Romelu Lukaku, de duurste transfer uit de geschiedenis van Everton FC, is momenteel met acht doelpunten medetopscorer in de Europa League én Europees topscorer aller tijden van zijn club. Maar in de Premier League is hij net als zijn ploeg aan een wisselvallig seizoen bezig.

Vorig seizoen, toen hij van Chelsea werd gehuurd, scoorde hij vijftien keer en eindigde Everton als vijfde in de Premier League. Nu zit hij nog maar aan acht doelpunten en staat zijn ploeg pas dertiende. De Toffees zijn aan een teleurstellend seizoen bezig. Ook Romelu Lukaku, vorige zomer definitief gekocht van Chelsea voor circa 35 miljoen euro, deelde al in de kritiek. Maar het wisselvallige seizoen in zijn schoenen schuiven zou zeer onterecht zijn, oordeelt Premier Leaguewatcher Nico Vaesen, die acht jaar van zijn loopbaan in Engeland doorbracht en er nu actief is als makelaar.

“Het verwachtingspatroon was heel hoog, omdat hij toen vaak scoorde en de club diep ging om hem aan te trekken, maar eigenlijk deed hij het ook nu weer goed”, zegt Vaesen. “De ploeg draait minder om verschillende redenen: de start gemist, een zwaarder programma door Europees voetbal, de kern die wat klein is om dat allemaal op te vangen, blessures bij een aantal bepalende pionnen – onder meer Leon Osman was heel lang buiten strijd. Ik denk dat Everton blij mag zijn dat Romelu er is, want anders stonden ze er nu nog erger voor.”

Opmerkelijk is dat Lukaku in Europa ook al acht keer scoorde. Daarmee is hij momenteel medetopscorer van de Europa League én Europees topscorer aller tijden van de Toffees. “De grote reden waarom het voor hem persoonlijk wat minder is geweest, is dat hij wat sukkelde met een aantal kleine maar vervelende blessures”, aldus Vaesen. “Die remden hem wat in zijn ritme. De laatste weken is hij pijnvrij en fit en zie je dat hij meteen het rendement haalt dat van hem verwacht wordt. Dat Everton tot in de achtste finales van de Europa League is geraakt, is ook in grote mate te danken aan zijn doelpunten. Ik verwacht dat hij er nu ook in de Premier League nog wel een aantal zal maken. Door zijn transferprijs was er druk op hem, er werden grote prestaties van hem verwacht, maar daar is hij vrij volwassen mee omgegaan. Ik vind hem ook als voetballer geëvolueerd. We kenden hem vooral van zijn uitbraken op kracht en snelheid met zijn gezicht naar de goal, en van zijn desire om een goal te maken die van zijn spel afstraalt. In de passing game van Everton is hij er met de rug naar doel en in de combinatie op vooruitgegaan.”

Rijper

Winston Reid (26), centrale verdediger van West Ham United FC, benadrukt het Premier Leagueprofiel van Romelu Lukaku én het feit dat hij nog altijd maar 21 jaar is. “He is still a young kid“, zegt de Nieuw-Zeelandse international, die met zijn 1 meter 91 en 87 kilo zelf ook behoorlijk zijn mannetje staat in de Premier League én die op het WK 2010 scoorde tegen Slovakije. “Lukaku is heel fysiek en atletisch, hij is sterk en snel. It’s the way the English League goes. Hij kan als targetman spelen, hij kan je met zijn body aan de kant zetten, daarvoor moet je als verdediger opletten. Maar je moet ook opletten dat je hem niet te veel ruimte geeft, want hij is vrij snel wanneer hij kan aanzetten. Hij is gevaarlijk van binnen en van buiten de box, ook omdat hij een degelijke afwerker is. Als je hem tegenkomt wanneer hij in zijn dagje is, is hij niet te stoppen. Hij is een van de topaanvallers in de League. Dit seizoen scoort hij wat minder dan vorig seizoen, maar mensen moeten hem pas binnen enkele jaren beoordelen. Pas over een langere termijn kan je zien hoe hij zich ontwikkelt. Als Chelsea je op zo’n jonge leeftijd koopt, dan moet je toch een uitzonderlijk talent zijn? En als Everton voor jou 28 miljoen pond betaalt, dan ben je toch geen slechte speler? Hij is al rijper. But the guy is still so young. Maakt hij er volgend seizoen een stuk of dertig, dan zal hij weer een van de beste spitsen ter wereld genoemd worden. Aanvallers worden immers beoordeeld op het aantal doelpunten.”

Directer

Tot nu toe maakte hij er voor Everton 34 in 75 wedstrijden. Hoe gebruik je hem het best om zijn kwaliteiten te laten renderen? Andy De Smet geeft les aan de federale trainersschool, werkt als scout voor Everton en weet uiteraard ook hoe het Romelu Lukaku bij de Rode Duivels vergaat.

“Het best rendeert hij als er heel direct wordt gespeeld, in de opbouw heel snel diep in zijn voet”, analyseert De Smet. “Er wordt veel gesproken over zijn techniek die beter kan, maar zijn eerste balaanname is intussen toch meer dan behoorlijk en doordat hij zijn lichaam heel goed gebruikt, is hij moeilijk van de bal te zetten. Dat is bij Everton zijn grootste kwaliteit: direct spel, betrokken worden in het spel, bal vasthouden en hem afleggen. Met een lopende middenvelder achter hem kan je zijn rendement verhogen. Bij het eerste doelpunt van Everton tegen Newcastle wordt de bal snel verticaal door het centrum diep op hem ingespeeld en legt hij hem perfect af voor de inlopende James McCarthy.

“Voetbal je met flankspelers die naar binnen spelen en zo hun back meetrekken, zoals bijvoorbeeld Eden Hazard bij de Rode Duivels, dan rendeert hij minder. Dan wordt de ruimte om hem verticaal aan te spelen dichtgelopen; en wordt hij kort ingespeeld in een kleine ruimte, dan is zijn kaats misschien minder verfijnd. Hij is het niet gewend zo te functioneren. Bij de nationale ploeg wordt er zelden zoals bij Everton een linie overgeslagen om hem te bereiken. Het is een te verantwoorden keuze. Maar het is een keuze die minder in het voordeel van Lukaku is, omdat het niet zijn specifieke spel is. Dat is de reden waarom het voor hem bij de nationale ploeg vaak stroef loopt. Maar hij is en blijft altijd iemand die een hele wedstrijd door twee centrale verdedigers aan de praat houdt, want hij is op kracht ook snel en zodra hij vertrokken is, is hij nog heel moeilijk terug te halen. Zeker in schakelmomenten is dat een troef. Dat is de reden dat op de topclubs na bijna alle andere ploegen sinds de tweede helft van vorig seizoen verdedigend spelen tegen Everton: om de ruimte voor Lukaku dicht te doen. Op flankvoorzetten is hij niet een kopper zoals Christian Benteke dat is. Dan zit hij heel vaak in de box. De doelpunten die hij zo maakt, zijn meestal intikkers, omdat hij dan snel loskomt van zijn verdediger en alert reageert. Zo tikte hij er onder meer tegen Crystal Palace en West Ham één aan de eerste paal binnen. Hij zit goed bij Everton, er wordt goed met hem gewerkt.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Als hij in zijn dagje is, dan is hij niet te stoppen.” Winston Reid, centrale verdediger van West Ham

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content