Haalt klein duimpje RKC Waalwijk alsnog Europees voetbal ?

RKC maakte de laatste maanden dermate veel indruk, dat een Europees ticket wel op zijn plaats zou zijn. Slechts een enkeling misgunde de Waalwijkers een Europese tournee. Maar het lijkt er alsmaar meer op dat de ploeg van Martin Jol op het moment suprême het vooral in mentaal opzicht laat afweten. “Er staan er duidelijk een paar onder spanning”, wist hij voor het beslissende duel tegen NEC. Vanaf half april gingen ook de confrontaties met RBC, FC Utrecht, Ajax, Feyenoord en Roda JC al verloren.

Stranden in het zicht van de haven, heet zoiets. Want RKC oogstte dit seizoen karrenvrachten aan complimenten. Klein duimpje die zich met goed verzorgd voetbal naar de subtop werkte en lange tijd boven echte subtoppers als NEC, NAC, Heerenveen, Roda en FC Utrecht stond geklasseerd. RKC was gewoon the best of the rest. HetWonder van Waalwijk, heette dat de voorbije jaren.

Jol slaagde er dit seizoen opnieuw in om een gedegen elftal te smeden. Een ploeg met het voetballende vermogen om een wedstrijd te domineren, maar bovendien met genoeg lef om zich naar de zege te counteren. Een waar kunststukje van Jol, die vorige zomer drie van zijn belangrijkste verdedigers zag vertrekken met Dejan Govedarica (NEC), Michael Lamey (PSV) en David Nascimento (RBC).

Jol en RKC deden het zoals zo vaak met afdankertjes. Daarbij bleken de nieuwelingen van een jaar eerder ( Robert Fuchs en Jochen Janssen) de nodige progressie te hebben geboekt en ontpopte Peter van den Berg zich tot een échte leider. En altijd was er wel een speler die opstond om de wedstrijd te beslissen : Jason Oost, dan weer goudhaantje RickHoogendorp, Yuri Cornelisse of Patrick van Diemen. RKC leek lange tijd van alles voldoende te hebben. Tot de laatste weken, toen de ploeg aantoonde over schrikbarend weinig mentale weerbaarheid te beschikken. (FV)

RADOSLAV SAMARDZIC krijgt geen nieuw contract bij Heerenveen. PSV wil ervaren spelers huren van Europese topclubs. Guus Hiddink denkt daarbij aan Morientes (Real Madrid) en Zenden (Chelsea). DANNY HESP verhuist van NEC naar RBC. Hij tekende voor twee jaar. JOEP VAN DEN OUWELAND (19) van Willem II werd de opvolger van Wesley Sneijder (Ajax) als beste speler voor A-junioren. De middenvelder trekt deze zomer naar Feyenoord. RODA JC wil Eric Addo (24), die werd gehuurd van PSV, verder huren. WESLEY SNEIJDER tekende een nieuw verbeterd contract bij Ajax tot 2007. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 35 goals ; 2. Van Hooijdonk (Feyenoord) 28 goals ; 3. Van der Vaart (Ajax), Kuyt (Utrecht) 18 goals ; 4. Buffel (Feyenoord) 17 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content