Simon Tahamata kent zijn plaats. ‘Ik ga de nieuwe hoofdtrainer helpen,’ zegt de assistenttrainer van GBA, ‘zoals ik dat ook met Franky Van der Elst heb geprobeerd.’ Wat liep er dan fout ?

S imon Tahamata komt gezwind binnenwaaien. In pak en das. “Speciaal voor jou, jongen !” Hij neemt eerst even een thee die een paar spelers hem verschuldigd zijn. Na onderlinge partijtjes trakteert steeds de verliezer, en, zegt hij, “ik win altijd.” Nu Ajax heeft afgehaakt als hoofdaandeelhouder van Germinal Beerschot, is Tahamata nog de enige link tussen Amsterdam en Antwerpen. Hij blijft door Ajax betaald worden en gaat de volgende drie jaar de sportieve lijn bij GBA bewaken. Het afgelopen, tegenvallende kampioenschap maakte hij mee als hulptrainer vanaf de zijlijn. Met het vertrek van Willy Wellens zal hij volgend seizoen de enige assistent zijn van de nieuwe trainer, Marc Brijs. In eerste klasse ! “Ik heb toch altijd gezegd : het komt wel goed ?”

Met de hulp van Lommel, Simon.

Simon Tahamata (grijnst) : Anders hadden we het zelf wel gedaan, hoor.

Positief is wel dat een paar spelers uit de jeugdwerking in het eerste elftal kwamen.

Asubonteng Prince had al op Anderlecht gespeeld, Mohamed Messoudi op Charleroi. Dit is leuk. Het had eerder gekund voor die jongens, maar Franky (Van der Elst, nvdr) was de baas. De hoofdtrainer bepaalt wie er op de bank gaat zitten. Zij zijn niet de enigen, hoor. Even goed had je er andere kunnen bijhalen : Dixon Ageyman, nog ééntje van 1985, of Nico Van der Linden. In elke categorie lopen er uitblinkers. Prince is een zesentachtiger. De kernspelers die in het weekend niet op het scheidsrechtersblad hadden gestaan, liet ik op maandag steevast trainen met de betere beloften.

We zijn nu ook vier jaar ver, hé. De eerste twee jaar heb ik alles mee op poten helpen zetten qua training en de Nederlandse methodes. De Coervertechnieken heb ik erin gegooid. Voor je tegen een bal moet trappen, moet je balgevoel in je dikke teen krijgen. Dat blijft de basis en die miste men hier toen ik kwam. Tegen één van de Uefa’s was zelfs nooit wat gezegd, die kon dus nooit beter worden. Het tweede jaar bleef er van die groep al niemand meer over. Het is hard werken, hé. Beter worden is trainen, op het veld staan. Ik ben van nature rechtsvoetig, maar al in mijn tweede wedstrijd bij de jeugd moest ik linksbuiten spelen. Dan kan je maar één ding doen.

Zeggen : “Trainer, ik doe dat niet.”

Juist (grijnst) ! Zonder die passeerbewegingen ben je niets, word je een grijze voetballer die alleen maar rechtdoor langs die lijn kan. Een goeie buitenspeler heeft een actie of twee, drie in huis, plus een goeie voorzet. Er zijn er wel, hoor, in België : La Placa van Bergen, Koen Daerden. Gunther Schepens heeft ook een goeie voorzet.

De jongeren die dit jaar debuteerden, zijn de eerste spelers die opgeleid zijn door GBA. Hun voorgangers kwamen uit de beloften van Germinal.

Vergeet de GBA-jongeren niet die al bij Ajax zitten. Jelle Van Damme komt niet uit de jeugd, maar Thomas Van Maele, die net een contract voor drie jaar tekende, wél, net als Tom De Mul, een zesentachtiger die begin volgend seizoen een contract zal krijgen. Tom is een rechtsbuiten, ze zijn er helemaal gek van in Amsterdam. En er zijn ginder ook nog Aboora en Gideon De Graef. Die zijn daar niet om wat rond te lummelen, maar omdat ze beter zijn dan wat Ajax in die leeftijdscategorie op hun positie zelf heeft. Onze opleiding is even goed, gestoeld op dezelfde principes. Prince zou bij Ajax perfect meedraaien in de spits of op de 10, maar Ajax heeft al iemand op die plek.

Andere clubs klagen over oneerlijke concurrentie, zo van : Simon komt even langs met zijn praatje over Ajax en dan krijgt zo’n jongen nog wat geld op de koop toe.

