Negatief gedrag

© BELGA

Geachte sportreporters, als je maar een klein beetje echte voetballiefhebber bent, is het onmogelijk om Victorien Angban zo weinig punten te geven voor zijn prestaties. Ik ken hem ook alleen maar van tijdschriften en tv-beelden, maar dat is genoeg om te zien dat er niemand anders bij Waasland-Beveren zijn schoenen mag binden.

Olivier Myny, nu in de ploeg, kreeg een 7 voor loopwerk. Voetballen en vista, de rest telt niet. Of worden er punten per kilometer gegeven? Verder zie ik nooit commentaar over het feit dat in de laatste speelminuten opzettelijk de cornervlag opgezocht wordt om niet meer te spelen en dat zoiets niet bekeken wordt als negatief voetbalgedrag. Net zoals het afhouden van spelers door de hand op de borst te leggen, het ongelooflijk gedoe in de backlijnen waar de scheids geen mening wil hebben wie er eerst begint (waarschijnlijk altijd gelijktijdig), ellebogen, vliegende tackles waarbij de aanvaller over het been moet springen voor zelfbehoud, op de voeten trappen (meer en meer), sprintende spelers een zetje geven zodat de opgespannen spieren dat extraatje krijgen om te verrekken, eventueel te scheuren… Al die scheidsrechters hebben les nodig van een sportdokter, zodat ze begrijpen waarom een spier die al een kracht uitoefent op die manier beschadigd kan worden.

Dan de opzettelijk offside staande spelers bij een vrijschop, achter de muur, enkel om te beletten dat de verdedigers achteruit kunnen lopen om de inlopende speler te beletten te scoren. Negatief gedrag, nooit bestraft. Bij een ingooi: als je voet al op de lijn staat, dan sta je reeds op het plein.

Verder denk ik dat jullie beter punten zouden geven voor het aantal keren dat een speler een andere dribbelt en zodoende aanvallend nut heeft. Tel dat eens op en na een jaar zou ik dat klassement eens willen zien. Ook achterspelers kunnen inschuiven en punten krijgen.

Als je natuurlijk moet lezen dat Cristiano Ronaldo evenveel Gouden Ballen heeft als Lionel Messi, dan begrijp ik jullie gedrag. Iemand die van een groep winnaars maakt en dus veel geld, of iemand die bijna altijd voetbalplezier brengt en een voorbeeld is voor alle jeugd.

Ik weet dat goede journalisten meestal oppervlakkig zijn omdat ze anders niet aan de bak komen, maar betere analyses van alles wat er op het plein gebeurt, is nu meer dan nodig. En bescherm de mensen die spelen om ons te plezieren en niet degenen die op het plein komen om voetballers af te remmen.

Ik kan blijven doorgaan. Ik heb meer dan 50 jaar het voetbal lief, maar nu erger ik mij meer en meer. Misschien in jullie ogen onterecht, maar ik ben opgegroeid met het beste Ajax ooit en het beste Anderlecht ooit, vandaar.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content