘de beste met wie ik ooit werkte’, en toen Bölöni in de zomer van 2018, half augustus, door Gazet van Antwerpen werd gevraagd wat hij nog wilde als versterking, zei hij droog: ‘Nog vijf Bolats, als het kan.’

Twijfels

De buitenwereld had meer twijfels bij de terugkeer van de doelman, die van 2013 tot 2017 amper 49 keer onder de lat stond. In zijn zwerftocht als lid van Porto, met passages bij Arouca maar ook Kayserispor (de ploeg uit zijn geboortestad), Galatasaray (waar hij titel en beker won) en Nacional, was Bolat ook in Brugge gepasseerd. Kort. De klik die Bolat had met Guy Martens vroeger en al langer heeft met Bölöni, heeft hij nu in Antwerpen ook met keeperstrainer Vedran Runje. En die was er in Brugge met de technische staf nooit. Bolat is een doelman die nood heeft aan vertrouwen.

Koppel dat aan een gebrekkige voorbereiding en wat onduidelijkheid over een blessure en je krijgt drama. 0-4 tegen Manchester United om te debuteren, een flater tegen Moeskroen, een verschrikkelijk duel tegen Napoli… Amper matchen, eind december niet mee op winterstage, het seizoen moeten afmaken met de beloften en op het einde van dat jaar niet eens aanwezig op het titelfeestje omdat hij er geen zin in had. ‘Daarvoor was mijn aandeel te klein.’ Bolat, achteraf in interviews over die Brugse periode: ‘Gewist uit mijn geheugen. Ik kwam te laat in de voorbereiding en dat kon ik niet meer inhalen. MichelPreud’homme zette me te vroeg in doel, dat gaf hij zelf ook toe. En zelf was ik te hongerig om op dat moment neen te zeggen.’

Het was dat beeld dat was blijven hangen, toen Antwerp aan een nieuw avontuur in eerste klasse begon. Op een werf. Maar al in de eerste match tegen Anderlecht speelde Bolat de twijfels weg en haalde dat seizoen vijftien clean sheets. Prestaties die niet onopgemerkt bleven. Eind mei rolde er een oproepingsbrief binnen voor de nationale ploeg. Voor het eerst in vijf jaar. Inmiddels speelde hij vijf interlands op rij.

De hele zomer gonsde het ook van de transfergeruchten: Rayo Vallecano deed een bod van 800.000 euro dat werd weggewuifd, Kasimpasa, Galatasaray, Besiktas keken en lagen op de loer.

Meest stille van de familie

Dat alles zal straks opnieuw het geval zijn, zeker als de Antwerpse burcht weer niet in te nemen valt. Want ook dit seizoen haalt Bolat weer een indrukwekkend aantal clean sheets. Toen het, net als vorig seizoen, na nieuwjaar even minder liep, bleef hij een rots in de branding. Soms arrogant op het veld, wat in schril contrast staat met zijn ware aard. Thuis is hij de meest stille van de familie. Maar op een veld wil hij alleen maar winnen, en daar doet hij alles voor. Ook tijdrekken, ja.

In interviews over zijn toekomst blaast de in Turkije geboren doelman warm en koud over de richting die hij uit wil. Half augustus vorig jaar praatte hij nog vooral over een vertrek in Gazet van Antwerpen: ‘Ik heb mijn centjes al verdiend, dus zomaar naar eender waar en voor het dubbele vertrekken, zal ik niet doen. Het moet een club zijn waar ik er zeker van ben te kunnen spelen. Aan de andere kant zit ik ook nog een beetje met een ongestilde honger om in het buitenland te slagen. Misschien is het nu of nooit om die stap te zetten. Ik voel dat ik het zou aankunnen.’

In andere babbels looft hij dan weer Antwerp. ‘De club heeft ambities, en ik ook. Het EK 2020? De weg is nog lang, maar kan plots wel een doel zijn. Toen ik hier tekende was het plan duidelijk: van Antwerp weer een topclub maken. Ik ben bereid de club daarbij te helpen.’ En dus klonk het op 23 februari in Het Laatste Nieuws op de vraag of D’Onofrio hem met een Europees ticket zou kunnen overhalen om langer bij Antwerp te blijven: ‘Dat hoeft zelfs niet. Als hij morgen met een mooi voorstel komt voor meerdere jaren, zeg ik zeker niet neen. Ik voel me hier goed en de ploeg boert prima. Ik heb veel aan Antwerp te danken en wil de club nog verder helpen groeien, maar dan wil ik zekerheid in de vorm van een contract van drie of vier jaar.’

Kortom, het kan alle kanten uit. Alleen een ding is zeker. Bolat, half januari, net voor de Gouden Schoen: ‘De afgelopen maanden waren gelukkige maanden. En dat had ik drie jaar lang niet meer meegemaakt.’

Meningen van experts

Is Sinan Bolat op dit moment de beste doelman van België en zal Antwerp vooral hem nodig hebben in de jacht op een Europees ticket? We legden het voor aan drie doelmannen-analisten.

