Net als vorig jaar zorgde Spirou Charleroi voor een stunt.

Afgelopen weekend dienden de Spirous een kwalificatietoernooi af te werken om zich te plaatsen voor de Champions League van het basketbal. Voordeel was wel dat grote baas Eric Somme ervoor zorgde dat het toernooi in de eigen Spiroudôme – waar ook al tweemaal een finale van de ULEB Cup gespeeld werd – plaatsvond. Charleroi versloeg eerst Donjetsk, vervolgens Alba Berlijn en in de finale het Tsjechische Nymburk. Een zéér knappe prestatie, waardoor een tweede opeenvolgende deelname aan de Euroliga meteen een feit is.

Daar komen de Spirous in een aantrekkelijke maar loodzware poule terecht met Real Madrid, Partizan Belgrado, Maccabi Tel Aviv, Milaan en Efes Istanbul. Vooral Madrid en Maccabi Tel Aviv mogen bij de zwaargewichten uit het Europese basketbal gerekend worden. Op speeldag 1, op 20 oktober, ontvangt Charleroi meteen Real Madrid.

Spiroucoach Giovanni Bozzi blikt even terug op de kwalificatie: “Onze eerste wedstrijd tegen Donjetsk was eigenlijk de moeilijkste”, weet hij. “Als thuisploeg ervaar je op zo een moment toch een bijkomende druk. Doordat Galatasaray in het andere kwalificatietoernooi als beste naar voren kwam, hebben ze de poules omgewisseld om te vermijden dat twee Turkse teams in eenzelfde groep zaten. Daardoor kwamen wij in de groep des doods. Ons doel was eigenlijk om bij de laatste zestien te raken. Ik weet nog niet hoe ik deze verandering nu moet vertalen naar ambities toe. Daarvoor is het te vroeg. Wat wel vaststaat, is dat we een vervanger voor Dwayne Broyles moeten zoeken ( de Amerikaan viel geblesseerd uit tegen Nymburk, nvdr) en daardoor ons budget voor een bijkomende grote jongen zullen moeten opsouperen. Daarnaast wil ik toch ook een oplossing zoeken met Mickael Gelabale ( out met gescheurde ligamenten,nvdr), zodat hij toch bij ons kan blijven. Maar laat ons eerst wat genieten van deze krachttoer.”

Voor Jiri Welsch betekent de kwalificatie een volgende uitdaging in zijn al rijkgevulde carrière. “Goh, ik word er in januari 32”, zegt de Tsjech. “Na mijn periode in de NBA en vijf jaar Spanje doet het wel deugd om in een andere omgeving te vertoeven. Ik had van Charleroi al goede dingen gehoord. Ik moet zeggen dat ik niet teleurgesteld ben in de organisatie die ik hier aantrof. Die is zelfs te vergelijken met het Spaanse niveau.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS EN DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content