Mix van jong en oud

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Tweede in de reguliere competitie op twee punten van Anderlecht, en tweede na de play-offs, op uiteindelijk zeven punten van de landskampioen. Zeggen dat het een ‘slecht’ seizoen was voor de titelverdediger is de waarheid geweld aandoen, maar dat de citroen na vier jaar Preud’homme was leeg geperst, is duidelijk. Aan Leko om weer wat zwier te krijgen in een ploeg waar hij ooit mooie momenten beleefde op het middenveld.

Verdediging

Hij kwam in januari, Horvath, met heel veel ambitie. Maar omdat de Franse titularis in doel Butelle uiteindelijk niet verkocht raakte, moest zijn jongere Amerikaanse concurrent nog een tijdje toekijken. Tijdens de play-offs wisselde Preud’homme na speeldag zes van keeper en vier wedstrijden volstonden voor Club om te beslissen dat Horvath de nummer één zou worden bij de start van dit seizoen. Butelle is er nog steeds, maar mag vertrekken. Hubert is in principe de vaste nummer twee.

Een nieuw gezicht achterin is de Colombiaanse beer Mera, ook al in januari aangeworven, maar nog een tijdje in Cali gelaten vanwege niet direct nodig. Hij is 1,87 meter en stevig in de duels. De opvolger voor Denswil, wiens zomer in het teken stond van wachten op een transfer. Idem dito voor Engels, die vorig seizoen in de pikorde Poulain voor moest laten gaan. Engels’ Belgische maatje van weleer Mechele speelde sterk bij STVV en krijgt een nieuwe kans. Gezien de blessuregevoeligheid van Poulain komt die er misschien snel. Op links voelt De Bock de adem van Touba in de nek. Op rechts is er een andere Colombiaan, Palacios, die snelheid en offensieve vaardigheden in de strijd kan gooien. De vaste rechtsachter Van Rhijn heeft een moeilijke relatie met Club en zijn bestuur en kijkt uit naar nieuwe horizonten. Polyvalent maar overal een beetje tweede keuze: Cools. De jonge Serviër Masovic is centraal een wissel op de toekomst.

Middenveld

Heeft Club Brugge zijn vervanger voor Simons? Kan best. De ouderdomsdeken begint aan zijn laatste seizoen en moet/gaat Nakamba, een Zimbabwaan die werd overgenomen van Vitesse, coachen als opvolger. Door het vertrek van Claudemir komt de jonge Belg Vanlerberghe, die ook centraal achterin aan de bak kan, misschien wat sneller dan verwacht aan spelen toe. Vormer wordt de nieuwe aanvoerder, hij is de vertaling van no sweat no glory op het veld en gaat verrassend veel opduiken voor doel. Na een moeilijk jaar moet een iets andere manier van voetballen ook Vanaken weer wat meer in de picture brengen.

Aanval

Wat Vanaken nodig heeft om echt goed te draaien, is veel beweging rond zich. Lopende mensen in de diepte, of op de flanken, of anders iemand voor de combinatie. De Limburger had vorig seizoen een uitstekende verstandhouding met Vossen, al vertaalde dat zich niet altijd in doelpunten, én met Izquierdo. Beiden riskeren er straks niet direct te zijn. Vossen niet, omdat Club dit seizoen heel veel verwacht van Wesley, een potentiële topper, en Izquierdo niet, omdat die droomt van een nieuwe uitdaging.

Breekt Wesley helemaal door, na zijn sterke prestaties in play-off 1? Afwachten. De Braziliaan zag zijn voorbereiding door een hersenvliesontsteking gehypothekeerd. Op de linkerflank kan Limbombe de opvolger van Izquierdo worden. Die liet daar vorig seizoen al goeie dingen zien, voor hij wegviel met een buikspierletsel. Afwachten of hij volledig is hersteld. Een fitte Refaelov brengt iets, al is de toekomst op rechts aan Rotariu (als hij wat duelkracht bij kweekt) of Acolatse, vorig seizoen met behoorlijke momenten bij Westerlo. En wat met Perbet, qua type nogal ‘Vossenachtig’? Goeie timing, een neus voor doel, maar voor een coach niet altijd makkelijk in een systeem te passen. We zijn benieuwd hoe Leko zich daaruit puzzelt. Dennis, een sterke Nigeriaan, is een wissel op de toekomst.

Conclusie

In een ruime kern zijn alle posities meer dan dubbel bezet en is er een goeie mix mogelijk tussen jeugd en ervaring. Club is verjongd en heeft snelheid.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content