Sinds de komst van de Qatari’s naar PSG heeft de club paradoxaal genoeg steeds wat moeilijkheden gehad in de Ligue 1, terwijl de prestaties in de Champions League deden vermoeden dat de Parijzenaars met de vingers in de neus door de eigen competitie zouden wandelen. Ook dit seizoen weer is het sterrenensemble van Laurent Blanc allesbehalve dominant in Frankrijk. PSG kon pas vorige week de eerste plaats pakken. Een van de redenen: de vedetten zijn meer gefocust op de Champions League. Dat verklaart een aantal mindere prestaties in de Franse competitie, die in grote mate te wijten zijn aan een gebrek aan efficiëntie. Voeg daar het wonderbaarlijke seizoensbegin van Olympique Marseille onder Marcelo Bielsa aan toe en de al even wonderbaarlijke tweede seizoenshelft van Olympique Lyon, dat het vooral doet met zelf opgeleide spelers, en je krijgt een heel interessante Ligue 1 met de eerste drie op een zakdoek bij elkaar.

Maar het sputterende seizoensbegin is niet alleen toe te schrijven aan de eigen nonchalance en de sterkte van de tegenstanders. Zlatan Ibrahimovic is ook vaak geblesseerd geweest. En als hij op het veld staat, is hij niet meer zo doorslaggevend als vroeger. Behalve wanneer hij in opspraak komt en er van de weeromstuit drie binnen knalt (of zelfs vijf in twee wedstrijden). Afgezien daarvan begint Ibra de jaren (33) te voelen. In de verdediging likte het Braziliaanse duo zijn wonden. Thiago Silva zat er fysiek door en David Luiz had met een mentale weerslag te kampen na het voor Brazilië traumatisch verlopen WK. Het duurde een paar maanden voor Silva weer op niveau voetbalde. Luiz was dé zomertransfer van 2014 en moest zich aanpassen aan zijn nieuwe ploeg. “Ik heb lang gefoeterd omdat ik vond dat Silva en Luiz maar op zeventig procent van hun mogelijkheden voetbalden en dat ze extreem veel op balbezit speelden”, zegt Guy Roux, de legendarische ex-trainer van Auxerre die nu analist is, in het Franse voetbalblad France Football.

De coaching van Laurent Blanc werd vaak bekritiseerd, maar de Franse trainer is sterker uit de CL-kwalificatie tegen Chelsea gekomen. Zijn lot leek al bezegeld, maar door zijn ferme optreden in de dossiers rond Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi heeft hij zijn positie nog versterkt. De twee waren te laat teruggekeerd na de winterstop zonder de club op de hoogte te brengen. Blanc verwijderde hen prompt voor drie weken uit de groep.

Zoals voorzien werd door tal van analisten is het de sterke bank en de financiële slagkracht van PSG die het verschil maken in moneytime. Marseille betaalt zijn dipje van begin dit jaar nu cash en de kern van Lyon is te krap. Op de lange termijn kan PSG alleen maar beter worden. Met inkomsten uit ticketing van 63,1 miljoen euro (tegenover 13,1 miljoen voor Lyon) en 56,8 miljoen sponsorgeld (tegen 19 voor Lyon en 16,3 voor Marseille) speelt PSG eigenlijk op een ander niveau. Alleen de inkomsten uit de merchandising van Olympique Marseille – 17 miljoen hoger dan die van PSG – zijn nog een doorn in het oog van de hoofdstad.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Laurent Blanc heeft zijn positie versterkt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content