Ex-voorzitter Roger Havegeer van SV Roeselare en de illegale spelersmakelaars James Storme (tevens voormalig trainer van de club), Maurice Cooreman en Bart De Bruyne zullen zich later dit jaar voor de correctionele rechtbank in Kortrijk moeten verantwoorden voor mensenhandel en het vormen van een criminele organisatie. Zij riskeren zware gevangenisstraffen en boetes. De zaak werd begin 2001 aan het licht gebracht door VLD-senator Jean-Marie Dedecker. De slachtoffers waren een tiental minderjarige Nigeriaanse voetballers, van wie alleen Manasseh Ishiaku en Monday Omo het hebben gered : Ishiaku speelt bij Club Brugge, Omo is timmerman en voetbalt in bevordering. “Vijf jaar geleden ben ik hier zwaar voor aangepakt”, zegt Dedecker. “Dit is mijn zoete wraak.”

De doorverwijzing komt als een verrassing. De indruk leefde lang dat de onderzoeksrechter in Kortrijk, tot welk arrondissement Roeselare behoort, de zaak een stille dood wilde laten sterven. Bovendien werd Havegeer eerder in een gelijkaardige zaak met voetballers vrijgesproken. Het is uiteindelijk de kamer van inbeschuldigingstelling van Gent geweest, die het viertal nu in beroep toch een proces aandoet. Ook opvallend is dat de aanklacht zwaarder uitvalt dan wat de advocaat van Ishiaku en Omo (alleen mensenhandel) en de raadkamer van Kortrijk (valsheid in geschrifte) vroegen. Concreet worden Havegeer & co onder meer beschuldigd van het gebruik van valse arbeidskaarten en het veranderen van leeftijden op paspoorten. In het dossier zouden bekentenissen zitten van de toenmalige secretaris van SV Roeselare dat aan de Nigeriaanse ambassade in Brussel 60.000 frank uit de clubkas is betaald voor het vervalsen van twee paspoorten.

Ishiaku en Omo lieten zich begeleiden door de organisatie Payoke, die zich ontfermt over slachtoffers van mensenhandel. Paolo di Francesco van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding is hun advocaat. “Wij hebben al zaken van mensenhandel gehad met gevangenisstraffen tot acht jaar, maar in combinatie met de aanklacht van criminele organisatie kan dat verder oplopen”, zegt hij. ” Criminele organisatie betekent dat er een structuur achter zit, een netwerk, en dat het hier geen toevallige huis-, tuin- en keukenactiviteit betreft. Door het zo te omschrijven, en niet als bendevorming, heeft men meer mogelijkheden bij het onderzoek, bijvoorbeeld qua telefoontap en voorlopige voorhechtenis. De boetes bedragen al gauw 25.000 euro.”

Het is afwachten nu wanneer de zaak in Kortrijk op de rol wordt geplaatst. Di Francesco vermoedt dat de debatten in het voorjaar zullen worden geopend. Dat er een proces komt, betekent uiteraard niet dat er automatisch ook een veroordeling volgt. “Maar positief is alvast dat er een debat en een uitspraak zal plaatsvinden”, zegt Di Francesco. “Het wordt interessant om te zien hoe de verdediging zal pleiten.”

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content