Het voetbal van Kortrijk is niet wat het zou moeten zijn, slechts vijf van zijn negen wedstrijden eindigde het met elf en alleen de degradatiekandidaten maken minder goals. Toch staat KVK alweer in de top zes.

Na de nederlaag op Beerschot op speeldag 8 zag de situatie van KV Kortrijk er veel minder goed uit. Van de vierde plaats, op twee punten van de tweede, zakte het naar de negende plaats, slechts vijf punten voor de voorlaatste. Op het Kiel ging het fout uitgerekend in de volgens zijn trainer beste 45 minuten van het seizoen. Het kwam terug van een achterstand en in een periode dat het met zijn betere combinatievoetbal op weg leek naar de overwinning, ging bij linksback Landry Mulemo het licht uit: met een onnodige penaltyfout en een tweede gele kaart leidde hij zijn ploeg naar de nederlaag. Maar KVK rechtte zich in de daaropvolgende week. Op woensdagavond plaatste het zich bij WS Woluwe, coleider in de tweede klasse, na verlengingen voor de achtste finales van de Cofidis Cup, en op zondagavond klopte het thuis Standard nadat het na weer een uitsluiting, de vijfde in negen speeldagen, meer dan een helft met een man minder speelde. Hein Vanhaezebrouck noemde het spel dat zijn ploeg in de eerste helft op de mat bracht tweedeklasseniveau, maar over de resultaten kan hij niet klagen: na bijna een derde van de reguliere competitie staat KV Kortrijk zesde. Dat is alweer een play-off 1-plaats.

Infiltratiekracht

Opvallend in de statistieken van KV Kortrijk is het aantal gemaakte doelpunten: 10 (gemiddeld 1,1 per wedstrijd). Slechts drie ploegen scoorden nog minder: Cercle (7), Waasland-Beveren (9) en Lierse (9). Opvallend zijn ook de doelpuntenmakers: de helft van de goals werd gemaakt door verdedigers ( Ervin Zukanovic 4 en StefanMitrovic 1). Verder scoorde er een verdedigende middenvelder ( NebojsaPavlovic) en kwamen slechts vier goals van spelers die op de aanvallende posities staan ( Thomas Matton, ErnestNfor, BrechtDejaegere en PabloChavarría). Liefst 6 van de 10 doelpunten kwamen tot stand na een standaardsituatie, 4 na een vrije trap en 2 na een hoekschop. Waarom scoorde het KV Kortrijk van Trainer van het Jaar Hein Vanhaezebrouck, dat in het verleden al zo vaak geprezen werd voor de kwaliteit van zijn voetbal, in dertien en een half uur competitievoetbal slechts 4 keer uit een vloeiende combinatie?

Feit is dat de veranderingen die het elftal in vergelijking met vorig seizoen onderging vooral op de offensieve posities liggen. Steeven Joseph-Monrose, Dalibor Veselinovic en Mo Messoudi zijn weg. Alle drie zaten ze bij een trainer die heel veel roteerde vaker op de bank dan ze wilden, maar het waren volwaardige eersteklassespelers van wie de eerste twee bovendien met respectievelijk 8 en 11 competitiedoelpunten de topschutters van de ploeg werden. In hun plaats kwamen Jimmy Kamghain, Kevin Dupuis en Thomas Matton. De eerste is pas twintig geworden, kwam in Kortrijk aan zonder eerste-elftalervaring en bewees het team met zijn snelheid al diensten, maar speelt volgens zijn trainer nog te veel naar de bal toe. De tweede miste door een blessure een groot deel van de voorbereiding en werd pas op speeldag 9 klaar bevonden voor een basisplaats (zie actuastukje). Ook de derde viel tijdens de voorbereiding geblesseerd uit, raakte klaar voor de competitiestart, maar op het moment dat hij naar zijn beste vorm aan het toegroeien was, viel hij weer uit. En ook Dejaegere sukkelde met een blessure en is nog op zoek naar zijn beste vorm. De terbeschikkingstelling van Chavarría werd dan weer maar hernieuwd op het einde van de transferperiode, waardoor hij pas na vijf speeldagen in het Guldensporenstadion arriveerde. Bij gebrek aan offensieve mogelijkheden kwam rechtsback Brecht Capon op de offensieve posities terecht, hij werd daar zelfs topscorer van de voorbereiding en begon ook goed aan de competitie, maar viel na drie speeldagen uit met een spierscheur. Enige certitude in het aanvallende compartiment is tot nu toe Nfor. Vanhaezebrouck mist daar voorlopig spelers in vorm, variatiemogelijkheden en extra infiltratiekracht, gaf hij al aan.

