“Ook maandag voetbaldag”, blokletterde Het Laatste Nieuws vrijdag. Het voorstel om op maandagavond competitievoetbal te spelen, gaat uit van betaalzender Canal+. De Profliga zegt niet neen. “Een spreiding van de speeldag van vrijdag tot maandag behoort tot de mogelijkheden”, aldus in Profligadirecteur Jean-Marie Philips, die met Canal+ een nieuw contract onderhandelt. “Er zijn momenteel twee strekkingen. Enerzijds diegenen die naar Italiaans model alles zo overzichtelijk mogelijk willen houden; anderzijds zij die naar Engels model de speeldag zo breed mogelijk willen spreiden om de publicitaire inkomsten te verhogen.”

“We hebben,” zegt Canal+-woordvoerder David Steegen in HLN, “die maandagavondmatchen ter sprake gebracht om problemen zoals die zich het voorbije seizoen hebben voorgedaan naar aanleiding van onder meer Club Brugge-Standard en Standard-Anderlecht, gemakkelijker te omzeilen. Er werd nog niets beslist, maar de Profliga reageerde positief. De bedoeling is meer matchen rechtstreeks uit te zenden zonder dat het verplichte nummers worden. We moeten er ook voor zorgen dat we met onze rechtstreekse uitzendingen geen concurrentie zijn voor andere wedstrijden. Maandagavondmatchen bieden wat dat betreft een bijkomende uitwijkmogelijkheid.”

Wat vinden supporters daarvan, bijvoorbeeld die van Club Brugge, dat toch vaak op Canal Plus te zien is ? “Van zodra we dat via de pers hadden vernomen, beslisten we om meteen zoveel mogelijk e-mails naar Brussel te sturen om ons ongenoegen Te uiten”, zegt Jelle van Blue Army, het Brugse supportersinitiatief ter bevordering van de sfeer bij wedstrijden van Club. “Met een vrijdagavondwedstrijd kunnen we nog leven, omdat dat aansluit bij het weekend, maar op maandagavond is het zowel voor de werkende mens als de schoolgaande jeugd moeilijk om zich vrij te maken – gesteld dat het mogelijk is om met de files nog tijdig in pakweg Genk, Anderlecht of GBA te geraken.”

Tiens, hoe gaat dat dan voor Europese wedstrijden ? “Dat zijn van die uitzonderingen”, pareert Jelle. “Daar wordt trouwens wel eens een halve of een hele dag vakantie genomen. We zullen toch niet ook al voor een doordeweekse competitiewedstrijd van onze schaarse vakantiedagen moeten spenderen ? Ons standpunt is dus categoriek neen. Voor de thuismatch tegen Beveren zullen we een petitie voeren. We willen opkomen voor de rechten van de modale supporter, hoewel we niet zo naïef zijn te geloven dat als de commerciële belangen groot zijn, clubs er wakker zullen van liggen dat er voor dergelijke wedstrijd minder supporters zullen zijn.”

En wat vinden spelers ervan, bijvoorbeeld de al zo drukbezette voetballers van landskampioen Anderlecht ? “Ik ben daar niet zo voor te vinden”, zegt Glen De Boeck. “De kalender is al genoeg door elkaar gegooid dat de enige resterende dag in de week waarop er geen voetbal is er ook nog aan zou moeten geloven. Ik vind het wat overbodig. Nu, ik kan daar wel een mening over hebben, maar ik denk niet dat die er zal toe doen.”

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content