Racing Mechelen is geen op zichzelf staand verhaal. Nederlands vicepremier Wouter Bos waarschuwde de KNVB vorig jaar al op te letten voor onbekende investeerders die zich op noodlijdende clubs richten. Bos was op zijn beurt gewaarschuwd door de Financial Action Task Force (FATF). Dat is een onafhankelijk adviesorgaan dat strategieën ontwikkelt om het globale financiële systeem te beschermen tegen witwassen en financiering van terroristische organisaties. Regeringen en organisaties als Interpol en Europol varen veelal de koers die door de FATF wordt uitgezet.

Tot voor kort was het ondenkbaar dat er op dit niveau naar sport werd gekeken, maar nu het voetbal zich de laatste decennia heeft ontwikkeld tot een geldmachine, brengt dat ook grotere gevaren met zich mee. Elke overname van een bijna failliete club zou volgens deze antiwitwasorganisatie uiterst kritisch tegen het licht moeten worden gehouden. Dus ook die van Vitesse. Hoe komt de koper aan zijn geld? Hoe zit het met zijn bedrijven?

Net als de FA in Engeland staat de KNVB machteloos te kijken hoe ook in Nederland een club is opgekocht. In de Zeister bossen beseft men maar al te goed dat Merab Jordania er zit om geld te verdienen en dat Vitesse daarbij slechts een vehikel is. Een aantal bronnen binnen de KNVB zegt ronduit ervan uit te gaan dat hij een pion is van RomanAbramovich. Maar de bond kan verder weinig uitrichten. Jordania werd vorige week naar Zeist geroepen. De papieren bleken in orde en hij werd na een kort onderhoud met de leden van de licentiecommissie veel succes gewenst.

De directie van de KNVB is niettemin uitermate geïrriteerd over de ontwikkelingen en de manier waarop het voetbal de afgelopen weken in het nieuws kwam. Directeur Bert van Oostveen noemt de perikelen bij Vitesse “zorgwekkend”. Zo zorgwekkend dat hij de clubs zo snel mogelijk bij elkaar wil roepen. Hij maakt zich vooral druk over de imagoschade en wil het vaderlandse voetbal niet uitleveren aan allerlei Oost-Europese zakenlieden.

Welke gemeente zal nog een cent in een lokale club steken in de toekomst? Miljoenen belastinggeld verdwenen in Vitesse omdat de club een maatschappelijk belang heeft. En nu gaat een gewiekste ondernemer lopen met de winst. Maasbert Schouten kocht de club voor een stuk minder dan de acht miljoen die hij ontving. Wordt Vitesse nu het nieuwe Leverkusen of het nieuwe Racing Mechelen? Dat moet de toekomst uitwijzen. Vast staat dat de Belgische toestanden met vage eigenaren nu zijn overgeslagen naar Nederland. De gevolgen van de crisis tekenen zich steeds verder af.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content