Dat is niet waar. Ze moeten graag willen komen omdat ze honger hebben en de opleiding hier goed vinden. Ik zeg het bestuur altijd dat ze die jongens geen geld moeten geven. Het gebeurt waarschijnlijk wel, maar ik vind het niet goed. Jeugdspelers die hun keuze maken op basis van wat ze ergens krijgen, halen het niet. Dat worden net-niets die geen honger meer hebben om iets te bewijzen. Ik vroeg geen Ferrari op mijn achttiende. Een Renault 5 was het, op mijn eenentwintigste. Moest ik nog zelf betalen ook. Maar ik dring niet aan. Ik kan best tegen een jongen uit Limburg zeggen : waarom ga je niet naar Genk ? Misschien betalen die beter. Onlangs zegt de moeder van een speler van KV Mechelen mij : “Ja, maar hij kan ook naar Frankrijk, hoor.” Ik zeg : “Mevrouw, als hij naar Frankrijk kan, hebt u mijn zegen.” Jerôme Colinet had met ons een mondeling akkoord. Als hij vervolgens naar Roda trekt, mij goed, hoor.

Wordt met het dichtdraaien van de Ajaxkraan de jeugdwerking niet afgebouwd ? Nu al blijkt GBA minder jeugdinternationals te tellen.

Als ik zie hoe de nationale jeugdselecties gebeuren, heb ik daar mijn bedenkingen bij. Bij de minnegentien hebben we er één : Nico Van der Linden. Eens je bij de nationale selectie zit, zit je gebeiteld voor de rest van je carrière. Of je goed dan wel slecht speelt, maakt niet meer uit. Daarmee bewijs je die jongens geen dienst, hoor. En het neemt elke motivatie weg bij diegenen die uit de boot vallen, omdat ze weten dat het er niet meer toe doet hoe ze spelen.

Hetzelfde kan je doortrekken naar de beloften. Ik kan alleen maar aangeven wie in aanmerking komt voor de bank van het eerste, aan de hoofdtrainer om te kiezen. Ik heb tijdens een beloftewedstrijd wel eens gezegd tegen een tegenvallende speler van het eerste : “Als het aan mij lag, was je er morgen niet bij.” Maar dan was hij er wél bij. Mij goed, hoor. Ik ken mijn plaats. Ook nu vind ik dat sommige beloften best een kans mogen krijgen in de kern voor volgend seizoen. Als ze toch willen bezuinigen : hier zit talent genoeg. Nico Van der Linden, die op drie of vier speelt, haalt wekelijks een zeven op tien. Ik geef maar aan, hoor. Als je die jonge spelers nu niet bij de kern haalt, kan je je semi-professionele jeugdopleiding net zo goed opdoeken.

Jij wordt nu de enige assistent van de hoofdtrainer. Ben je daar blij mee ?

Ja. Ze hebben me gevraagd als hoofdtrainer, maar dat doe ik niet omdat ik die ambitie niet heb. Het liefst sta ik nog zelf op het veld om spelers beter te maken. Elke keer wanneer ik naar Ekeren ga, vragen die jongetjes : “Simon, wanneer kom je terug ?” Daarom wil ik volgend jaar ook de beloften trainen.

Tweede reden is dat ik de band met Ajax niet wil doorknippen. Ajax wil mij hier ook houden om toe te zien op de sportieve lijn, omdat zij ook de komende drie jaar geld blijven pompen in de jeugd hier. Stel dat ze hier morgen opmerkingen hebben over mijn functioneren, kan ik altijd terug naar Amsterdam. Maar in principe ga ik de nieuwe hoofdtrainer helpen, zoals ik dat ook met Franky Van der Elst heb geprobeerd.

Verschilden jullie wel eens van mening ?

De vrijdag voor een wedstrijd voelde ik me er te veel aan. Dan sta je met drie trainers voor de spelers die zullen spelen, wordt er tactisch gewerkt. Dus stelde ik voor om niet meer te komen als hij het goed vond. Ik heb de Nederlandse conditionele aanpak erin gebracht – dat heb ik hem met plezier getoond. Zelf leerde ik dan weer op het tactische vlak van hem. Ik let meer op de details bij een speler om hem beter te maken ; hij let meer op het geheel.

Heb je individuele training aan A-kernspelers gegeven ?

Af en toe. Ze wisten dat ze daarvoor altijd bij mij terechtkonden. Maar ze moesten het wel zelf willen.

Hoeveel zijn naar je toe gekomen ?

