Mouscron wil dat de verdachtmakingen stoppen

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De nieuwe Thaise meerderheidsaandeelhouder wordt geacht geen enkele band te hebben met het makelaarswereldje.

‘Als de maatschappij Latimer uit Mouscron stapt, is dat vooral omdat men er genoeg heeft van wat in de coulissen wordt gezegd. Met dat vertrek hoop ik dat we eindelijk onze licentie krijgen en dat ze niet zal aangevochten worden.’

De club heeft weinig gecommuniceerd over de verandering van meerderheidsaandeelhouder begin vorige week, maar deze twee zinnen, uitgesproken door voorzitter Patrick Declerck, zijn veelzeggend. Hij verklaarde ook: ‘Ik hoop dat men nu stopt met ons lastig te vallen over die wijziging van aandeelhouders.’

Sinds de Maltese maatschappij Latimer in 2016 aan de macht kwam, behoorde de club officieel niet meer aan makelaars, zoals dat het geval was toen ze in handen was van een bedrijf van Pini Zahavi. Maar van zodra Latimer een bedrijf was van de neef van Pini Zahavi, bleef dat een abnormale situatie. Het waren vooral Vlaamse clubs, in een strijd om het behoud verwikkeld met Excel Mouscron, die het probleem aankaartten.

Thaise zakenman

Op dit ogenblik heeft Latimer niks meer vandoen met Excel Mouscron. Alle aandelen zijn vorige week overgegaan in de handen van een Thaise zakenman, Pairoj Piempongsant. Hij liet zich hier nog niet zien, maar hij heeft aangekondigd dat hij zich persoonlijk komt voorstellen. Komt daarmee een einde aan de spookbestuurders? Want de Zahavi’s bleven op Le Canonnier altijd goed onder de radar.

Tot nog toe kwam er enkel een kort persbericht van de nieuwe hoofdaandeelhouder, die 90 procent van de aandelen bezit. Daarin legt die uit dat hij de Belgische competitie interessant vindt om meerdere redenen, dat hij zich engageert voor minstens vijf jaar, en dat zijn investering niet alleen slaat op de profafdeling, maar ook op het opleidingscentrum Futurosport. Ook wil hij zijn eigen netwerk benutten om nieuwe sponsors te vinden en op zoek te gaan naar nieuwe afzetmarkten.

Geboren midden de jaren 50 van de vorige eeuw heeft Pairoj Piempongsant al een paar levens achter zich. Lange tijd hield hij zich op in de machtigste politieke kringen en bij de rijkste zaakvoerders van Thailand. Vandaag woont hij in Londen, maar door zijn activiteiten als zakenman is hij voortdurend onderweg. Hij staat aan het hoofd van een bedrijf dat een energiedrank in de markt zette, en een ander dat zeilmateriaal verkoopt.

Chelsea

In het voetbal is hij geen nieuwkomer. Hij was en is nog steeds sponsor van Chelsea, de Engelse League Cup en een Braziliaanse club. Hij nam deel aan de onderhandelingen die zouden leiden tot de aankoop van Manchester City door sjeik Mansour en was betrokken bij de verkoop van Portsmouth en Reading.

Kortom: de man heeft het druk en dus wordt niet van hem verwacht dat hij de dagelijkse leiding van Excel Mouscron in handen gaat nemen. Waarschijnlijk wordt gekozen voor een vorm van besturen als bij de buren van Kortrijk: dat heeft ook een buitenlandse eigenaar die een vertrouwensman in de club plaatst maar verder het dagelijks beleid overlaat aan de lokale mensen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content