Real Madrid ontdeed zich van Fabio Capello.

Het zat er al een tijdje aan te komen en vorige week werd het ook bevestigd. Hoewel FabioCapello Real Madrid naar zijn eerste titel leidde sinds 2003 en nog een tweejarig contract had, blijft hij niet. Volgens de Spaanse kranten zou zijn ontslag de Koninklijke 5,2 miljoen euro kosten. “We denken niet dat Capello de meest geschikte trainer is om de toekomst te verzekeren”, legde sportief directeur PredragMijatovic uit. Volgens welingelichte bronnen was het doorsturen van de Italiaan weliswaar een moeilijke maar unanieme beslissing.

Wat werd de succescoach fataal ? Zijn aarzelende houding tijdens een groot gedeelte van het seizoen, het feit dat hij David Beckham tijdelijk in de tribune zette, maar daar later op terug moest komen, of de vroegtijdige uitschakeling in de Champions League en de Copa del Rey ? Dat speelde allemaal zeer zeker een rol. Maar waar men het bij het bestuur vooral moeilijk mee had, was zijn voorzichtige en defensieve aanpak, die ervoor zorgde dat de trouwe socio’s zich haast nooit konden verkneukelen in het champagnevoetbal waar ze zo tuk op zijn. “Er moet met meer enthousiasme worden gespeeld”, verklaarde voorzitter RamónCalderón nogal droog.

Real Madrid moest nochtans de werkwijze van Capello kennen, want ook in het seizoen 1996/97 leidde hij de ploeg al eens naar het kampioenschap. En ook toen vertrok hij meteen. Kennelijk zijn resultaten alleen niet voldoende.

De weg lijkt nu breed open voor BerndSchuster, de Duitse oud-international die afgelopen seizoen mirakels realiseerde met Getafe en die ook als speler de fans regelmatig in vervoering bracht. De nu 47-jarige Duitser uit Augsburg, die als coach voornamelijk bij bescheiden teams werkte – Fortuna Keulen, Jerez, Shakhtar Donetsk, Levante en Getafe – lijkt in ieder geval klaar om de stap naar de absolute top te zetten. De ex-middenvelder kan met de bescheiden ploegen die hij onder handen nam, niet alleen behoorlijke resultaten voorleggen. Ook het feit dat hij altijd offensief probeert te voetballen, charmeerde ongetwijfeld de meerderheid van het bestuur. Hoewel Schuster nog onder contract ligt bij bekerfinalist Getafe, gaf president ÁngelTorres zijn coach toch toestemming om te onderhandelen. Kennelijk wil Torres hem niet langer beletten om zijn carrière in een mooie stroomversnelling te brengen.

Miguel Ángel Lotina wordt de nieuwe trainer bij Deportivo La Coruña.

Chris Coleman, die in april werd ontslagen bij Fulham, moet Real Sociedad – dat na veertig jaar degradeerde – terugbrengen naar de Primera División. De Welshman kreeg een driejarig contract en werd aanbevolen door John Toshack.

Hector Cuper neemt het roer in handen bij Betis. De Argentijn wordt er de opvolger van Paco Chaparro, die na het ontslag van Luis Fernandez bij de laatste wedstrijd als coach in de dug-out zat.

Miguel Ángel Ruiz is, in opvolging van Amedeo Carboni, de nieuwe sportieve directeur bij Valencia.

De Italiaanse doelman Christian Abbiati (29), eigendom van AC Milan, die omwille van de concurrentie met Dida al werd uitgeleend aan Juventus in het seizoen 2005/06 en aan Torino vorig jaar, wordt nu verhuurd aan Atlético Madrid.

De Ivoriaanse middenvelder Yaya Touré (24), die na zijn passage bij Beveren eerst bij Olympiacos ging spelen en daarna bij Monaco, kreeg een vierjarig contract bij Barcelona, waar hij het rugnummer 17 zal dragen. De Catalanen haalden ook nog de Franse international Eric Abidal (27), een linkerverdediger, voor 15 miljoen euro en dezelfde termijn weg bij Lyon.

Bojan Krkic, de jonge Spaans-Servische spits die veel bewondering afdwong tijdens het EK onder 17 dat in mei in België werd georganiseerd, wordt opgenomen in de A-kern van Barcelona.

Lemente Rodriguez, een Argentijnse flankverdediger die eigendom is van Spartak Moskou maar afgelopen seizoen werd uitgeleend aan Boca Juniors, wordt uitgeleend aan Espanyol.

Diego Lopez, de doublure van Iker Casillas bij Real Madrd, stapt over naar Villarreal.

Doelman Vladan Kujovic (28, ex-Eendracht Aalst) verruilt Roda JC voor Levante, waar hij voor drie jaar tekende.

Ook het B-elftal van FC Sevilla vierde feest : het promoveerde van de Segunda B (derde klasse) naar Segunda A (tweede klasse). De andere stijgers zijn Eibar, Córdoba en El Ferrol.

Atlético Madrid nam van Villarreal voor 21 miljoen euro de Uruguayaanse aanvaller Diego Forlán (28) over.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content