Vorig seizoen werd het verschil geregeld gemaakt door een invaller, dit seizoen gebeurde dat nog niet. De bank is op dit moment minder sterk bezet. Of de kern evenveel scorend vermogen bezit als vorig seizoen moet nog blijken. Overigens telde KV Kortrijk vorig seizoen na 9 speeldagen ook 14 punten. Toen scoorde het 11 keer. Uiteindelijk zou het dat in de reguliere competitie 39 keer in 30 wedstrijden doen (gemiddeld 1,3). Zijn piek kende het in de nochtans zware play-off 1 met de G5: 16 doelpunten in 10 wedstrijden (gemiddeld 1,6).

Weerbaarheid

Ook opvallend is het tweede cijfer in de doelpuntenverhouding, dat van het aantal tegendoelpunten: 10. Alleen Anderlecht incasseerde er nog minder (8). Dat was ook vorig seizoen de basis van het succes van KV Kortrijk. In de eerste negen speeldagen incasseerde het er toen zelfs nog minder: 7 slechts. In vijf van de negen wedstrijden hield het achteraan de nul, nu kon het dat nog maar één keer.

Sindsdien zijn er met doelman Kristof Van Hout (in augustus) en de sterke en snelle linksvoetige verdediger Rami Ger-shon (in januari) twee basisspelers weg. Maar in doel doet Darren Keet het nu goed en in het centrum van de verdediging liet Romain Reynaud de voorbije weken zien dat hij een leider is die de organisatie kan bewaken. Ook Mitrovic, een linksvoetige centrale verdediger, bewees al dat hij een bruikbare pion is. Hoe weerbaar KV Kortrijk als team in zijn vertrouwde spelwijze ook dit seizoen kan zijn, bewees het zondagavond tegen Standard: in de tweede helft gaf het met een man minder amper een kans weg en aan de overkant ging het met een counter uit het boekje zelfs nog de winning goal maken. Eerder hield het al Club Brugge en Anderlecht, de twee topfavorieten voor de titel, in bedwang.

Groeipotentieel

KV Kortrijk investeerde dit seizoen grotendeels in jong buitenlands talent met groeipotentieel: Kamghain, Mitrovic, Rémy Pillot en Blanstel Koussalouka. De selectie lijkt op dit moment iets minder sterk in de breedte, maar ook in zijn vijfde opeenvolgende seizoen in de Jupiler Pro League beschikt KV Kortrijk over een moeilijk te manoeuvreren ploeg die zich zonder problemen moet kunnen handhaven. Er is een tijd geweest dat het weinig punten pakte buitenshuis, maar dat is ook dit seizoen niet meer het geval. Tot nu toe won het de helft van zijn uitwedstrijden.

Het knettert in de ‘kleine club’ KV Kortrijk weleens tussen trainer en transferverantwoordelijken, maar het resultaat van de ‘samenwerking’ mag nog altijd gezien worden. We zullen er dan ook niet van opkijken mocht het eind dit seizoen aflopende driejarige contract van Hein Vanhaezebrouck uiteindelijk vernieuwd worden.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“De helft van de doelpunten werd gemaakt door verdedigers.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content