Nafi Thiam, een glinsterende diamant

© BELGAIMAGE

Tijdens het wereldkampioenschap atletiek in Londen was het voor ons land vooral uitkijken naar Nafi Thiam. Zou zij België een eerste wereldtitel schenken in de atletiek? Na haar olympisch goud vorig jaar, kondigde Thiam aan dat 2017 een overgangsjaar zou worden. Ze zou zich weer wat meer focussen op haar studie geologie en kon niet beloven haar prestatie van in Rio te evenaren. Een overgangsjaar? Wat ze daarmee bedoelde, blijft tot nu een raadsel. Tijdens de meeting van Götzis in mei toonde Thiam zich meteen scherp. Als derde atlete ooit overschreed ze de magische grens van 7000 punten. Met een totaal van 7013 punten behaalde ze goud en was ze 278 punten verwijderd van het wereldrecord dat momenteel op naam staat van Jackie Joyner-Kersee.

Voor het eerst verscheen Nafi Thiam als topfavoriete op een groot toernooi. Tot voor haar olympische triomf werd ze steeds gezien als een van de outsiders. Met een tijd van 13’54’ op de 100 meter horden klokte ze meteen haar tweede beste tijd ooit. Zoals gewoonlijk blonk Thiam daarna uit in het hoogspringen. Ook het kogelstoten schreef ze op haar naam met een worp van 15,17 meter. Na de 200 meter moest ze de koppositie laten aan de Duitse Carolin Schäfer. Dag 1 zat erop: Thiam had twee disciplines gewonnen en niet al te veel verloren op de loopnummers.

Met frisse moed vatte ze op dag 2 het verspringen aan. Met een quasi perfecte sprong (6,57 m) won ze ook deze discipline. Tijdens het speerwerpen diepte ze haar voorsprong op eerste achtervolger Schäfer verder uit. Ze werd tweede met een worp van 53,93 m. Om de wereldtitel te behalen mocht Thiam in de afsluitende 800 m 12 seconden verliezen op de Duitse. Thiam startte in haar eigen tempo aan de race en hield de focus op Schäfer. In de laatste ronde probeerde de Duitse Nafi nog af te schudden, maar Thiam gaf geen krimp. Zes seconden na Schäfer kwam Thiam over de streep. Pas wanneer ze op het scherm haar naam zag verschijnen, juichte Thiam. Ze feliciteerde Schäfer en de Nederlandse Anouk Vetter met hun respectievelijke tweede en derde plaats en groette het publiek.

Superlatieven schieten tekort voor deze nog maar 22-jarige atlete. Fenomenaal hoe ze op deze leeftijd al een mooie erelijst bijeen heeft gesprokkeld: olympisch en wereldkampioene zevenkamp en Europees kampioene indoor vijfkamp. En dat alleen maar in de laatste twee jaar.

Het summum voor vele atleten, een olympische titel, heeft ze al bereikt. Wat zou er nog op haar bucket list staan? Volgens mij moet ze nu proberen het wereldrecord aan te vallen, ze is zeker in staat dit de komende jaren te evenaren en waarschijnlijk zelfs te verbeteren. Mentaal is ze ijzersterk. Ze staat er op elk groot evenement. Met deze wereldtitel laat ze zien dat ze relatief immuun is voor de druk die meekomt met het etiket van topfavoriete.

We mogen trots zijn op deze Belgische superkampioene. Wij zijn gezegend voor nog vele mooie jaren met Nafi Thiam als leading lady van de atletiek. Tot wat deze topvrouw nog allemaal in staat is, zullen we samen met haar de volgende jaren ontdekken. Maar het lijkt alvast dat ‘The sky is (not) the limit‘!

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

WENCKE HUBLOU, WINKSELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content