Met zijn spraakmakende documentaires legde de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt het Russische en Keniaanse dopingsysteem bloot. En hij is niet van plan het daarbij te laten.

Dopingaffaires, matchfixing, corruptie: de schandalen stapelden zich de laatste jaren op in de internationale sport. Evenredig steeg ook het aantal (sport)journalisten die de tegels van die duistere zaakjes gingen lichten. De bekendste onder hen is Hajo Seppelt, de 53-jarige Duitser die zich fulltime bezighoudt met het onthullen van dopingaffaires. Niet zonder succes, zo moesten de Russen ondervinden.

Seppelt blijft echter niet op zijn lauweren rusten, want onlangs heeft hij een gespecialiseerde klokkenluiderssite opgericht: Sports-leaks.com (of DopingLeaks.com). Het idee kwam oorspronkelijk van de Franse computerwetenschapper Mathieu Blanchet. Hij wilde starten met een nieuw broertje van WikiLeaks.com, dat in 2006 in het leven werd geroepen door Julian Assange. Aan die website speelden sindsdien vele klokkenluiders informatie door, waarna vakkundig verborgen feiten alsnog werden blootgelegd, onder meer over de oorlog in Irak en Afghanistan.

Na het contact met Blanchet, creëerde Seppelt een team rond zich, met Antoine Vayer (de Franse ex-coach van de beruchte Festinawielerploeg, maar nu een felle antidopingstem), de Duitse datajournalist Sebastian Mondial (als lid van het onderzoeksteam van de krant Die Zeit onder meer betrokken bij OffshoreLeaks, dat verborgen rekeningen in belastingparadijzen onthulde) en de Nederlandse journalist Marco Knippen (met Seppelt coauteur van een serie artikels over doping in de Keniaanse atletiek).

Hun samenwerking mondde uit in Sports-leaks.com, waarop sinds 12 juni klokkenluiders van over de hele wereld, al dan niet anoniem, informatie over dopinggebruik en corruptie kunnen delen. ‘Het is duidelijk dat veel topsporten bevuild zijn en dat de sportwereld er met interne maatregelen niet in slaagt dat te bestrijden’, aldus Hajo Seppelt. ‘Recente ervaringen hebben echter ook aangetoond dat die verontrustende situatie wel degelijk kan worden aangepakt, met dank aan moedige klokkenluiders. We moedigen hen aan om naar buiten te treden, zodat we de internationale sport geloofwaardiger, transparanter en meer waarheidsgetrouw kunnen maken.’

Volgens Seppelt zullen informanten die zich op SportLeaks.com melden, erop kunnen vertrouwen dat zijn team te allen prijze hun anonimiteit en veiligheid zal beschermen en dat hun informatie zal terechtkomen bij een selecte groep van gespecialiseerde, betrouwenswaardige onderzoeksjournalisten en experts. ‘Zolang het onderzoek loopt, zullen alleen zij toegang hebben tot de info’, aldus de journalist van de Duitse tv-zender ARD.

Geïnteresseerde klokkenluiders kunnen hun info per mail doorsturen naar contact@sportsleaks.com, per post naar een adres in Berlijn (Postfach 02 13 30, 10125 Berlin) of – als het om zeer gevoelige gegevens gaat – via het online platform van Sportsleaks, waarop de informanten ook kunnen communiceren met het team van SportsLeaks. Dat platform werd gecreëerd met GlobaLeaks, een software ontworpen om superveilig documenten, audio of videofragmenten te uploaden. Zodra het onderzoek van het SportsLeaksteam is afgerond, zullen de lekken gepubliceerd worden op de website. Niet alleen Russische valsspelers moeten zich dus ongerust maken.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content