Een primeur komend weekend voor een match van NFL-team Buffalo Bills: toeschouwers moeten een negatieve coronatest voorleggen.

Voor Nieuwjaar speelden de Buffalo Bills hun acht reguliere seizoenswedstrijden zonder toeschouwers. Maar van Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, kregen ze voor hun eerste play-offwedstrijd in 25 jaar de toestemming om in de zogenaamde Wild Card game op 9 of 10 januari 6772 fans te ontvangen, zo’n negen procent op een maximumcapaciteit van 71.000 in het Bills Stadium. Niet uitzonderlijk, want 18 van de 32 NFL-teams lieten tot nu toe al supporters toe. Zo woonden gemiddeld 27.000 toeschouwers de acht thuisduels van de Dallas Cowboys bij, op een maximumcapaciteit van 80.000 in het AT&T-stadion.

Wel een primeur: alle Buffalo Billsabonnees die een ticket kopen, moeten verplicht een coronatest ondergaan bij de testing partner van de NFL, Bioreference Laboratories. En die testen moeten ze ook zelf betalen, weliswaar met ‘korting’: aan een prijs van 52 euro (inbegrepen in de ticketprijs). De testen worden uitgevoerd in het Bills Stadium twee tot drie dagen voor de match. Alleen tickethouders die een negatief testresultaat kunnen voorleggen, worden toegelaten. Personen die positief testen, krijgen wel hun ticket terugbetaald, maar niet de kost van hun coronatest. De aanwezige fans mogen vooraf niet samenkomen, moeten mondmaskers dragen, sociale afstand bewaren en achteraf meewerken aan mogelijke contact tracing.

Volgens gouverneur Cuomo wordt dit een testcase om ook voor andere grote evenementen in de stad New York – in Madison Square Garden, Broadwayshows of zelfs restaurants – een beperkt publiek toe te laten. En misschien zelfs voor sportwedstrijden overal ter wereld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content