Het kampioenschap is nog niet begonnen, of KV Mechelen heeft al af te rekenen met een blessurelast die het werk van trainer Peter Maes er niet eenvoudiger op maakt. Maar er stáát iets, een organisatie heet dat dan, en ook al wordt een moeilijk seizoen verwacht, het vertrouwen in een goede afloop is groot. Het buitengewone enthousiasme rond de club resulteerde al in de totale uitverkoop van de zitabonnementen : bijna 5500 stuks, meer dan een verdubbeling van het clubrecord. Aan de spelersgroep veranderde er niet zo veel.

VERDEDIGING

Milos Adamovic werd pas laat in de voorbereiding aangeworven. Een Serviër uit de Cypriotische competitie, maar met (ook Europese) ervaring. Bij zijn debuut tegen RC Genk leek hij balvast op afstandsschoten en zeker op hoge ballen, een kwaliteit waarnaar Maes op zoek was. De jonge Kevin Kempeneer wisselde vorig seizoen de missers en de titularispositie af met Olivier Werner, die geen nieuw contract kreeg. Wouter Goris is nieuw en zonder wedstrijdervaring. Op rechts is Xavier Chen de geknipte vervanger van Bart Van Zundert. Op links liggen Pieter Crabeels en Wesley Vanbelle met elkaar in balans, maar laatstgenoemde heeft last van zijn achillespees. Crabeels is een tot verdediger omgeschoolde aanvaller, die zijn offensieve momenten nog moet leren kiezen. Centraal is het duo Kenny Van HoevelenJonas Ivens een zekerheid. Twee grote jongens, net als Pierre Mbemba en Jeroen Mellemans, maar Mbemba is maanden out na een buik- spieroperatie en Mellemans is eerste keus als controlerende middenvelder. Als er met hem iets gebeurt, is er niemand meer. Een extra centrale verdediger staat daarom nog op het bood- schappenlijstje.

MIDDENVELD

KV kijkt ook uit naar een bijkomende ervaren middenvelder. Iemand met leiderscapaciteiten zoals Bert Dhont die had. Kevin Geudens is de wissel voor Mellemans voor de verdediging, maar omdat smaakmaker Nana Asare nog niet fit is (naweeën van malaria) en Abdul-Yakinu Iddi herstelt van een buikspieroperatie, bezet hij de positie links in de ruit. Kenneth Van Goethem is daar ook een optie, net als Kristof Goessens, maar die staat verder van een basisplaats. Beide spelers kunnen ook als linksachter worden uitgespeeld. Jeugdproduct Maxime Bisset is nog een mogelijkheid als verdedigende middenvelder. Op rechts, waar Dhont speelde, is Koen Persoons absoluut een versterking. Balvast, precies en eenvoudig voetballend : bij FC Dender vergeleek de trainer hem met Lucas Biglia. Achter de spitsen loopt de kleine Antun Dunkovic. Of Iddi. Maes laat zijn ruit dicht bij elkaar spelen, zodat de flanken openblijven voor ‘komende’ spelers, zoals oprukkende backs. Kenmerkend voor de Mechelse manier van voetballen is de spelverlegging, waarbij de bal van flank wordt veranderd. Op links verliep dat kantelen in combinatie met komende spelers nog niet naar wens.

AANVAL

Maes opteert in principe voor twee spitsen dicht bij elkaar, zodat ze in de vrije ruimte in de hoeken kunnen duiken. Björn Vleminckx greep vorig seizoen de kans die hij eerder nooit echt kreeg in de eerste klasse. Hij werd KV’s topschutter met twintig doelpunten, eindronde inbegrepen. Aan zijn zijde liep meestal Issame Charai, of anders Jean-Paul Kielo Lezi. De club voerde de concurrentie op en trok twee nieuwe aanvallers aan : Aloys Nong en Aleksandar Bajevski. Nong mislukte in de eerste klasse, maar scoorde wel veertien keer voor KV Kortrijk. Bajevski voetbalde het laatst in Qatar en kampt, door zijn late komst, met een conditionele achterstand. Geen targetman, wordt gezegd, maar een technisch vaardige, makkelijk scorende spits met een goede actie. Alle combinaties tussen dit vijftal zijn mogelijk, luidt het. Volgens Maes is zijn 4-4-2 eenvoudig bij te sturen naar 4-5-1. Charai zakt dan naar de rechterkant of Kielo Lezi naar links.

CONCLUSIE

Is iedereen fit, dan heeft KV Mechelen “een kern om mee naar de oorlog te gaan”, vindt technisch directeur Fi Vanhoof. Op drie vertrekkers na bleef iedereen en met Chen, Persoons en Nong werden enkele van de beste elementen uit de tweede klasse aangetrokken. De meeste spelers zijn jong, maar niet piep, en twee seizoenen in tweede maakte van hen zeker betere en meer ervaren voetballers. Afwachten nu hoe de ploeg de blessurelast en de zware competitiestart verwerkt.

Door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content