Niet zoveel. Daniel Cruz vroeg me elke week twee dagen voor de wedstrijd om wat voorzetten te trappen. Met Pieterjan Monteyne deed ik ook wel eens wat. Ooit vroeg ik hem of hij naar een Champions Leaguewedstrijd van Milan had gekeken. Toen hij ontkennend antwoordde, zei ik dat dat jammer was, want dat hij wel eens had kunnen zien hoe zijn grote idool, Paolo Maldini, verdedigt en uitverdedigt, en met zijn rechtervoet de linksbuiten aanspeelt.

Monteyne werd ook een speler met Ajaxprofiel genoemd toen Van Damme naar Amsterdam ging, maar hij maakte geen vooruitgang meer dit jaar.

Pieterjan was toen basisspeler, Jelle niet : dat was Jelles geluk en Pieterjans pech. Is Pieterjan op dat moment géén basisspeler, dan was hij drie maanden op stage gemogen naar Amsterdam. Pieterjan had het Ajaxprofiel, maar hij zou wel wat meer moeten durven, wat meer brutaliteit uitstralen.

Het hele seizoen van GBA was slecht.

Vooral buitenshuis was het een ramp. Ook toen Marc Degryse nog speelde, was het : thuis alles, uit niets. Dat begrijp ik soms niet. Met Germinal haalden wij uit altijd resultaten. Logisch : Germinal speelde altijd uit (grijnst).

De spelers die van Ajax kwamen, vielen globaal tegen. Begrijp jij dat ?

Het is een hele omschakeling van een elftal dat tachtig procent van de tijd de bal heeft, naar een team waar je maximaal vijftig procent in balbezit bent. Je weet ook niet altijd wat er in Amsterdam tegen ze gezegd is. Joey Didulica kwam vorig jaar blijkbaar met de belofte dat hij hier eerste keeper zou zijn, maar zo hadden ze het hier niet begrepen.

Wie vond jij goed ?

Aaron Mokoena kan overal terecht. Kwame Quansah had het moeilijk omdat hij bij Ajax als diepste spits speelde. Hier stond Paul Kpaka meestal diep, hoewel Quansah met de rug naar doel sterker is. Maar als je niet hoog speelt, kan ik me voorstellen dat je voor Kpaka kiest. Fronio Walker heeft hier veel geleerd. Niet genoeg om terug naar Ajax te gaan, maar hij kan wel bij elke andere club in de eredivisie terecht. Ajax is niet heiligmakend, dat heb ik ze ook gezegd : je kan ook elders een toekomst uitbouwen en gelukkig zijn.

Werden de Ajacieden bevoordeeld ?

De Belgen die dat zeggen, hadden zelf maar wat beter moeten spelen. Als de jongens van hier het vorig jaar overtuigend hadden gedaan, hoefden die jongens van Ajax niet gehaald te worden, hoor. Als Dirk Huysmans ijzersterk staat te voetballen, dan moet Cruz niet komen. Wie nu roept dat een aantal spelers na het vertrek van deze trainer en de Ajacieden eens wat zal tonen, vlucht in alibi-verklaringen.

Heb jij wel eens aanmerkingen gekregen als laatste vertegenwoordiger van Ajax ?

Nee, hoor. Ik heb me wel eens geërgerd aan de mentaliteit hier, dat men alles liet waaien, zo van : Ajax betaalt toch. Dat heb ik hier heel sterk gevoeld.

Zie je het zitten met de nieuwe trainer ?

Dat vroeg hij mij ook toen hij belde : “Zie je het een beetje zitten ?” Wat een vraag, zeg ! Natúúrlijk zie ik het zitten, anders was ik toch al lang weg geweest ? Hij kent me nog niet, maar ik wil hem helpen om het hier goed te doen. Als hij me niet in de dug-out wil, ga ik maar elders zitten. Ik heb niet zo’n behoefte om op de eerste rij te staan. Daarom wist ik meteen dat ik het hoofdtrainerschap niet zou aanvaarden.

Maak je je zorgen over volgend seizoen ?

Nee, maar het wordt wel weer een overgangsjaar. Ik hoop alleen dat de jongens die nu al eens mochten proeven van het eerste, echt hun kans zullen krijgen wanneer ze op training tonen dat ze beter zijn. Anders kunnen ze het hele jeugdproject maar beter opdoeken.

Doe je dit nog graag ?

Natuurlijk. Denk je dat ik tegen mijn zin elke dag om zeven uur ’s ochtends in de auto zou stappen ?

door Geert Foutré

‘Als ze dan toch willen bezuinigen : hier zit talent genoeg.”Ajax betaalt toch : aan die mentaliteit heb ik me wel eens geërgerd.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content