Precies 21 jaar geleden voorspelde de nieuwe voorzitter van vierdeklasser Excelsior Moeskroen, Jean-Pierre Detremmerie, dat zijn club binnen de vijf jaar in de eerste klasse zou voetballen. Met drie jaar vertraging kwam zijn droom in 1996 uit. In twaalf jaar eindigde l’Excel vier keer in de top vijf, de laatste vier jaar zweefde het tussen plaatsen tien en dertien.

De huidige problemen werden zichtbaar toen hoofdsponsor Frinver in november aankondigde dat hij zich terugtrok. De Spaanse immobiliënmaatschappij had zich geëngageerd voor vier jaar, zou ook 300 miljoen euro investeren in immobiliënprojecten in de regio, stortte vorig jaar 1,4 miljoen maar was door de crisis niet in staat dit jaar de voorziene 1,2 miljoen euro in te brengen. Om de salarissen te kunnen betalen, werden inderhaast Adnan Custovic, Mustapha Oussalah en Christophe Lepoint verkocht, maar voorheffingen en andere taxen zijn sinds 31 oktober niet meer betaald.

Nu pas wordt duidelijk in welke mate Moeskroen jaren boven zijn stand leefde. Al in december 2004 moest Philippe Dufermont – toen nog geen lid van het bestuur – financieel bijspringen toen hoofdsponsor De Post plots afhaakte. Twee jaar later redde diezelfde Dufermont de club, maar in plaats van een zuiniger beleid te voeren, trok hij in januari 2008 acht nieuwe – geen goedkope – spelers aan. Ook de vijf spelers die toen naar de B-kern verdwenen, moesten uitbetaald worden. Eigenlijk moet Moeskroen het met een budget van om en bij de vijf miljoen euro kunnen rooien. Afgelopen seizoen bedroeg het budget elf miljoen, dit jaar viel dat al terug tot acht miljoen.

Om het budget van volgend seizoen (6,5 miljoen) rond te krijgen, rekent men op transfers en een percentage van de meeropbrengst van spelers die eerder verkocht werden. Maar wat als Demba Ba straks niet van Hoffenheim naar Liverpool verhuist?

Vrijdagavond toonde voorzitter Jean-Pierre Dufermont zich nog optimistisch, ook al haakte in de vooravond een Belgische kandidaat-investeerder af toen de stad, na inzage van de échte cijfers, weigerde zich borg te stellen voor een bankgarantie. Jean- Pierre Dufermont: “In de landen waar we een overnemer zoeken, stelt een schuld van 9,5 miljoen euro niets voor. Gent had ooit een schuld van 22 miljoen euro.” Dat klopt, zegt Gentvoorzitter Ivan De Witte. Alleen bestond toen de licentiecommissie nog niet. Bovendien had Gent met VDK-Spaarbank een partner die in moeilijke omstandigheden de nodige bankgaranties bood die Moeskroen vandaag niet krijgt. Vandaag, weet De Witte, zou AA Gent met de schuldsituatie van toen nooit zijn licentie gekregen hebben.

Op 9 juni 1996 dwong Moeskroen in de eindronde op het veld van KV Kortrijk de historische promotie naar de eerste klasse af. Misschien speelt het op datzelfde veld komende zaterdag zijn allerlaatste match in de hoogste klasse.

DANIEL DEVOS EN GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content