Jacky Mathijssen (analist bij Play Sports): ‘Sinan vind ik een goeie doelman, zeker, maar de beste… Geef hem nog één jaar de tijd en ThomasDidillon is ook een goeie, die heeft me positief verrast in een team dat niet echt verdedigend speelt en waar weinig stabiliteit was. Hetzelfde geldt voor Thomas Kaminski, die twee ploegen had, hij verdient ook nog wat tijd. En JeanButez van Royal Excel Mouscron vind ik ook een goeie. En dan heb je nog GuillermoOchoa en DannyVukovic, die dit seizoen bevestigt. Je hebt een reeks goeie keepers op dit moment. En daar zit Sinan zéker bij.

‘Ik vind een clean sheet een teamprestatie en ook een gevolg van de gekozen manier van voetballen. Vukovic heeft op dit moment evenveel clean sheets, maar anders dan bij PhilippeClement, is voor LászlóBölöni de nul heilig. Dat neemt niet weg dat Sinan een goed seizoen heeft en terecht regelmatig wordt bewierookt. Zijn carrière was wat vreemd, met veel ups en downs waarin hij regelmatig veranderde van ploeg. In Antwerp vond hij een zekere stabiliteit, ook in de prestaties.

‘Antwerp zal in play-off 1 dezelfde strategie hanteren als tijdens de reguliere competitie, vermoed ik. Ze zullen het ook doen omdat de coach over een zeer sterke persoonlijkheid beschikt. Allemaal denken we dat er meer voetbal in die ploeg zit, maar ongetwijfeld redeneert hij omgekeerd. En wie zijn wij van buitenaf om wat anders te beweren?

Geert De Vlieger (analist bij Play Sports): ‘We verwachten allemaal dat Antwerp in die play-offs iets meer lef in zijn spel gaat steken, met wat ruimte voor het voetballende, offensieve, creatieve, maar of Bölöni dat gaat doen, is nog een andere vraag. Maar: dat ze op kousenvoeten vrij makkelijk play-off 1 haalden, pleit ook wel voor hun manier van aanpakken.

‘Sinan is daarin zeker een van de betere doelmannen van België, hij hoort bij de meest complete, de meest stabiele. Het heeft ook punten opgeleverd voor Antwerp, dus ja, misschien is hij wel bij de beste. Clean sheets zijn inderdaad relatief in het presteren van een doelman. Wat mij meer aanspreekt bij Bolat is wat hij de ploeg bijbrengt, het gebied dat hij beheerst. De beste Bolat bestrijkt in zijn zestien meter redelijk wat ruimte. Op dat vlak scoort hij bij mij iets meer punten dan Vukovic. Ik ben rond hem wat achterdochtig begonnen, omdat ik hem toch niet van het niveau van Mathew Ryan vond, maar al bij al doet hij het voortreffelijk in Genk. Vukovic en Didillon zijn wat gelijkaardig, en dan vind ik Bolat toch iets atletischer.’

Wim De Coninck (analist bij Eleven Sports): ‘Sinan de beste? Hij was zéér ontgoocheld toen hij dat in januari niet werd bij de Gouden Schoen en liep weg van de ceremonie. Mocht ik in zijn plaats zijn geweest, ik zou het misschien ook hebben gedaan! Lovre Kalinic was toen hij naar België kwam outstanding, maar na het WK veel minder, terwijl Bolat amper een mindere dag kende, tenzij misschien op Club Brugge. Meestal is zijn timing perfect, maar die dag zat het tegen. Dat overkomt iedereen wel eens. Ik vind Vukovic een heel goeie, maar tegen Slavia Praag zag je opeens – hoe vast, sterk en zeker hij op ons overkomt – dat het ook voor hem mogelijk is om een foutje te maken. Of twee. Of drie. Maar dat heb je bij Bolat ook. Met Ochoa vind ik die drie wel de besten van België.

‘Eigenaardig vind ik Bolats passage in Brugge. Die staat haaks op wat hij eerder en ook nu weer liet zien. Ik denk dat hij daarom in het begin bij Antwerp toch wel wat voorbehoud van zich moest afspelen. Voorbehoud bij de buitenwereld, niet bij hemzelf, hij was altijd wel overtuigd van zijn kwaliteiten, zonder dat hij daar hautain over deed. Het is een zeer verstandige jongen. Later, als hij weg is, zal hij nog eens terugdenken aan Bölöni, denk ik.

‘Wat het neerzetten van een ploeg betreft, zit hij bij Antwerp gebeiteld. Tegenstanders zijn verplicht om veel hoge ballen te gooien en daar is hij zeer sterk op. Zijn reflexen zijn goed, zijn uitvoetballen ook. Sinan heeft goeie voeten en goeie handen. Eigenlijk had hij een veel grotere carrière moeten maken. Dat komt nog, denk ik dan. Na zijn dertigste. Ik denk dat hij wel weer naar Turkije wil. Naar een van die topploegen daar in Istanbul. Daar hoort hij thuis.

