Chaos, complete chaos. Het wereldvoetbal is een stuurloos schip nu de Ethische Commissie van de FIFA de drie absolute topfiguren van de organisatie voor negentig dagen schorste. Voorzitter Sepp Blatter, zijn gedoodverfde opvolger Michel Platini en secretaris-generaal Jérôme Valcke werden uitgesloten van alle voetbalactiviteiten door een orgaan dat ze zelf in het leven riepen en dat door sommigen werd gezien als een werktuig van Blatter om zijn tegenstanders uit te schakelen.

Vorige week woensdag was een historische dag in het 111-jarige bestaan van de FIFA, nadat de Ethische Commissie in het strafrechtelijk onderzoek van het Zwitserse gerecht rond de handel en wandel van Blatter en Platini voldoende redenen zag om het onverkwikkelijke duo naar huis te sturen. Ze gingen allebei meteen in beroep, maar de kans lijkt klein dat het Comité d’Appel onder leiding van Larry Mussenden uit Bermuda, de Ethische Commissie zal doen inbinden nu ze eindelijk haar tanden liet zien. Platini wacht dan op 12 december de ultieme vernedering als hij zich afwezig moet melden voor de loting van Euro 2016 in zijn eigen Frankrijk.

Met de sanctie voor Platini is ook alle hoop verzwonden dat de UEFA de problemen op wereldniveau zal oplossen. De ex-aanvoerder van Les Bleus is totaal verbrand – ook al omdat hij voor Qatar 2022 stemde – en zijn rol in het topvoetbal is uitgespeeld. Ook al gunnen de Europese bonden hem nog steeds het voordeel van de twijfel en werd vicepresident Angel María Villar nog niet aangewezen als interim-voorzitter. Misschien ook in het besef dat de Spanjaard niet vrij van smet is. Hij weigerde immers te getuigen in een intern onderzoek van de FIFA naar de gang van zaken bij de toewijzing van de Wereldbekers in 2018 en 2022.

De FIFA bombardeerde wel Issa Hayatou tot interim-voorzitter. Ook al werd hij door het IOC van belangenvermenging beschuldigd en door Blatter onlangs ‘mijn meest loyale collega’ genoemd. ‘Plus que ça change, plus que c’est la même chose‘, zeggen ze in Zürich.

Morgen komt het Uitvoerend Comité van de UEFA bij hoogdringendheid bij elkaar en later op de dag worden ook de bondsleiders van de 54 aangesloten federaties verwacht om de strategie te bepalen. De kans is zeer groot dat de Engelsman David Gill, de Duitse bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach en Michel D’Hooghe voorstellen om de verkiezingen van 26 februari voor de opvolging van Blatter uit te stellen. De deadline voor de inschrijvingen is 26 oktober en niemand weet hoe het verder moet. Dat er een nieuwe FIFA op komst is, staat vast. Maar hoe die er zal uitzien en wie de hervormingen gestalte moet geven, is een mysterie. Een redder is geenszins in zicht.

Thomas Bach riep de FIFA op om een figuur van buiten het voetbal met een grote geloofwaardigheid qua integriteit aan het hoofd van het wereldvoetbal te plaatsen. Daar is echter een aanpassing van de statuten voor nodig en dat kan pas op het jaarlijks congres van mei volgend jaar in Mexico.

Van de kandidaten die zich voorlopig aangemeld hebben, wordt niemand warm. De Jordaanse prins Ali heeft het charisma van een vuilnisemmer en ging in mei af tegen Blatter. De Liberiaan Musa Bility kan zelfs op het eigen continent geen steun vinden en de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon is voor zes jaar geschorst door de Ethische Commissie.

Michael van Praag, die zich in mei terugtrok ten voordele van prins Ali, houdt zich opvallend gedeisd. Mogelijk stapt de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsactivist Tokyo Sexwale in de ring en het wordt vooral uitkijken naar sjeik Ahmad al Fahad al Sabah uit Koeweit. Hij wordt als de machtigste lobbyist van de sportwereld gezien en er zijn geruchten dat hij zichzelf naar voor wil schuiven voor het hoogste voetbalambt. Waarschijnlijker is dat hij de kandidatuur van sjeik Salman Bin Ebrahim al Khalifa uit Bahrein wil promoten.

Dinsdag 20 oktober wordt het ExCo van de FIFA naar Zürich ingevlogen om de temperatuur op te meten bij het moreel en functioneel bankroete instituut. Dan wordt wellicht beslist de verkiezing van de nieuwe voorzitter te verplaatsen naar het congres in Mexico. Tijd winnen, is het enige wat nog kan.

DOOR FRANÇOIS COLIN

‘Er komt een nieuwe FIFA, maar niemand weet hoe die er zal uitzien.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content