FC Twente steunt op oudgediende Boschker.

Doelman Sander Boschker (38) stond voor FC Twente tegen NAC voor de 500ste keer onder de lat in een Eredivisieduel. Een bijzondere mijlpaal voor de goalie, die in de almaar vluchtiger wordende voetballerij ongekend honkvast is. Behalve een uitstapje van amper een jaar (Ajax in het seizoen 2003/04) staat Boschker al sinds het begin van de jaren 90 onder de lat bij de Tukkers.

“Oud worden bij FC Twente, het is gebeurd”, verklaarde hij in VI. “Dat zegt zowel iets over mij als over de club. Ik ben niet zo’n avonturier en ook niet zomaar te koop. Altijd zegde ik: ik pak niet zomaar alles in om ergens helemaal opnieuw te beginnen.”

De routinier, die het laatste EK in Zwitserland en Oostenrijk op een haar na miste, zag FC Twente in de loop der jaren ten goede veranderen: veel professioneler, groter in omvang. Sinds Fred Rutten vorig seizoen en nu ook onder Steve McClaren brengt de ploeg beter voetbal, met een goede rangschikking tot gevolg. “In het Diekmanstadion werden we alom gezien als de grijze muis van Nederland”, herinnert Boschker zich. “Gezien de reacties die we nu krijgen, is dat niet langer het geval. We worden overal geprezen voor de sfeer in het stadion en het mooie voetbal dat we spelen. Tegelijk bleef het karakter van de club behouden. Gemoedelijk, met een houding van: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.”

Op zijn gezegende leeftijd voelt Boschker zich nog lang niet versleten. AZ deed immers al navraag, maar de doelman is nog bijzonder ambitieus. “We leerden onder Rutten en nu ook McClaren beter focussen”, stelt hij. “Binnen de spelersgroep scherpten we onze doelstelling aan. In voorgaande jaren werd er door de club nog de nodige voorzichtigheid uitgestraald, zo van als we de play-off maar halen. Wij willen de play-off juist níét halen. Onder elkaar spraken we af dat we dit seizoen minimaal bij de eerste vier willen eindigen. Dat kan ook, want we zijn sterk. Europees, voor de UEFA Cup tegen Marseille, acht ik ons zeker niet kansloos.”

De Graafschap huurt voor de rest van het seizoen onze landgenoot en middenvelder Stijn Wuytens (19) van PSV. Hij moet het behoud helpen veiligstellen.

Gregory van der Wiel (20) is de opvallendste naam in de definitieve selectie van Oranje voor het oefenduel van vandaag/woensdag tegen Tunesië. De verdediger van Ajax debuteert, terwijl hij niet was opgenomen in de voorselectie. Ook Edson Braafheid drong door tot de kern.

AZ kan zeker drie tot vier weken geen beroep doen op Sébastien Pocognoli, die uitviel met een hamstringletsel.

Nuelson Wau (28), een verdediger die zonder club zat nadat zijn overeenkomst met het Cypriotische NEA Salamina Famagusta op zijn verzoek was ontbonden, tekende een contract bij Willem II. De Peruaanse spits Reimond Manco (18) wordt gehuurd van PSV.

RBC haalde met Giuseppe Riolo (19, SV Zulte Waregem) en Jama Sharifi (21, RACS Couillet) twee Belgische voetballers in huis.

De Belgische jeugdinternational Ibrahim Maaroufi (20), een middenvelder, verruilde FC Twente voor de Italiaanse tweedeklasser Vicenza.

Roda JC en Fortuna Sittard gaan volgend seizoen op in een nieuw op te richten fusieclub. De stuurgroep die het samengaan onderzocht, adviseerde positief. Bij de fans heerst er onvrede.

Danilo Sousa Campos (19), de zoon van Wamberto, kreeg een profcontract bij Ajax. John Goossens (20), een linkerflankspeler, verhuist tot 2012 naar NEC.

Phillip Cocu blijft tot het einde van het seizoen nauw verbonden met de hoofdmacht van PSV. De oud-international zal, op aanraden van algemeen directeur Jan Reker, interim-hoofdcoach Dwight Lodeweges voor en rondom de competitiewedstrijden assisteren en adviseren.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content