Voorzitter Philippe Dufermont van Moeskroen ziet de toekomst van zijn club groots. “Voor volgend seizoen ligt al zes miljoen vast, dankzij mijn vennootschappen, Frinver ( een Spaans vastgoedmakelaarsbedrijf, nvdr), tv-rechten en de verkoop van een gebouw van de club. De inkomsten die we nog halen via kleine sponsors en de verkoop van abonnementen zijn een surplus. De twee miljoen die we moeten terugbetalen aan de intercommunale IEG, dat stelt niks voor. We hopen dat al in april of mei van volgend jaar voor elkaar te hebben. Op middellange termijn is een budget van acht à tien miljoen het doel. Op lange termijn beogen we 25 à 30 miljoen, maar daar zijn we nog lang niet.”

Dufermont acht een eersteklasser in Moeskroen leefbaar. “Je hoeft niet in Moeskroen te wonen om supporter te zijn. En ook het geld hoef je niet in de stad zelf te zoeken. Er zijn zeker mensen in Waterloo, Roubaix of Tourcoing geïnteresseerd. Ze gaan niet allemaal naar Rijsel of Lens. Ik spreek ook mijn 50 à 60 Chinese leveranciers aan ( Dufermont heeft in Valencia een bedrijf in verlichting, meubels, sanitair en salons, nvdr). Via hen kunnen we hopen op 250.000 à 300.000 euro.”

Naar ex-sponsor De Post haalt de preses zwaar uit. “Die ruïneerde de club. De Post gaf centen, maar kreeg ook voordelen. Elke postbode kon vijftig gratis tickets uitdelen. Er waren geen inkomsten meer aan de loketten. Jean-Pierre Detremmerie ( clubvoorzitter ten tijde van die sponsoring, nvdr) is een politicus, geen zakenman.”

Het lopende gerechtelijke onderzoek over de financiering bij Moeskroen lijkt Dufermont niet te deren. “Het waren de Kazachse kandidaat-investeerders die argwaan wekten. Het gerecht dacht dat ik een stroman was. Nadien kreeg het een politieke draai. Die hele zaak zal een muis baren.”

Met het oog op het sportieve bevestigt Dufermont andermaal de interesse van Moeskroen in spits Mbo Mpenza, die vroeger nog bij de club speelde en nu bij Anderlecht amper aan de bak komt. “Ik weet niet of het een goede, realiseerbare keuze is, maar we kunnen proberen. Ik heb ook vrienden bij Sporting Lissabon. Ik check of zij geen twee spelers kunnen uitlenen. Hetzelfde bij Valencia. Gil Vandenbrouck ( technisch directeur bij Moeskroen, nvdr) zal een match van hun invallersteam bijwonen.”

Over de eventuele overgang van trainer Ariël Jacobs naar Anderlecht, zegt Dufermont : “Als hij wil vertrekken … Een nieuwe trainer, dat is te vinden. Er valt te onderhandelen. En waarom zouden we dat niet betrekken bij gesprekken over Mpenza ?”

DANIEL DEVOS & KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content