Neemt Joshua laatste horde naar kamp om wereldtitel?

© BELGAIMAGE

Op zaterdag 12 december verdedigt Anthony Joshua zijn wereldtitel bij de zwaargewichten tegen Kubrat Pulev. De start van een reeks uitgestelde bokskampen die het nieuwe bokskanaal van streamingservice DAZN moet lanceren.

Het is intussen al een jaar geleden, van 7 december 2019, sinds Anthony Joshua in een gevecht met de Mexicaan Andy Ruiz zijn wereldtitels bij de IBF, WBA en WBO-bonden terugpakte. Sinds die kamp in Saoedi-Arabië kwam de 31-jarige Britse zwaargewichtbokser niet meer in actie, wegens de coronapandemie. Aan dat lange wachten komt zaterdag een eind, wanneer hij zijn titels op het spel zet tegen de Bulgaar Kubrat Pulev. Een gevecht dat verplaatst werd van de grote O2 Arena naar de kleinere SSE/Wembley Arena in Londen, om de sfeer minder kil te maken. Ook na de gedeeltelijke opheffing van de lockdown in Engeland worden immers slechts duizend toeschouwers toegelaten voor een indoorevent. Weinig lucratief, maar promotor Eddie Hearn van Matchroom Boxing ging toch door met de kamp. ‘Anthony moet kunnen vechten.’

Voor Joshua is dit de laatste horde op weg naar een gevecht om de titel in alle boksbonden.

Voor de Brit is het zijn eerste gevecht in twee jaar voor eigen volk. Nu tegen Pulev, de aangewezen tegenstander in de IBF-bond, die op 29 kampen slechts één keer verloren heeft: in 2014 tegen Vladimir Klitsjko. Voor Joshua is dit de laatste horde op weg naar een gevecht om de titel in alle boksbonden, als de undisputed wereldkampioen bij de zwaargewichten. Hearn sloot immers al een contract voor twee duels met Joshua’s landgenoot Tyson Fury. De controversiële Gypsy King is de titelhouder bij de WBC-bond sinds hij in februari dit jaar de Amerikaan Deontay Wilder versloeg. Een rematch met Wilder bleek daarna, na veel getouwtrek, niet meer mogelijk.

De kamp tussen Joshua en Pulev zal in ruim tweehonderd landen, onder meer in België, uitgezonden worden op het nieuwe, wereldwijde streamingkanaal van de Amerikaanse mediabedrijf DAZN, gefocust op boksen.

DAZN begon als streamingdienst al in 2016 in de VS en breidde daarna uit naar nog acht landen: Brazilië, Canada, Duitsland, Italië, Japan, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Het sloot daarvoor deals met de grootste bokspromotoren. Onder meer een achtjarig contract ter waarde van 840 miljoen euro met Matchroom Boxing van Eddie Hearn, de manager van Anthony Joshua die afgelopen zomer ook de kamp tussen Katie Taylor en Delfine Persoon in zijn achtertuin organiseerde.

DAZN wilde ‘ The new global home of boxing‘ in mei dit jaar lanceren, maar door de afgelasting van alle bokskampen wegens de coronapandemie werd dat uitgesteld tot begin december. Opvallend: de kamp tussen Joshua en Pulev zal in Engeland niet te zien zijn via DAZN, maar via pay-per-view op Sky Sports Box Office, dat de nationale uitzendrechten bezit.

Oorspronkelijk hadden de titelgevechten tussen Ryan Garcia en Luke Campbell (WBC lichtgewichten) en Tyson Fury en Agit Kabayel (WBC zwaargewichten) op 5 december de eerste headliners van DAZN Boxing moeten zijn, maar die werden respectievelijk uitgesteld tot 2 januari en afgelast. Die laatste omdat de kamp te weinig inkomsten kon genereren. Als Joshua zaterdag Pulev verslaat (waar iedereen van uitgaat), wordt Fury dus zijn volgende tegenstander, ergens in 2021.

Volgende blikvangers voor DAZN zijn de kampen op 18 december tussen Gennadiy GGG Golovkin en Kamil Szeremeta in het Hard Rock Hotel & Casino in Hollywood (Florida), om de IBF-titel bij de middengewichten. De dag erna vindt de clash plaats tussen de Mexicaan Saúl Canelo Alvarez en de Brit Callum Smith in de Alamodome in San Antonio, om de WBA-titel bij de supermiddengewichten. Als Golovkin en Alvarez winnen, dan zullen ze in 2021 allicht voor een derde keer tegen elkaar in de ring stappen. In september vorig jaar verloor Golovkin immers zijn WBA-, WBC- en IBO-titels aan Alvarez.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content