Moussa Dembélé (II) tilt Lyon naar een hoger niveau

© belgaimage
Jules Monnier Medewerker van Sport/Voetbalmagazine

De aanvaller van Lyon rijgt de goals aan elkaar en begint eindelijk naam te maken – letterlijk.

Het is niet eenvoudig om de naam Dembélé te dragen in de voetbalwereld. Wij denken meteen aan Rode Duivel Mousa (ex-Tottenham, nu in China), de Fransen eerder aan Ousmane, speler van Barça, wereldkampioen en de op vier na duurste transfer in de voetbalgeschiedenis. Maar er is er nog één, die momenteel de pannen van het dak speelt in de Ligue 1: Moussa (met twee s’en), de midvoor van Olympique Lyon. Hij scoorde in de eerste competitiewedstrijd, tegen Monaco, en maakte er op de tweede en vijfde speeldag telkens twee, tegen Angers en Amiens. Daarmee speelde hij zich in de kijker.

Door zijn gelijkluidende naam zorgde de Franse Malinees al voor verwarring bij commentator Laurent Paganelli en de Engelse analist Joey Barton, maar hij is vooral een kwelduivel voor de vijandelijke verdedigers, door zijn neus voor goals en de bressen die hij trekt. Als echte nummer 9, die goed gedijt in de zestien meter, staat de 23-jarige Dembélé in de belangstelling van Man U en Juventus. Die wilden hem deze zomer al inlijven, maar ze stuitten op een njet van Lyonvoorzitter Jean-Michel Aulas, die in de spits ‘een van de symbolen van het nieuwe OL-project’ ziet.

Het is nochtans PSG dat de jongen tussen zijn acht en zestien jaar opleidde, met onder meer Kingsley Coman en Adrien Rabiot. Omdat hij vreesde niet in de A-kern te geraken na de komst van de Qatari naar Parijs, stak hij in 2012 het Kanaal over. Daar voltooide hij zijn opleiding bij Fulham. In 2016 blonk hij uit in The Championship, waarna hij naar Celtic trok, op vraag van Brendan Rogers, die van hem de nieuwe Luis Suárez wilde maken. De status van de Uruguayaan heeft Dembélé nog niet, maar zijn 51 goals in 94 matchen in Schotland waren voor Lyon wel voldoende om vorig seizoen 22 miljoen euro voor hem neer te tellen. Na zes moeilijke maanden is ondertussen zowat iedereen overtuigd van zijn kunnen. Nu nog bondscoach Didier Deschamps, als die beide Dembélés tenminste uit elkaar kan houden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content