Moulin Rouche

© BELGAIMAGE

Stil is het aan de boorden van de Maas. De schijnwerpers staan niet langer op Standard, al streken hier sinds de zomer van 2015 meer dan 40 nieuwe spelers neer.

Wat hebben Matthieu Dossevi en Renaud Emond met elkaar gemeen? Heel simpel: van de veertien spelers die in de zomer van 2015 bij Standard aanbelandden, zijn zij de twee enigen die nog altijd op Sclessin zijn. En wat is de link tussen Edmilson Jr, Milos Kosanovic en Collins Fai? Zij zijn de overlevenden van de acht nieuwkomers die in januari 2016 arriveerden.

Het toont de aankoopkoorts die bij Standard heerst sinds Bruno Venanzi de club overnam. In anderhalf jaar haalde het Luikse bestuur liefst 44 spelers, verdeeld over vier mercato’s. Voor één van de veertien nieuwe spelers in de zomer van 2015, Mohamed Yatarra,betaalde Standard aan Lyon wel twee miljoen. Vandaag speelt hij op uitleenbasis bij AJ Auxerre, de staart in tweede klasse.

In januari 2016 trok Standard acht spelers aan. Dé transfer was de Spaanse doelman en wereldkampioen Víctor Valdés maar toen Standard PO1 niet haalde, was die na drie maanden alweer weg. Dat was ook het geval met de Griek Giannis Maniatis die de maanden voor zijn komst naar Luik amper speelde bij Olympiacos en eind april al terug in Griekenland was. Ook Gabriel Boschilia,een van de steunpilaren van de Braziliaanse U20 die in 2015 vicewereldkampioen werden, is na drie maanden alweer weg.

Het is het verhaal van veel nieuwe rekruten de afgelopen twee jaar. Van de 44 nieuwkomers heeft één op twee alweer Luik verlaten. Zelfs van de transfers van afgelopen zomer zijn er een paar al weg zonder dat ze ooit op de Luikse radar te zien zijn geweest. Of herinnert u zich nog een opvallende prestatie van Birama Touré (ex-FC Nantes, in Luik 2 matchen, 1 goal), intussen al weer uitgeleend aan Auxerre? Farès Bahlouli’s naam stond één keer op het scheidsrechtersblad, toen Yannick Ferrera nog trainer was, maar hij speelde geen minuut. De nieuwe trainer Aleksandar Jankovic deelde hem eenvoudigweg mee dat hij niet bij zijn manier van voetballen paste.

Het is ook niet zeker dat de nieuwkomers van januari lang in Luik gaan blijven. Geen van hen heeft al potten gebroken. Dat geldt voor Dieumerci Ndongala, Filip Mladenovic, Danilo Barbosa en Razvan Marin.Niet dat Standard altijd slechte zaken deed tijdens de afgelopen mercato’s. De Rouches konden ook een paar goeie uitgaande transfers doen. Dat betekent: spelers die voor weinig of geen geld gehaald werden, maar die met flinke winst verkocht werden. Anthony Knockaert, Ivan Santini of Sambou Yatabaré zijn daar voorbeelden van. Anderen waren sportieve meevallers: Edmilson, Collins Fai, Konstantinos Laifis, Benito Raman, Orlando Sá en Ishak Belfodil kregen vanuit de tribunes de handen op elkaar, en worden misschien wel aan een flinke meerwaarde verkocht.

Maar de meeste nieuwkomers zijn één grote gok. Telkens zonder veel risico, omdat Standard nooit veel voor inkomende transfers betaalt. Alleen zijn er veel bij wiens komst er al veel vraagtekens stonden op basis van hun prestaties – of beter: het gebrek daaraan – voor hun komst naar Sclessin. De meesten arriveerden in Luik als volslagen onbekenden en vertrokken er ook als complete nobody’s.

PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content