NAAM: FAHAD AL-ABDULRAHMAN

© BELGAIMAGE

CLUB: KAS Eupen (verdediger) – ROOTS: Qatar

ONS GEZIN

‘Mijn voornaam betekent: cheeta. Al-Abdulrahman kun je vertalen als: alles wat ik doe, doe ik voor God. Ik ben geboren in Bahrein; mijn ouders waren daar net op vakantie. Mijn moeder komt uit Bahrein; mijn vader is Qatarees. Na mijn geboorte keerden we terug naar Qatar. Daar groeide ik op in Ar Rayyan, een kleine stad, vergelijkbaar met Eupen. Ik heb één broer en één zus. Maar daar stopt het niet. (lacht) Bij ons mag een man verscheidene vrouwen hebben, maximum vier. Toen ik jong was, had mijn vader er twee. Met zijn tweede vrouw heeft hij nog drie jongens en een meisje. En na de scheiding van mijn ouders kreeg mijn moeder met haar nieuwe man nog eens drie kinderen.

‘Voor die polygamie bestaan vele redenen. Wij, moslims, mogen geen seks hebben buiten het huwelijk. Maar als er twee miljoen vrouwen zijn en één miljoen mannen, ontstaat er een speciale situatie. Als elk van die mannen maar één keer trouwt, blijven een miljoen vrouwen zonder man achter, terwijl die vrouwen ook van seks houden. Daarom reikte Allah een oplossing aan. Die komt tegemoet aan het grote aantal vrouwen dat er in Qatar en de rest van de wereld is ten opzichte van het aantal mannen (dit klopt niet: volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zijn er in Qatar 3,4 keer zoveel mannen als vrouwen; in de hele wereld zijn er ongeveer evenveel mannen als vrouwen, nvdr).

‘Zelf ga ik beginnen met één vrouw. Daarna zie ik wel. Je kunt als man in Qatar ook niet zomaar vier vrouwen in huis nemen; er zijn regels. Zo moet je genoeg geld hebben om eerlijk te zijn naar al je vrouwen en kinderen toe; als je aan de ene een cadeau geeft, moet je de andere iets gelijkaardigs geven. Als je drie nachten bij de ene vrouw slaapt, moet je er ook drie bij de andere doorbrengen. En als je de ene vrouw leuker vindt dan de andere, dan houd je dat voor jezelf.’

VOER VOOR TOERISTEN

‘Een toeristische aanrader in Doha is: Suq Waqif. Daar kun je zien hoe alles in het oude Qatar eruitzag. De winkels zijn er net als vroeger, er staan oude moskeeën en zelfs de agenten lopen er in traditionele kleren.

‘Je kunt ook eens naar de zandheuvels van Umm Said. Qatarezen vinden het fijn om daar met jeeps op te rijden. Je moet er niet enkel een goede auto voor hebben, je moet ook een goede chauffeur zijn. Zelf kruip ik niet achter het stuur van zo’n jeep, maar ik rijd wel graag mee. Het is heel leuk. Zoek het op YouTube maar eens op: Sand Dune Jumping Umm Said.

‘Als ik tussen die uitstappen door een typisch gerecht voor jou zou mogen klaarmaken, dan zou ik je machboos laten proeven: rijst met rundvlees en Qatarese specerijen.’

ONZE VOETBALHELD

‘Mijn favoriete voetballer uit Qatar is Mansour Miftah. Hij schopte het tot kapitein van de nationale ploeg. Twee jaar geleden ontmoette ik hem eens toen we met de nationale U19 de Asia Cup wonnen. Hij was erbij toen we met de ploeg op visite mochten bij de emir, Tamim bin Hamad al-Thani. Dat was een bijzonder moment. De emir is bijzonder geliefd in Qatar, want Qatarezen moeten geen belastingen betalen, water en elektriciteit kosten niets en ook een ziekenhuisbezoek is voor ons gratis.’

VREEMD IN BELGIË

‘In Qatar wordt bijna alle gedrag gestuurd door religie. Zo moeten vrouwen lange kleren dragen. Hier in Europa trekken meisjes korte rokjes aan. Als moslimman probeer ik daar niet naar te kijken. Als je blik er een eerste keer naartoe gaat, is dat niet erg – per ongeluk kan dat eens gebeuren – maar het is dan niet de bedoeling dat je blijft kijken. Dat is niet altijd makkelijk.’ (lacht)

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content