Ajax zag tijdens de afgelopen mercato zijn kapitein Luis Suarez naar Liverpool vertrekken. Hoe vangen de Amsterdammers het verlies van de Uruguayaan op?

De verkoop van Luis Suarez (24) aan Liverpool leverde Ajax zo’n 26,5 miljoen euro op. Dat betekent dat de Amsterdamse club opnieuw uit de rode cijfers is, nadat eerder ook al linkerflankspeler Urby Emanuelson (24) voor 1,7 miljoen euro vertrok naar AC Milan. Algemeen directeur Rik van den Boog betreurt het vertrek van de topschutter, maar tegelijkertijd beseft hij dat door het vertrek van de Uruguayaanse international zijn club eindelijk voor het eerst onder zijn leiding afstevent op een positieve financiële balans. Bewust werd er dan ook niets van het transferbedrag voor Suarez uitgegeven voor een vervanger.

Het vertrek van smaakmaker en aanvoerder Suarez houdt wel in dat trainer Frank de Boer zijn speelwijze moest veranderen, want het spel van Ajax was grotendeels afgestemd op de doelpunten en assists van de grillige Zuid-Amerikaan. “Met gemengde gevoelens kijk ik terug op hetgeen allemaal gebeurde tijdens de winterstop”, verklaarde De Boer in Voetbal International. “We hebben gelukkig veel goede spelers rondlopen die op meerdere posities kunnen spelen. Mounir El Hamdaoui bijvoorbeeld is voor ons belangrijk, als hij honderd procent fit is. Ik weet dat er in deze spelersgroep veel rek zit. Ze moeten volwassener worden in bepaalde spelsituaties, slimmer zijn en zich niet van de wijs laten brengen. Daar kunnen we stappen maken. Ook het positiespel kan en moet beter. We zitten de laatste tijd maar op zeventig procent van onze mogelijkheden.”

Ook voor Jan Vertonghen kwam het vertrek van Suarez allerminst als een verrassing. “Het viel me op dat hij rustiger was dan normaal, meer in zichzelf gekeerd”, vertelde de Rode Duivel aan VI. “Hij wilde dit heel graag en Ajax ontving een mooie transfersom. Dan moeten we er vrede mee hebben. We waren lange tijd afhankelijk van Luis. Onder Frank de Boer is het spel meer op het systeem gericht dan op de bevliegingen van een enkele aanvaller.”

Feit blijft echter dat Ajax zonder Suarez een pak creativiteit én goals inlevert. “Maar er zit de laatste tijd meer beweging in de ploeg”, vervolgt Vertonghen. “Je ziet dat steeds andere spelers in scoringspositie komen. Met een scherpere afronding moeten we het vertrek van Luis kunnen compenseren.”

In de 4-3-3-veldbezetting van De Boer is opnieuw een cruciale rol weggelegd voor Mounir El Hamdaoui. De 26-jarige scoremachine was na de trainerswissel twee maanden geleden in eerste instantie het voornaamste kind van de rekening. Toen hij geen vrede kon nemen met een invallersrol in de Champions Leaguewedstrijd tegen AC Milan, leidde dat tot een periode van onvrede, ziekte en blessures bij El Hamdaoui. Maar terwijl Martin Jol hem steevast in het centrum van de aanval posteerde, ziet De Boer ook mogelijkheden voor El Hamdaoui als linkerspits, zodanig dat Siem de Jong diep in de punt kan spelen. Op dat vlak is De Boer het eens met Louis van Gaal, die bij AZ de Marokkaanse Nederlander op die positie plaatste en onlangs op de officiële website van de FIFA het volgende liet optekenen. “Mounir is ongelofelijk getalenteerd en technisch begaafd. Hij blijft een van de gevaarlijkste aanvallers die ik ken. Hij scoort niet alleen vaak, hij heeft ook een goede pass in huis. Mounir is gewoon multigetalenteerd. Dat maakt hem geschikt voor verschillende posities in de voorhoede.”

Het laatste woord is voor Toby Alderweireld. “De trainer benadrukt altijd dat we iedere kans moeten benaderen alsof het de laatste van de wedstrijd is”, weet de verdediger. “Dat is de juiste insteek. Wanneer je zo veel kansen creëert als wij, komen de goals dan vanzelf. Met combinatievoetbal kunnen we gevaar stichten. Luis Suarez was een tijdlang onze enige factor voorin. Zoals we nu voetballen zou hij een extra factor zijn, bovenop ons goede veldspel. Dan zouden we het beste van twee werelden hebben.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content