‘In play-off 1 kan hij een geweldige rol spelen. Antwerp zal zelfs nog erger zijn, want de experimenten van de laatste weken toonden aan dat het niet werkte op een andere manier: met wat meer academische spelers en zonder Sambou Yatabaré en FarisHaroun of JelleVan Damme. Het is duidelijk dat wat ze de laatste twee seizoenen deden in hun DNA zit. In play-off 1 zal dat zeker blijven. Kampioen zullen ze niet worden, maar net als alle anderen willen ze Europees halen. En dan gaan er nog wat clean sheets nodig zijn. En een goeie Bolat.’

De toekomst: onderhandelen op het einde van play-off 1

Toen hij in de zomer van 2017 Porto ruilde voor Antwerp, tekende Sinan Bolat een contract voor drie seizoenen. Zijn ze op de club tevreden over hun eerste doelman? En hoe zit het met de toekomst?

Sven Jaecques, sportief adviseur: ‘Sinan is momenteel de beste in België. De ervaring die hij nu heeft, plus het feit dat hij al een paar keer mindere periodes heeft gekend in zijn carrière en al twee jaar terug op niveau is, gecombineerd met zijn présence… Het complete plaatje zorgt daarvoor. Dat hij kan uitblinken, heeft ook te maken met de speelstijl van László Bölöni. Elk tactisch plan rond de organisatie van het verdedigende – met drie, vier of vijf – zal voor elke doelman beslissend zijn inzake de rol die hij daarin zelf krijgt. Maar wat Sinan betreft: hij zal in een wedstrijd geen dertig, veertig ballen moeten pakken. En dan moet je er wel staan bij die paar belangrijke. Dat doet hij. Ik denk dat Sinan zeer goed weet wat hij kan en niet kan, een gigantische prof is en leeft voor zijn sport. Zonder echt veel te spreken is hij een leider voor zijn groep. Na de Gouden Schoen vreesden we even dat het op hem zou wegen. Dan speelde heel even zijn karakter op: heel boos verliet hij de zaal. Alles en iedereen is dan slecht. Maar twee dagen erna was de knop omgedraaid en is hij dat vergeten.’

Kan dat gebrek aan erkenning de beslissing rond een vertrek beïnvloeden?

Jaecques: ‘Sinan begint deze zomer aan zijn laatste contractjaar. Ofwel komt het tot een verlenging, ofwel tot een vertrek, maar daar zullen nog veel gesprekken aan vooraf gaan. Ook in zichzelf, vermoed ik. Sinan ís al in het buitenland geweest, hogerop, hééft al veel meer geld verdiend, maar daar ook geleerd dat het niet overal veel beter is. Er wordt op dit moment niet onderhandeld, neen. Met geen enkele speler. Vlak voor play-off 1 werkt dat niet. Sinan kent ons standpunt. Tegen het einde van de play-offs, afhankelijk van waar we straks uitkomen, zullen we wel rond de tafel zitten. Voetballers moeten nu vooral met de volgende wedstrijd bezig zijn. Als je te veel bezig bent met de toekomst, is dat nefast.

‘Want de hele kern zal top moeten zijn wil Antwerp iets betekenen in play-off 1. Wij hebben nog niet de kwaliteit in de breedte zoals de groten. Op een aantal vlakken hebben we grote stappen gezet, qua infrastructuur, qua organisatie, qua bezetting van A-kern, B-kern, jeugd. Structureel en organisatorisch hebben we heel snel een kloof overbrugd, maar je gaat mij niet horen zeggen dat ze is gedicht. Het is hard werken, elke dag weer. Niet vergeten: in de pers zijn we een paar keer uitgeroepen tot kandidaat-kampioen, maar evenveel keer is geschreven dat we play-off 1 niet zouden halen. De waarheid ligt ergens tussenin. Maar we hebben ambitie, zoals al duidelijk verwoord werd door onze voorzitter.’

Sinan Bolat, hier opspringend in de rug van Jelle Van Damme en Hamdi Harbaoui, heeft de bal klemvast.
Sinan Bolat, hier opspringend in de rug van Jelle Van Damme en Hamdi Harbaoui, heeft de bal klemvast.© BELGAIMAGE
Wim De Coninck
Wim De Coninck© BELGAIMAGE
Sinan Bolat is een doelman die nood heeft aan vertrouwen. En dat krijgt hij bij Antwerp.
Sinan Bolat is een doelman die nood heeft aan vertrouwen. En dat krijgt hij bij Antwerp.© BELGAIMAGE
Jacky Mathijssen
Jacky Mathijssen© BELGAIMAGE
Sinan Bolat: 'De afgelopen maanden waren gelukkige maanden. En dat had ik drie jaar lang niet meer meegemaakt.'
Sinan Bolat: ‘De afgelopen maanden waren gelukkige maanden. En dat had ik drie jaar lang niet meer meegemaakt.’© BELGAIMAGE
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content