NAAM: KHALEEM HYLAND

© BELGAIMAGE

CLUB: Westerlo (middenvelder) – ROOTS: Trinidad en Tobago

MIJN GEBOORTEGROND

‘121 trappen moet je opklimmen om bij het huis te komen waarin ik opgroeide. Elke keer als ik naar school of naar vrienden ging, moest ik al die trappen nemen. Ik beloofde mijn moeder dat ik haar op een dag van die heuvel zou halen. Dat lukte intussen: ik kocht een huis voor haar in Trincity, dat wat oostelijker ligt. Maar ik bewaar goede herinneringen aan de tijd in mijn geboortedorp. Carenage is een vissersplaats in het noordwesten van Trinidad. Ik groeide er op als de jongste van zes kinderen. Mijn moeder bleef thuis om voor ons te zorgen, mijn stiefvader was elektricien. Pas op mijn achttiende ontdekte ik dat hij niet mijn echte vader is.

‘Van klein af was ik in de ban van de bal. Mijn moeder wou dat ik wat meer tijd aan mijn schoolwerk spendeerde, maar ik sloop regelmatig het huis uit om te voetballen. Achteraf kreeg ik dan soms een tik van haar of van een broer, maar de volgende dag deed ik het toch opnieuw. Op een keer stak mijn moeder al mijn kleren weg, zodat ik niet zou gaan voetballen. Maar ik was pas zes en vond het niet erg om in mijn blootje met vrienden een balletje te trappen. Ik had niks om beschaamd over te zijn. (lacht)

‘Als jong voetballertje was mijn temperament wel te vurig. Daarom stuurde mijn moeder me naar een jeugdteam van de Defence Force in Chaguaramas. In die militaire context leerde ik wat discipline is. Daar mocht je je broek niet halverwege je achterwerk laten hangen.’

MIJN TOERISTISCHE TIPS

‘Trinidad en Tobago zijn twee verschillende eilanden die één land vormen. Met het vliegtuig duurt het maar een kwartier om van het ene eiland op het andere te geraken, met de boot doe je er twee uur over. Tobago is de plaats waar je naartoe trekt om te relaxen. Afgelopen zomer stond ik er nog te vissen vanaf de rotsen. Je vindt in Tobago ook mooie stranden. Het bekendste heet Store Bay. Daar is een prachtig rif. Je kunt er koralen en schildpadden bewonderen vanaf een boot met een glazen bodem.

‘Trinidad is meer de plaats van de actie. Een klassieke schooluitstap is die naar Pitch Lake, ons asfaltmeer. Dat is een uitzonderlijk natuurlijk fenomeen, in heel de wereld zijn er maar enkele asfaltmeren. Als je asfalt uit Pitch Lake wegneemt, komt er vanzelf nieuw in de plaats – heel speciaal.

‘In het vogelreservaat van Trinidad kun je dan weer de rode ibis zien, een van onze nationale vogels. En als je houdt van lekker eten, moet je zeker eens naar Las Cuevas Beach. Een aanrader daar is Bake and Shark, een soort sandwich met haaienvlees. Superlekker!’

ONZE VOETBALHELD

‘De voetballer uit Trinidad en Tobago die het meest bereikte, is Dwight Yorke. Hij ging eerst naar Aston Villa en daarna naar Manchester United. De mensen in Trinidad genieten graag van het leven. Dwight is ook zo – hij kreeg niet voor niets de bijnaam Midnight Dwight, maar als hij uitging, werkte hij de volgende dag dubbel zo hard. Die werklust heb ik altijd erg bewonderd.

‘Wel vreemd is dat zo’n speler in Trinidad en Tobago niet opgehemeld wordt; je moet er als voetballer niet om de haverklap handtekeningen geven. Dat hoort bij de laidback mentaliteit in Trinidad. Maar mocht een bekende buitenlandse voetballer op bezoek komen, dan zouden de mensen zich plots wel als groupies gedragen.’

RAAR AAN BELGIË

‘Als Belgen frieten eten, nemen ze daar mayonaise bij. Dat is ongewoon in Trinidad en Tobago. Daar eten de meeste mensen hun frieten met ketchup en peper. Maar ik betrap mezelf erop dat ik ze intussen ook al in mayonaise dop.’ (lacht)

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content