Vorige week dinsdag bestudeerde de raad van bestuur van Excelsior Moeskroen een voorstel tot samenwerking van zakenlui uit Kazachstan die door ex-voorzitter Jean-Pierre Detremmerie waren aangebracht. ’s Anderendaags sprak voorzitter Edward Van Daele een krachtig ‘njet’ uit : hij vertrouwt het zaakje niet.

De man achter de potentiële investering heet Rakhat Aliyev. Aliyev is de voorzitter van de Kazachse voetbalbond, vice-minister van Buitenlandse Zaken, voormalig hoofd van de geheime dienst, én schoonzoon (want getrouwd met een dochter) van president Nursultan Nazarbajev. Die is berucht. Nazarbajev werd december 2005 herkozen na verkiezingen die volgens de internationale gemeenschap niet democratisch waren verlopen. Hij wordt ook beschouwd als de opdrachtgever van de moord op twee van zijn politieke tegenstanders. Via zijn dochter (en echtgenote van Aliyev) controleert hij de media.

De Kazachen werden aan Detremmerie voorgesteld door twee Belgische broers van Libanese afkomst. De CDH-politicus hielp hen ruim vijftien jaar geleden, toen hij in de naturalisatiecommissie van het parlement zat, mee aan een Belgisch paspoort. Zij doen zaken met de Kazachen, die grote spelers op de mondiale suikermarkt zouden zijn. Kazachstan bezit verder vooral enorme olie- en gasvoorraden. Met dat geld hielp de regering enkele maanden geleden ook al een nieuwe wielerploeg op de been, Astana (genoemd naar de hoofdstad). Kopman Alexandre Vinokourov is een vriend van Nazarbajev.

Volgens Detremmerie is de Kazachse piste helemaal niet afgeblazen. “Maar één man, de voorzitter, heeft neen gezegd. Niet de beheerraad. Ik geef toe : ik weet niet vanwaar hun geld komt, en dus moet je opletten, maar het zomaar afwijzen doe ik evenmin. Ik heb bijkomende inlichtingen gevraagd aan het Office for Foreign Investments. Die Libanezen hebben alleszins wél een goede naam. Trouwens, toen de Kazachse bondsvoorzitter in België was voor de interland tegen de Rode Duivels, heeft de Belgische voetbalbond hem zélf de namen gegeven van andere clubs met wie hij zaken kon doen (er zou ook contact met Beveren en Lierse zijn geweest, nvdr).”

Zeker is dat van de eerder genoemde Engelse investeerders geen sprake meer is in Moeskroen. Zij waren nog via de onlangs ontslagen directeur Alain Tirloit door de beruchte spelersmakelaar Peter Harrison en zijn Belgische vennoot Mark Talbut aangebracht. Harisson heeft een stevig aangebrande reputatie, vooral na de recente BBC-reportage over transfersmeergeld. Momenteel onderhoudt Moeskroen nog vage contacten met Franse geldschieters, maar het wil nu vooral uitpakken met een campagne om bedrijven uit de Henegouwse regio warm te maken voor zijn patrimonium. De club moet voor het einde van het jaar 1,2 miljoen euro vinden.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content