Met de Europese overwintering van de Buffalo’s voegde Nana Asare een nieuwe episode toe aan zijn succesverhaal bij de kampioen. ‘Hij is de beste linksback in België.’

In de zomer van 2005 streek Nana Asare (29) neer Achter de Kazerne bij toenmalig tweedeklasser YR KV Mechelen, nadat hij een seizoen eerder bij R Antwerp FC zijn voetbalbagage – als exportproduct van de Feyenoordvoetbalacademie in het Ghanese Gomoah Fetteh, net buiten de hoofdstad Accra – had getoond. Van een fragiele linksachter ontwikkelde de timide Afrikaan zich via Malinois (twee jaar tweede klasse, twee jaar eerste klasse) en FC Utrecht (van 2009 tot 2013) in tien jaar tot een dragende speler bij AA Gent. Vanwaar die verbazende omschakeling?

PERFECTE PROF

‘Ik ging hem zelf scouten bij Antwerp en bezocht ook de jeugdschool. Je zag meteen dat het een talentvolle jongen was’, herinnert Fi Vanhoof, voormalig sportief directeur van YR KV Mechelen, zich. ‘Vooral zijn veelzijdigheid imponeerde, in combinatie met een verbluffende techniek.

‘Nana heeft ook nog altijd die balvastheid en de rust die hij uitstraalt bij balbezit. Je kan hem dan moeilijk in verlegenheid brengen. Hij vindt altijd en overal – op techniek en ervaring – een oplossing en speelt als voetballer zoals hij zich voordoet als persoon: stil, wat teruggetrokken, bescheiden én bijzonder sober. Maar toch ook zelfverzekerd, omdat hij zichzelf nooit in de problemen zal brengen. Hij teert op een uitstekende traptechniek, heeft voldoende sprongkracht, gebruikt goed zijn lichaam en is snel. Hij gaat voor niets of niemand uit de weg. Waar je hem ook zet op het veld, hij zal nooit ontgoochelen. Net als Sven Kums laat Nana Gent gewoon beter voetballen door zijn kalmte in de opbouw. Zelfs in de CL draait hij vlot mee. Het is ook een perfecte prof: steeds keurig op tijd voor de trainingen en wedstrijden.

‘Op een bepaald moment was hij gewoon te goed voor ons. Ik ben trots dat we met Asare en Ivan Obradovic twee van de beste linkerflankspelers afleverden aan de Belgische topclubs. Momenteel mag je Nana bestempelen als de beste linksback in onze competitie.’

NUMMER 10

‘Nana koppelde altijd technische vaardigheden aan een goede vista én snelheid’, weet Peter Maes, die Asare onder zijn hoede had bij YR KV Mechelen. ‘Alleen had hij vanaf het begin last van een zekere fragiliteit, wat leidde tot verschillende blessures. In een eerste fase moest hij via speelminuten sterker worden.

‘Zijn bescheidenheid siert hem, maar hij weet heel goed waarmee hij bezig is. Hij toont zijn ambitie niet graag aan de buitenwereld. Nana houdt het liever allemaal voor zichzelf. Bij mij speelde hij als linkerverdediger met veel aanvallende infiltraties. Maar we konden hem ook posteren als nummer 8, terwijl hij zich in Nederland zelfs ontwikkelde tot een nummer 10.

‘Het is een speler die duidelijk gebaat is bij de hogere trainingsintensiteit. Dat hij zich vrij onopvallend beweegt op het veld, verwondert me helemaal niks. Dat is ook de manier waarop Nana het liefst door het leven stapt. Op het voorplan treden, daar gruwelt hij van. Hij is een beredeneerde voetballer die er altijd naar streeft zijn medespelers in een betere stelling te brengen.’

ALLROUND

Hoe bleef de stille Asare eigenlijk overeind in het verbaal sterkere Nederland bij FC Utrecht? Voormalig Nederlands international Jan Wouters was er zijn trainer: ‘Nana is een introvert en rustig type, die respect afdwong door zijn manier van voetballen en zijn geweldige profmentaliteit. Als aanvoerder was Nana niet constant aanwezig in de kleedkamer, maar door zijn zachtaardigheid zorgde hij voor een grote verbondenheid. Ik begrijp trouwens nog altijd niet waarom geen enkele topclub hem contracteerde, want we spreken hier over een echte allroundvoetballer met een individuele actie. Nana kan de hele linkerflank bestrijken.

‘Bij ons kon Nana, in de 4-4-2, alle posities op het middenveld aan door zijn intelligentie en spelinzicht. Alleen zijn scorend vermogen kon beter. Ook kon hij weleens zijn kopje verliezen en onnodige gele kaarten pakken. Heel lange gesprekken voerde ik als coach niet met hem. Hij uitte niet snel zijn gevoelens en over voetbal had je maar enkele kernwoorden nodig. Want qua tactisch denken pikte Nana alles verbluffend snel op.’

FERRARI

Als een plichtsbewuste ingetogen Afrikaan met de West-Europese mentaliteit leerde Peter Balette hem tussen oktober 2013 en juni van dit jaar kennen. ‘Bij mijn eerste kennismaking zag ik een altijd glimlachende prof, heel gereserveerd. Alleen op het veld vielen die remmingen weg.

‘Nana zal zich niet snel blootgeven, hij gebruikt graag dat pantser als afweermechanisme. Je moet al heel nauw met hem verbonden zijn om zijn echte leven te kennen. Hij verafschuwt interviews en euforie is niet aan hem besteed. Op de beelden na Lyon zag ik alle spelers in groep springen en dansen. Slechts één iemand stond er wat ingetogen naast. Zo zit Nana in elkaar.

‘Als voetballer is hij voor elke coach van goudwaarde. Hij voert perfect uit wat je van hem verlangt en kan tactisch meedenken. Hein zei over hem: hij heeft het motorblok van een Ferrari. Nana is enorm snel, slim en kent goed zijn eigen mogelijkheden. Nooit zal hij te veel hooi op zijn vork nemen. Zijn gebrek aan gestalte compenseert hij met overgave. In de luchtduels, bij ballen die in de tweede zone vallen, kan hij nog meer présence tonen, maar over de grond is zijn vinnigheid een stevige troef. Als je over defensieve standvastigheid praat, dan kom je al snel bij Asare uit.’

DOOR FREDERIC VANHEULE – FOTO BELGAIMAGE

‘Nana is een beredeneerde voetballer die er altijd naar streeft zijn medespelers in een betere stelling te brengen.’ PETER MAES

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content